VM-helten mistet selvtilliten av å vinne gull

Suksessen i Falun ga ikke den oppturen Rune Velta hadde trodd.

HAR SLITT ETTER VM: Rune Velta har ikke fått hele puslespillet på plass ennå, men satser på å hoppe seg til selvtillt etter hvert.  Foto: METTE BUGGE

vintersport

KLINGENTHAL: Da skihopperen tok fire VM-medaljer i Falun, var han på høyden. Men suksessen ga ikke den oppturen han hadde trodd.

Foran uttaket til sesongåpningen i tyske Klingenthal denne helgen var 26-åringen usikker på om han kom på laget. Velta føler at han leverer langt unna det han er god for, men landslagstrener Alexander Stöckl ga likevel lommedølen tillit.

VM-gullene har forandret VM-helten.

— Jeg har fått et annet syn på meg selv. Jeg ser hvor høyt potensialet mitt er, og måler meg mot det. Det gjorde jeg ikke tidligere. Dermed mister jeg selvtillit når jeg ikke klarer å nå til den standarden. Kontrasten blir for stor. Jeg legger listen for høyt, forklarer lommedølen til Aftenposten.

VM-gullene har vært en døråpner på mange måter, men ikke i bakken foreløpig.

— Det er ikke bare å vinne gull. I perioder etter det har det vært tungt.

Fikk mer å rutte med

Han ble en norsk hopphelt i Sverige under mesterskapet i Falun i februar. Velta hadde ikke engang vunnet et verdenscuprenn siden debuten i 2010, før han klinte til i vårt naboland.

Med tilnavnet "Hauken fra Lommedalen", kunne han starte et nytt liv. Lokalt fikk han en pizza oppkalt etter seg. Suksessen bidro til et løft, også økonomisk. Han kjøpte større leilighet sammen med samboeren.

— Hverdagen ble mer forutsigbar når det gjelder å kjøpe mat og klær, sier bæringen, som heller ikke kunne unngå å merke at hans status økte blant andre mennesker.

Velta – en ivrig treningssjel

Den som tror at Velta la seg ned på laurbærene, tar feil. I sommer ble det fire dagers ferie. Han er like systematisk og seriøs som før i treningen, men det er detaljer i teknikken som ikke stemmer. Og som Velta sier:

— Skihopping er en idrett der man fort kan miste selvtillit.

Han er en av syv norske skihoppere som skal delta i Klingenthal, der det er kvalifisering i dag, renn i morgen og søndag.

— Jeg har jobbet den siste tiden med å få opp godfølelsen. Jeg må ha en del gode opplevelser før jeg klarer å slippe meg helt løs.

- Selvtillit er ferskvare

Treningen har vært bra. Teknikken har hatt hovedfokus, men det er ikke blitt noen hopp på snø. Den siste samlingen i Midtstubakken før avreise torsdag, ga noen glimt av mestring.

Han tror at Norge vil henge med i verdenscupstarten. Kollenhopperen roser gjerne lagkameratene, og spesielt Kenneth Gangnes, som han synes imponerer. Og så satser han på at han selv sakte, men sikkert kommer opp der han aller helst vil være.

— Jeg har i alle fall følelsen av at jeg kan hoppe veldig godt. Selvtillit er ferskvare, i alle fall når det gjelder skihopping. Plutselig kan den være tilbake.

Velta er glad for at familie og venner støtter så godt opp om ham, og han har en mentaltrener som han kan diskutere med.

— Jeg bruker ham når jeg står fast, sier Velta.

FAKTA: Programmet

Fredag kl. 18.00: Kvalifisering.

Lørdag kl. 16.15: Laghopping.

Søndag kl. 14.00: Hopp, stor bakke.

Fakta: Rune Velta

Født: 19. juli 1989

Klubb: Lommedalens IL/Kollenhopp

Sivilstand: Samboer med Marthe Breen

Bosatt: Sagene/Oslo

Meritter: To VM-gull, sølv og bronse (Falun 2015), VM-sølv skiflyvning (Vikersund 2012). To NM-gull av totalt syv medaljer. Ble i april kåret til "Årets stjerneskudd" av hoppfans, en avstemning i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS).