Stenmark støtter Johaug: – Hun stolte på legen sin, og det synes jeg man må få lov til

Den svenske alpinlegenden Ingemar Stenmark kaster seg inn i Therese Johaug-debatten. – Skal man kunne stole på en lege?

Ingemar Stenmark gjør seg noen betraktninger om Therese Johaug-saken i et større juleintervju. Her får alpinlegenden hedersprisen under den svenske idrettsgallaen i Globen Arena i 2011.  Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix

langrenn

Doping er blant temaene Stenmark deler sine tanker om i et større juleintervju med Expressen. Han bruker sakene til Johaug og den svenske mellomdistanseløperen Abeba Aregawi som eksempler på at ansvarsspørsmålet ikke trenger å være svart-hvitt.

– Ta det som skjedde med Aregawi. Hun fikk hard medfart i Sverige til tross for at man aldri har kunnet bevise at hun var dopet. Ja, hun hadde fått i seg hjertemedisin, men var hun klar over det selv? Eller var det en lege som ga henne det? Skal man kunne stole på en lege? Jeg synes det er interessant å diskutere slike saker. Man må alltid forsøke å se alt fra ulike hold, sier Stenmark til Expressen og fortsetter:

– Det samme gjelder Therese Johaug. Jeg tror ikke at hun dopet seg uten at det var en feil. Hun stolte på legen sin, og det synes jeg man må kunne få lov til.

Ansvarlig?

Noe av debatten rundt Johaug-saken har gått på nettopp dette. I retningslinjene fra det internasjonale antidopingbyrået (WADA) står det klart at alle utøvere selv er ansvarlige for hva de putter i kroppen.

Dette ansvaret mente Therese Johaug lenge at hun hadde tatt, da hun hørte med legen sin. Men idrettens voldgiftsrett (CAS) var ikke enig i det da de utestengte den norske langrennsstjernen i 18 måneder.

Siden den gang har Johaug innrømmet at hun burde ha sjekket nøyere selv. Men fortsatt stilles det prinsipielle spørsmålet: Hvor nøye må utøverne selv sjekke. Fra internasjonalt hold er svaret på det enkelt: For å unngå diskusjoner og tvil har utøverne selv ansvaret, uansett hvor mange leger de har hørt med.

Forskjellige utfall

Johaug fikk i august sin endelige dom. Et snaut år tidligere hadde langrennsstjernen testet positivt for det forbudte stoffet clostebol etter å ha brukt en krem for en solbrent leppe.

Aregawi ble for øvrig frikjent for doping sommeren 2016. Svensken testet tidligere på året positivt for hjertemedisinen meldonium. Bakgrunnen for frikjennelsen var at WADA hadde høynet nivået for hva som anses som straffbar bruk av middelet.

Var ikke et tema

Selv var ikke Stenmark redd for å bli anklaget for doping da han herjet med alpineliten på 1970- og 80-tallet.

– Nei, aldri. Det var aldri aktuelt den gangen. Jeg hørte aldri om noen som dopet seg innen alpint, i hvert fall ikke på min tid, sier 61-åringen.

Med sine 86 triumfer er Stenmark fortsatt tidenes mestvinnende alpinist i verdenscupen. Han vant også to OL-gull og tre VM-gull i slalåm og storslalåm i løpet av sin eventyrlige karrière.

(AFTENPOSTEN/NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

langrenn