Klæbo måtte gi tapt – Dyrhaug brøt

Aleksej Poltoranin vant etter knallsterk avslutning.

Johannes Høsflot Klæbo ble nummer to på dagens 15 kilometer.   Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

langrenn

Johannes Høsflot Klæbo kunne ikke gjøre noe med Aleksej Poltoranin, og måtte ta til takke med andreplassen. 21-åringen ble slått med 13,2 sekunder av klassisk-eksperten fra Kasakhstan.

– Det var en tøff løype. Jeg hadde fantastiske ski nedover, men de var litt for lette til å sparke fra med i bakkene. Poltoranin var så rask fra 12 kilometer og inn at jeg kunne ikke matche farten hans, sa Klæbo til FIS etter løpet.

15 kilometeren i Planica søndag var en åpen distanse, med flere mulige vinnerkandidater. Johannes Høsflot Klæbo var som vanlig en av de største favorittene, sammen med klassiskspesialt Aleksej Poltoranin.

Det skulle også bli en sekundstrid mellom de to.

Aleksej Poltoranin vant i Planica.   Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Uheldig Dyrhaug

Klæbo fikk tidlig fem sekunder å gå på, men som vanlig økte Poltoranin farten utover i løypa.

Niklas Dyrhaug var en annen som var spådd å kunne blande seg inn i toppkampen, men fikk det tøft allerede på første stavtak, da den venstre staven hans knakk tvert av. Dyrhaug fikk kjapt en ny stav, men hadde tapt mye tid uansett.

– En verre start går det ikke an å ha, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

For Dyrhaug ble det en blytung dag, som til slutt valgte å bryte. Til VG forteller han etter løpet at han sliter med sykdom.

– Etter Tour de Ski ble luftveiene ømfintlige. Jeg har kjent på det de siste 14 dagene. Jeg følte at jeg hadde det under kontroll, men så har det blitt verre de siste dagene, sier Dyrhaug, som sier han «må får orden på» problemet.

Niklas Dyrhaug fikk en skrekkelig start på søndagens renn.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Didrik Tønseth og Emil Iversen hadde ingen toppdag i sporet, det hadde heller ikke finske Iivo Niskanen som fikk slite.

Råsterk Poltoranin

Alt handlet om Klæbo og Poltoranin. Med tre kilometer igjen skilte tre tiendedeler fordel nordmannen.

– Jeg tviler på om dette holder mot Poltoranin, sa Torgeir Bjørn mot slutten, da en tydelig sliten Klæbo dro seg opp bakkene.

Og Bjørn skulle få rett. Med en kilometer igjen hadde Poltoranin virkelig fått opp dampen, og var 19 sekunder foran Klæbo. I mål hadde Klæbo tatt inn noe, men Poltoranin hadde 13 sekunder i mål.

Svenske Calle Halfvarsson tok tredjeplassen, og fikk en fin revansj etter fallet på sprinten lørdag.