Som ung hørte OL-håpet en stemme i hodet. Det var ikke hvem som helst.

Hver gang Johann André Forfang trente, var det en NRK-kjendis som tok bolig i hodet hans.

Johann André Forfang husker i dag veldig godt hvem som inspierte ham i yngre år.   Foto: Martin Slottemo Lyngstad

vintersport

PYEONGCHANG: – Jeg hadde Arne Scheie plantet i hodet mitt da jeg lekte og hoppet på ski som liten. Han var alltid med meg ute, og kommenterte det jeg holdt på med.

Når 22-åringen skal OL-debutere i Pyeongchang lørdag, i normalbakken, sender han noen tanker til mannen som ble så viktig i yngre år.

Forfang glemmer aldri den store påvirkningen NRK-legenden hadde på ham. Skihopperen tenkte at hvis han en gang skulle oppleve at Scheie kommenterte hoppene hans, så betydde det at han hadde kommet langt.

– Jeg hørte alltid Scheie si inne i hodet mitt: «Der tar Forfang sats, han flyter fint og hopper veldig laaaangt.»

Satt klistret foran TV-skjermen

Forfang kan ikke annet enn å le. Hjemme i Tromsø, som ung og ivrig skihopper, betydde det mye at Scheie alltid var der.

For det var Scheie som var kommentator i denne idretten da Forfang var liten, og ikke minst ga sin stemme til de historiske øyeblikkene i hopp, som Forfang var så oppslukt av.

– Det var sprøtt. Jeg hadde alltid en drøm om å bli kommentert av Arne Scheie, og så skjedde det under NM i Granåsen i 2011. Jeg fikk sett rennet etterpå og hørte endelig ham si navnet mitt. Drømmen ble sann.

Forfang var junior den gangen. Nå sparer han ikke på rosen:

– Scheie var et idol, fordi stemmen hans runget i stuen. Ikke minst da Anders Jacobsen vant Hoppuka, skjedde det.

Arne Scheie ga seg i NRK da han var 70 år. Da hadde han fulgt hoppsporten i årevis.   Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

En ærefull omtale

Forfang har vokst til å bli en av Norges beste utøvere i denne idretten. Bare hittil i vinter er det blitt VM-gull for lag i skiflyvning, hans andre. I siste VM ble det lagsølv.

Han vant dessuten det siste verdenscuprennet i Willingen før eliten satte kursen mot Sør-Korea. Nå er han spent før han skal i aksjon i Pyeongchang.

Hjemme i Norge skal Arne Scheie følge med fra TV-stolen.

– Hva tenker du om den fine omtalen du får av Forfang?

– Det er smigrende og en ære å høre det Forfang sier, kommer det fra Scheie.

Johann André Forfang håper på OL-medalje i løpet av vinterlekene.   Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Schibsted

Fulgte også storebroren

Han følger fortsatt meget ivrig med på idretten generelt, fotball og hopp spesielt.

– Jeg kommenterte broren Daniel i mange år, men på slutten, før jeg ga meg fikk meg, fikk jeg gleden av å kommentere Johann, forteller legenden.

Daniel Forfang var også skihopper, og fikk være med i verdenscupen, men det var den yngste som skulle komme lengst.

Storebroren bidro sterkt til at lillebror kom i bakken. Johann André Forfang syntes det var stas å ha en storebror som drev med en så tøff idrett.

Imponerende innhenting

– Jeg synes jo det er litt artig at jeg har satt spor i den yngste Forfang, og at han fikk med seg at jeg kommenterte.

– Hva mener du om ham som hopper nå?

– Han har et meget stort potensial. I år har han vært litt uheldig med den ene omgangen. Når han lykkes i to, blir det meget bra. Jeg trodde som eksempel i den siste verdenscuprennet at han aldri skulle klare å vinne etter at Kamil Stoch hoppet så langt. Men så svarte Forfang og slo polakken både på lengde og poeng. Det var imponerende.

Mye å tenke på før start. Johann André Forfang er konsentrert om det som skal skje i Sør-Korea, der han er med i OL for første gang.  Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

vintersport