Slik beskriver lagkompisene Forfang etter monsterhoppet

– Johann Forfang er en av de råeste til å fly.

SØLVGUTTENE: Her er Daniel André Tande (til venstre), Johann Forfang, Andreas Stjernen og Anders Fannemel.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

vintersport

LAHTI: I går hoppet Johann Forfang helt ned på sletta i HS 130-bakken i Lahti. Monsterhoppet på 138 meter brakte Norge tilbake i medaljekampen og til slutt endte det med sølv i lagkonkurransen.

Daniel André Tande uler nesten idet han blir spurt om Forfangs hopp.

– Fy f… det var sykt. Jeg så det da han kom ut av hoppet at dette kom til å gå fryktelig langt. Da han fikk litt vind imot, så er han en av de råeste som finnes til å fly. Det var kult å se på, sier Tande til iTromsø.

– Helt rått

Ankermann var Andreas Stjernen. Han holdt nervene i sjakk og landet på 125,5 meter i finaleomgangen. Forfang hoppet altså 12,5 meter lenger og slo Andreas Widhölzls bakkerekord med 2,5 meter. Det kalles smadring.

– «Forfangen», ja? Det er helt rått. Han tok fram noe som jeg ikke har sett ennå i år. Og det gjorde han på et ganske viktig tidspunkt. Jeg har stor respekt for det han gjør, og at han holdt seg på beina. Det er jo «paddeflatt» der han lander, sier Stjernen.

Forfang selv innrømmet etterpå at han fryktet å tryne.

– Ja, selvfølgelig. Når du hopper helt ned dit er det vanskelig å holde seg på beina. Jeg ble plutselig nødt til å stole på utstyret og lene meg på hælkappa på skoene, sier 21-åringen.

Hopphistorie

Anders Fannemel landet på bare 112,5 meter i sitt andrehopp i gruppe én. Der og da trodde mange at det skulle bli en sur fjerdeplass på nordmennene.

– Jeg var rimelig forbannet for at jeg ble sluppet ut under disse forholdende. Jeg har vel stort sett bare fått plusspoeng på nesten alle hoppene mine i storbakken, og så ble det syv poeng i andrehoppet. Da jeg kom ut av hoppet var det helt dødt. En forferdelig følelse, sier Fannemel.

Men Forfang, Tande og Stjernen fikk igjen fram smilet hos Fannemel.

– Johann fikk til et klassehopp. Han er ekstremt god til å utnytte forholdene. Da blir det langt, sier Fannemel.

Clas Brede Bråthen mener det var viktig hoppshistorie som ble skrevet i går.

– Å få til et sånt hopp i et historisk anlegg som Lahti... Det vil bli husket i hoppeverdenen i mange, mange år framover. Jeg kan vanskelig se for meg at bakkerekorden blir slått med det aller første, sier sportssjefen.