Svensk gullgrossist: – Selv om legen sier det er OK, så sjekker man det selv

Sarah Sjöström sier hun ikke ville gjort som den norske skistjernen.

Sarah Sjöström understreker at Therese Johaug hadde ansvaret for den positive dopingprøven.  Foto: NTB SCANPIX

langrenn

I 2017 har Sarah Sjöström igjen hatt et strålende år, med blant annet tre VM-gull. Da Sjöström stilte opp for årskavalkaden til den svenske rikskringkasteren SVT, ble Therese Johaug et tema.

Den norske skistjernen fikk til slutt en 18 måneders utestengelse. Johaug argumenterte for at hun rett og slett hadde fulgt rådene til landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Men idrettens voldgiftsrett (CAS) kjøpte ikke forklaringen. Det gjør heller ikke Sarah Sjöström. Overfor SVT forteller svømmeprofilen at hun ikke hadde gjort som Johaug.

– Jeg forsøker å være veldig nøye. Man sjekker selvsagt med landslagslegen, men selv om landslagslegen sier det er OK, så sjekker man det jo opp. For det er jo mitt eget ansvar, sier Sjöstrøm når Johaug-saken blir tema.

Sjöström er én av Sveriges mest populære idrettsutøvere, og har blant annet vunnet den prestisjetunge Jerringprisen to ganger.

Har du fått med deg «hoste-gate»? Skandalen har fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Les mer her:

Får støtte

Det var i 2016 at Johaug ønsket å behandle en solbrent leppe. Hun skal ha fått kremen Trofodermin anbefalt av landslagslege Fredrik S. Bendiksen. Problemet var at kremen inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

Nettopp at hun hadde fått kremen anbefalt av legen ble brukt som et sentralt argument av Johaugs advokatteam.

I CAS-dommen ble det imidlertid beskrevet som «svært overraskende» at Johaug hadde stolt blindt på Bendiksen – uten å gjøre noen enkle undersøkelser selv.

Fikk du med deg Therese Johaugs sjeldne TV-opptreden? Se intervjuet her:

I det internasjonale antidopingbyråets regelverk WADA er «det objektive ansvaret» et sentralt prinsipp. Det innebærer at det er utøveren selv som har ansvaret for stoffene som finnes i kroppen.

Det er altså denne regelen som danner grunnlaget for Sjöströms utspill. Hun får også støtte fra den svenske diskoskasteren Daniel Ståhl.

– Johaug er en fantastisk idrettskvinne. Men det er fortsatt utøverens ansvar, uansett om det er en salve, solkrem, paracet eller hvilket som helst kosttilskudd. Som utøver skal man sjekke det selv, sier Ståhl, som tok sølv under friidretts-VM i august.

– Mitt personlige ansvar

Johaug ble trodd på sin forklaring om hvordan clostebol havnet i systemet hennes. Likevel går hun glipp av neste års OL i Pyeongchang.

Den norske skistjernen lot i lang tid være å ta selvkritikk etter hendelsen. I november kom det imidlertid frem at Johaug innrømmer at hun har det personlige ansvaret.

– Jeg følte, i min gitte situasjon, at jeg tok ansvar ved å forhøre meg med landslagslegen, slik jeg har lært at jeg skal gjøre. Spesielt når vi er i utlandet, og at vi ikke skal handle på egen hånd. Men menneskelige glipper skjer. I ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar, sa langrennsstjernen i TV 2-dokumentaren «Sjokket».

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

langrenn