Velta om livet etter VM-suksessen: - Lite har endret seg, bortsett fra at lommeboken er blitt litt feitere

I Falun tok han fire VM-medaljer. Men for forrige sesongs hoppkomet Rune Velta (25) er det meste som før.

I BLOMSTERENGA: Rune Velta svever nedover Midtstubakken under lørdagens renn i sommerhoppuka. VM-stjernen fra Falun måtte se seg slått av fire menn til slutt.  Foto: Stig B.Hansen

vintersport

MIDTSTUEN (Aftenposten): En ellers hvit vinterbakke er kledd med et grønt plastunderlag når andre renn i sommerhoppuka hoppes i Midtstubakken i Holmenkollen lørdag ettermiddag.

Blant hopperne er 25-åringen fra Lommedalen som tidligere i år hoppet seg til hele fire VM-medaljer i Falun – to gull, ett sølv og én bronse. Ett individuelt gull, ett laggull, en sølvmedalje med mixedlaget og en individuell bronsemedalje tok han med seg hjem fra Sverige.

— Vet at man kan levere

Men fjorårets hoppkomet har ikke fått livet snudd opp ned med årets VM-suksess.

— Det er ikke så mye som har endret seg – bortsett fra at man har fått bedre betalt, mer premiepenger, og lommeboken er blitt litt feitere, sier Velta og tydliggjør at pengene ikke betyr så mye.

- Hva med selvtilliten – har den endret seg?

— Tja, selvtilliten er grei. Kravene man stiller til seg selv er kanskje enda litt høyere. Men man vet jo at man kan levere bra – og det er fint å vite.

Han forteller at vinteren som var, har bydd på de største opplevelsene i karrieren så langt. Det føltes godt å få uttelling for alle timene med hard, hard trening.

— At jeg gjorde det så bra, har betydd mye. At alle årene med trening endelig ga skikkelig uttelling, gir meg motivasjon til å jobbe videre - samt bekreftelse på at hvis man virkelig jobber hardt nok for noe, så oppnår man resultater, sier Velta som aldri var noen barnestjerne som liten.

En lang vei foran seg

I hele april hadde Velta ferie – hvor han fikk koblet av med blant annet skigåing. Nå har treningen til neste sesong startet, og 25-åringen tror på en ny spennende sesong.

En tenkende Rune Velta er her på vei opp til toppen av hoppbakken for å gjøre sitt prøvehopp.   Foto: Stig B. Hansen

— Det blir mange konkurranser, som sist vinter. En lang vinter. Jeg må klare å komme i gang bra og holde trykket opp hele vinteren, sier han.I fjor følte han at han hadde veldig god kontroll før sesongen – i år er følelsen litt dårligere.

— Akkurat nå føler jeg ikke at jeg har like god kontroll som jeg hadde i fjor. Selvtillit i skihopping går veldig opp og ned, og nå sitter ikke ting helt som jeg vil. Jeg har en lang vei foran meg før vinteren for å få ting på plass. Det må jobbes hardt.

Føler ikke et større press

Etter fjorårssesongen valgte både Anders Bardal og Anders Jacobsen å legge opp. Med to rutinerte hoppere borte, føler Velta likevel ikke at mer press ligger på ham.

— Men jeg vet jo at mange ønsker at vi skal lykkes, og det ønsker vi jo selv også. Jeg tror ikke presset utenfra er noen større enn det presset vi setter på oss selv.

Tyske Severin Freund vant verdenscupen sammenlagt forrige sesong. Med like mange poeng, men flere enkeltseiere enn sloveneren Peter Prevc, vant han altså knepent. Anders Fannemel (24) ble beste nordmann på en fjerdeplass.

Gullgutten fra Falun-VM håper å komme bedre i gang med sesongen i år.

— Jeg håper å henge med i verdenscupsammendraget tidligere, og komme meg høyere opp og få en bedre plassering, sier Velta som endte på åttendeplass i sammendraget til slutt.

- Alle har fortjent plassen

Etter at veteranene Bardal og Jacobsen ga seg, består Norges herrehopplandslag i år av Velta, Fannemel, Johann Forfang (19), Phillip Sjøen (19) og Kenneth Gangnes (26), og Velta tror Norge har et spennende lag på gang.

— Vi er et ganske ungt mannskap, men jeg føler at alle guttene har vist et kjempepotensial og fortjent plassen sin. Det skal bli gøy til vinteren.

PS! Rune Velta ble nummer fem i lørdagens renn. Phillip Sjøen og Line Jahr vant eliteklassene for herrer og damer. Kenneth Gangnes og Maren Lundby vant åpningsrennet i sommerhoppuka, mens tredje og siste renn går i Midtstubakken søndag.

Sommerhoppuka kvinner og menn Midtstuen, Oslo lørdag, 2. renn:

Menn:

  1. Phillip Sjøen, Bækkelaget 259,1 poeng (103,5-98 meter), 2) Anders Fannemel, Hornindal 256,6 (99,5-99,5), 3) Daniel Tande, Kongsberg 254,6 (100-98,5), 4) Kenneth Gangnes, Kolbukameratene 241,1 (93,5-99), 5) Rune Velta, Lommedalen 234,1 (94-94), 6) Tom Hilde, Asker 232,1 (100,5-88), 7) Johann Forfang, Tromsø 230,6 (93,5-94,5), 8) Joachim Hauer, Bækkelaget 225,6 (90,5-96).

Kvinner:

  1. Line Jahr, Vikersund 226,5 (89,5-101), 2) Maren Lundby, Kolbukameratene 213,5 (87-97), 3) Tonje Bakke, Elverum 151,5 (79-81), 4) Anniken Mork, Ready 144,5 (75,5-78,5), 5) Silje Opseth, Holeværingen 125 (71-73).

Sommerhoppuka avsluttes med tredje renn i Midtstuen søndag.