Velta og Jacobsen med forsprang i NM-bakken

Sto over verdenscuprenn for å trene.

Anders Jacobsen har fått med gull fra Holmenkollen tidligere. FOTO: METTE BUGGE 

vintersport

Når Rune Velta og Anders Jacobsen setter utfor i Holmenkollbakken for å kjempe om NM-gull tirsdag, er de noen hopp foran konkurrentene.

Duoen ble løftet ut av verdenscupen da lagkameratene dro til Japan. Det var et lurt trekk.

— Da fikk vi det som har vært mangelvare den siste tiden, nemlig flere treningshopp, sier Rune Velta, som endelig kom på verdenscuppallen denne sesongen med 2. plass i Willingen søndag.

Anders Jacobsen har seier fra hoppuka, og selv om han hadde ønsket bedre resultater enn 23.-plass i Tyskland, mener han også at ekstratrening i Holmenkollen har vært lurt.

De to fikk med seks hoppøkter, til sammen nærmere 40 hopp.

— For oss var det viktig å få den treningsperioden, ikke minst for å finpusse det som kan finpusses. Jeg tror det var et smart trekk. Turen til Japan er tøff, men det var viktig for Anders Fannemel å dra dit, for å kjempe om verdenscupen sammenlagt. For oss var det viktig å få en slik treningsperiode.

Jacobsen håper på større gullbeholdning

Anders Jacobsen har NM-gull fra Kollen tidligere, og til sammen fire kongepokaler.

— Kollen er en bakke som er vanskelig å hoppe i, men hvis man først finner ut av det, går det greit.

Rune Velta var bare ett poeng bak vinner Severin Freund i det siste verdenscuprennet.

— Det er en lettelse å se at det går fremover, at treningen vi har lagt ned gir uttelling. Jeg har vært nærme tidligere, men nå kom steget til pallen, sier han.

Rune Velta har aldri tatt gull individuelt i NM, og derfor vil han gjerne gjøre det nå. FOTO: METTE BUGGE 

Velta forteller at det er travelt om dagen. Allerede torsdag går turen til Willingen for mer verdenscup, så er det Vikersund og rett til VM. — Jeg er glad for at jeg har et godt grunnlag, sier lommedølen, som legger til:

— Jeg vet at det er VM snart og har veldig lyst til å prestere der. I det forrige VM i Val di Fiemme var jeg reserve i alt, sier Kollenhopperen, som konsentrer seg om NM først.

Der har han sølv som best fra storbakken på Rena.

— Men Kollen er jo hjemmebakken min, sier 25-åringen.

Stöckl tenker VM og har troen

Landslagstrener Alexander Stöckl mener at noe er på gang i hopptroppen.

— Det har vært en veldig fin utvikling. Vi har brukt tid og ressurser på å tilpasse oss nye bakker og ikke minst utstyret. Vi forteller gutta at dette bare handler om småting, sier østerrikeren.

Han tror det var et godt valg å la to av hoppere få trene i Holmenkollen.

— De trengte litt mer trening, flere hopp på rad. Det er mangelvare når programmet er så tett. Nå er det NM, og selv om NM aldri passer når det er hektisk, er jeg overbevist om at hopperne vil levere gode prestasjoner. De er på gang nå.

Anders Bardal vant NM i storbakken på Lillehammer i fjor, men må stå over denne gangen på grunn av håndskaden. Han var til stede under ski-NM på Røros.

-Jeg drar direkte til Falun, og skal ikke være med i konkurranser før det, sier han til aftenposten.no