De grove påstandene hagler mot Johaug - nå har finnenes yndling fått nok

Skiskytteren Kaisa Mäkäräinen stempler finnenes holdning til Johaug-saken som «vulgær».

Kaisa Mäkäräinen kritiserer finnenes utspill om Therese Johaug,  Foto: NTB SCANPIX

langrenn

I Finland dominerer Therese Johaug-saken fortsatt sportsnyhetene — snart to uker etter at det ble kjent at skistjernen har testet positivt for clostebol.

I artikkel etter artikkel har harde anklager blitt rettet mot Johaug. Nå får imidlertid Johaug støtte fra en av Finlands aller største idrettsheltinner, skiskytteren Kaisa Mäkäräinen, som har fått nok av ufine kommentarer mot den norske langrennsløperen.

— Jeg synes det er trist å se. Det har vært veldig ensidig, både hvordan folk har reagert og hvordan finske media har rapportert om det, sier Mäkäräinen til TV-kanalen YLE.

Kryptisk fra finsk langrennsprofil

Therese Johaug og Norges Skiforbund har hele veien forklart at Johaugs positive dopingprøve skyldes en menneskelig feil. Det står i sterk kontrast til en tolkning som har fått mye oppmerksomhet i Finland, nemlig at Norge nå opplever noe av det samme som Finland opplevde i Lahti 2001, da systematisk doping ble avdekket i det finske skilandslaget.

LEST DENNE? Det de norske barna sa, stikker fortsatt dypt hos den finske langrennsprofilen.

Sammenligningen har ikke bare blitt trukket av en rekke aviskommentatorer i Finland, men også av landslagstrener Reijo Jyhlä.

I tillegg har langrennsløper Aino-Kaisa Saarinen uttalt til VGat hun «lurer på om Johaug snakker sant»

Etter Lahti-skandalen har ikke Finland hatt like mye å juble for i skisporet. Et stort plaster på såret har imidlertid kommet i form av Mäkäräinen, som blant annet har vunnet verdenscupen i skiskyting to ganger.

— Vulgært

Mäkäräinen bruker altså nå sin posisjon i det finske folk til å støtte Johaug.

— Finnene har vært bitre og skadefro i denne situasjonen. Jeg synes det er vulgært, fortsetter hun.

Selv har imidlertid ikke 33-åringen lyst til å kaste seg inn i debatten rundt Johaugs brudd på dopingbestemmelsene.

— Jeg vet ikke sannheten her, det er heller ikke min oppgave i å spekulere rundt hva som har skjedd.

I et intervju med Aftenposten dagen etter pressekonferansen uttalte langrennsjournalist i storavisen Ilta-Sanomat, Mikko Marttinen, at mange i Finland tror Norges dominans i skisporet kommer på grunn av juks.

Mange i Finland føler at de norske har jukset, siden de dominerer så mye som de gjør. Det er ikke min personlige mening, men nå som to nordmenn er blitt tatt, tror jeg mange finske føler at det endelig skjer med nordmenn, sa Marttinen.

Hør nyeste utgave av Aftenpodden Sport:

langrenn