Verdensmester Velta vrakes fra hoppukelaget

Skihopperen Rune Velta har gått fra topp til flopp på et snaut år.

Rune Velta har ikke fått hele puslespillet på plass ennå, men satser på å hoppe seg til selvtillt etter hvert.  Foto: METTE BUGGE

vintersport

Februar 2015: Rune Velta drar hjem med to VM-gull, sølv og bronse

Desember 2015: Verdensmesteren kommer ikke på Hoppukelaget.

Gullgutten Rune Velta leverte tidenes norske VM-resultater i Falun. To ganger ble det seier, og med ytterligere to medaljer var det en imponerende fangst.

I ny sesong har han ikke klart å løfte seg i ny sesong. Velta sa tidlig til Aftenposten at han målte seg opp mot hvor god han egentlig hadde vært, og at han dermed mistet selvtillit når han ikke fikk det til nå. Han ble tatt ut til åpningsrennet i Klingenthal, havnet langt bak og valgte å trekke seg før rennene på Lillehammer. Siden har han vært ute.

Bortsett fra Velta har de norske hopperne imponert denne sesongen:

Rune Velta vant VM-gull i fjor. Nå er hoppformen helt borte.  Foto: NTB Scanpix

Fem på pallenHopperne på A-laget, og flere av dem på satsingsslaget, har levert en knallsterk sesongåpning. Fem har vært på verdenscuppallen. Av de seks beste på listen sammenlagt i verdenscupen, har Norge fire av plassene.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener at han aldri har hatt et så sterkt lag, fordi bredden er så imponerende. Og man må ikke være Einstein for å forstå at ikke Velta kan få plass i denne omgang.

— Det blir vanskelig, medgir Stöckl, som selvsagt holder seg underrettet om hvordan det går med Velta på trening.

Når omtrent alle på laget han har hatt med til verdenscuprennene har prestert på høyt nivå internasjonalt, er det meget vanskelig å ta én av de seks hoppukeplassene. I det norske laget har dessuten seks av syv hoppere vært inne på Topp 10-listen denne sesongen. Tom Hilde er den eneste som ikke har klart det.

Junior kan bli nummer syv

Norge kan få en syvende plass til Hoppuka, dersom Halvor Egner Granerud eller Fredrik Bjerkengen klarer å komme inn blant de tre beste sammenlagt etter at helgens Kontinentalcuprenn (COC) er ferdig. Granerud, som fortsatt er junior, ligger best an på andreplassen i dag.

— Det er tradisjon at de som hopper inn den plassen, får den. Det er vel fortjent og ingen grunn til å gå bort fra det, sier Stöckl.

Han tar med hopperne fra rennene lørdag og søndag i Engelberg til Vikersund og trening mandag og tirsdag. Det blir siste samling før avreise til Oberstdorf tredje juledag.

I godt selskap

Rune Velta er ikke alene om å prestere topp i mesterskap, for så å falle tilbake. Flere hoppere som Rune Olinjyk, VM-sølv i Val di Fiemme 1991, Kent Johannessen tok VM-sølv i normalbakken i det samme mesterskapet, og selv om han deltok mange sesonger etter det, kom han aldri på verdenscuppallen igjen. Lars Bystøl tok OL-gull i Torino i 2006, i tillegg til to medaljer, og var på laget som tok VM-gull i skiflyvning. Han klarte heller ikke å følge opp senere.

Rune Velta behøver slett ikke å havne i den samme gjengen.

Det som skjer er ofte at egne og andres forventninger blir for høye.

Landslagstreneren vet at ting fort kan snu, hvis ting begynner å stemme.

Dette blir trolig hoppukelaget: Kenneth Gangnes, Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Joachim Hauer, Anders Fannemel, Andreas Stjernen, samt eventuelt Granerud eller Bjerkengen om de klarer å være blant de tre beste i kontinentalcupen. Norge får uansett bare med én hopper fra COC.

PS: Østerrikeren Gregor Schlierenzauer sliter også, og har tatt seg en verdenscuppause.

Dette er dagens mest leste saker hos oss:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: