FIS vil ha Johaug utestengt i 16–20 måneder – kan miste OL

Det internasjonale skiforbundet mener Therese Johaug ikke bør få gå i OL.

Therese Johaug etter høringen i CAS tirsdag.  Foto: Monica Strømdahl

langrenn

Med en streng mine gikk Stephan Netzle rett forbi hele det norske pressekorpset som ventet utenfor den herskapelige bygningen.

Advokaten til Det internasjonale skiforbundet ønsket ikke å kommentere forhandlingene, men inne i CAS-bygget hadde han lagt ned en påstand om at Therese Johaug må utestenges fra all idrett i 16–20 måneder, og la det være opp til panelet i Idrettens Voldgiftsrett å sette endelig lengde.

Det sier hennes advokat, Christian B. Hjort til Aftenposten.

Da vil i så fall OL ryke for den norske skistjernen.

– Jeg velger å fokusere på at jeg er ferdig nå og at det er de tre dommerne der oppe som skal bestemme. Om det blir det ene eller det andre, jeg kan ikke gjøre noe annet enn å forholde meg til det det blir. Jeg tar det den dagen det kommer, sier Johaug selv.

– Skal bruke tid på familie og venner

Hjort sier at han mener det ikke finnes noen grunn til at den opprinnelige lengden på 13 måneder skal forlenges.

For Johaugs del, handlet dagen om å få lagt et mareritt bak seg.

Langrennsstjernen kan måtte vente i seks uker før hun får en dom.

– Jeg har ventet i åtte måneder. Må jeg vente i seks uker til, så kommer det til å gå fort. Jeg har et fantastisk team rundt meg. Nå skal jeg bruke tid på familie og venner, sa Johaug.

Advokat Christian B. Hjort var godt fornøyd med forhandlingene i CAS tirsdag.  Foto: Monica Strømdahl

Bedre enn fryktet

Hun kom i øsende regn og med torden i luften, men dro fra «CAS-slottet» i Lausanne med solskinn og fuglesang fra trærne i nærheten.

Selvfølgelig helt tilfeldig, men skistjernen håper nå at dopingmarerittet snart er et tilbakelagt kapittel.

– Jeg hadde en god opplevelse da jeg var der inne. Det var tøft, det kom tårer, men alt i alt så hadde jeg en god følelse. Jeg hadde en god opplevelse der inne, sier hun.

For Johaug ble møtet med Idrettens Voldgiftsrett (CAS) ikke så ille som det skremselsbildet som var tegnet i norske medier i forkant. Martin Johnsrud Sundby var blant dem som opplevde at aktørene var ute etter å ta ham.

– Tårene kom da jeg måtte forklare hele situasjonen nok en gang. Hva som skjedde, hvordan jeg fikk beskjed, pressekonferansen i Oslo. Alle vet at det var veldig emosjonelt for meg da, det er det fortsatt den dag i dag når jeg ser bilder og tenker på det som har skjedd, forklarer Johaug.

Therese Johaug sier hun var lettet etter at høringen i CAS var ferdig.  Foto: Monica Strømdahl

– Må krysse fingrene

Partene var enige om hendelsesforløpet, striden sto om hvilken straff regelverket sier forseelsen skal ha.

Erfaringene fra den åpne høringen på Ullevaal stadion i januar var gode å ha med seg til Sveits. Der satt det journalister og fulgte med på kloss hold. I Sveits var mediene henvist til inngangspartiet.

Inne i det lille lokalet forklarte Johaug seg for dommerne Romano Subiotto, Jeffrey Benz og Markus Manninen.

Det internasjonale skiforbundet (FIS), som hadde anket den norske dommen, var representert med advokaten Stephan Netzle.

Johaugs advokatteam var ledet av Christian B. Hjort og britiske Mike Morgan.

– Det du ønsker i en slik forhandling er å få presentert argumentene dine så godt som mulig, og at bevisene går din vei. Det gikk som ventet. Nå er det ikke mer vi kan gjøre, vi må bare krysse fingrene, sier Morgan.

Hjort sier at argumentasjonen var mye av den samme som ble brukt under den åpne høringen på Ullevaal stadion i januar.

Etter den dømte Domsutvalget i Norges idrettsforbund henne til en 13 måneders utestengelse.

Hjort sier at representantene fra FIS pekte på enkelte forhold i den norske dommen som de mente var for svake. De mener Johaug er mer å bebreide enn hva 13 måneder vil tilsi.

Det er ikke Hjort enig i.

– Jeg kan ikke se noen grunn til at det skal være en lengre utelukkelsestid enn 13 måneder.

Det var et stort presseoppbud som møtte Therese Johaug etter høringen i CAS.  Foto: Monica Strømdahl

Vil CAS ta hensyn til OL?

Generalsekretær i CAS, Matthieu Reeb sier at domstolen pleier å ta hensyn til utøvernes karrièrer når de utmåler straffen. Det er mye verre for en langrennsløper å være utestengt midt i vintersesongen enn midt på sommeren.

Dommerne kan komme med en avgjørelse i løpet av to til fire uker, og vente med en lengre skriftlig dom til over sommeren.

Johaugs manager, Jørn Ernst sier at det ikke betyr så mye for henne om hun nå skulle bli helt frikjent. Lahti-VM er ferdig og der var det Marit Bjørgen som ble dronningen.

I Sør-Korea håper Johaug at det er hun selv som får den tittelen.

  • Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

langrenn