Stakefiasko for norske toppløpere: - Dette var ikke bra

Tidligere sprinttrener Ulf Morten Aune er lettere fortvilet etter sprintprologen i Drammen.

MISLYKTES: Sondre Turvoll Fossli under innspurten i prologen i sprinten i Drammen onsdag. Fossli brakk staven midtveis i løpet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

langrenn

DRAMMEN: Tidligere sprinttrener og nå koordinator for det norske skilandslaget, Ulf Morten Aune, er lettere fortvilet etter sprintprologen i Drammen.

— Når du ikke er god nok til å stake, bør du ikke gjøre det valget. Dette var ikke bra, sier han til Aftenposten.

Aune er tidligere trener for herrenes sprintlandslag og nå koordinator for de norske landslagene.

Ikke godt nok trent

Løpere som har vunnet verdenscuprenn tidligere denne sesongen som Sondre Turvoll Fossli og Emil Iversen valgte begge å gå på blanke ski. Det viste seg å være et feilvalg. Fossli hadde i tillegg stavproblemer og var sint etter målgang. Pål Golberg er vanligvis en løper helt der oppe. Ikke denne gangen.

— Du må være godt nok trent for å ta dette valget, sier Aune og mener åpenbart at enkelte av løperne som valgte blanke ski, ikke var i god nok fysisk form til akkurat det.

Noen er åpenbart godt nok trent som Petter Northug og Ola Vigen Hattestad. Begge gikk på blanke ski og begge er klare for finalene senere i dag.

Overraskelser

Det var omtrent halvparten av alle startende som valgte festesmurning og diagonalgang opp bakken ved kirken i Drammen sentrum. Flere av dem lykkes dermed å gå seg til en kvartfinale. Even Northug, i motsetning til sotrebror Petter Northug, valgte festesmurning og havnet til slutt på en 15. plass i prologen.

Andre litt mer overraskende plasseringer er Fredrik Riseth (nr. 17), Johannes Klæbo (nr. 27) og Pål Trøan Aune (nr 13). De presterte i overkant av forventet.

Pål Golberg klarte ikke å kvalifisere seg fra prologen i sprinten i Drammen onsdag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dermed er det, til tross for stakebommen til noen, fortsatt 10 norske løpere i kvartfinalen.Russiske Aleksander Panzjinskij vant prologen forn Eirik Brandsdahl og Sergei Ustiugov. Northug ble nummer 5 uten festesmurning og Finn Hågen Krogh nummer 6 med festesmurning.

Suveren Østberg

Jentenes prolog ble vunnet av Ingvild Flugstad Østberg som fortsetter å imponere. Krista Parmakoski og Ida Ingemarsdotter var nærmest.

Åtte norske jenter er i finalen.

Kvartfinalene starter kl. 14.30 i dag.