Svensker håner Johaug med dette bildet - nekter å beklage

– Dopet er hun jo, sier mannen bak Facebook-siden.

Den svenske stiftelsen Ren Idrott håner Therese Johaug på sin Facebook-side.  Foto: NTB scanpix/skjermdump, Facebook

langrenn

Ren Idrott er navnet på en svensk stiftelse som ble grunnlagt i 2002. Stiftelsen har hatt en rekke svenske idrettsstjerner som ambassadører, og målgruppen har først og fremst vært idrettsungdom. Hovedmålet har vært å motvirke dopingbruk.

Etter mye økonomisk bråk ble Ren Idrott lagt ned i fjor. Men Ren Idrott eksisterer fortsatt med en Facebook-side, og i oktober la siden ut en fotomontasje med Therese Johaug.

Den norske skistjernens hode er plassert på en særdeles muskuløs kropp, og i venstre hånd har hun salven som hun ble dopingdømt for. «For sore lips and extremely good shape», står det i teksten til bildet.

– Hennes eget ansvar

Den svenske avisen Expressen har snakket med skytteren Håkan Dahlby, som er ansvarlig for Ren Idrotts Facebook-side. Han ser ingen problemer med bildet.

– Folk får tolke det som de selv vil, men dopet er hun jo. Hun har jo tatt det, og det er hennes eget ansvar, sier Dahlby.

Avisen spør også hvorfor Ren Idrott har laget det manipulerte bildet.

– Hun er en liten, sped kvinne, men det hun tok er forbudt. Det var for å poengtere at dette ikke er godkjent. Vi skal holde oss borte fra dette, det er det Ren Idrott står for, sier Dahlby til Expressen.

Håkan Dahlby tar ikke selvkritikk etter at et retusjert bilde av Therese Johaug ble publisert.  Foto: NTB SCANPIX

– Føles useriøst

De tidligere svenske idrettsheltene Stefan Holm og Kajsa Bergqvist var med på opprettelsen av Ren Idrott i 2002. Holm sier dette når han får se fotomontasjen av Johaug:

– Ai... Dessverre føles det useriøst, sier han.

Ren Idrott har vært rammet av flere skandaler. Stiftelsens leder Sven Nylander måtte gå av etter at han tok kokain i forbindelse med friidretts-EM i Göteborg i 2006. I 2009 ble ambassadør Magnus Hedman tatt for bruk av anabole steroider.

Etter flere år med økonomisk rot ble Ren Idrott lagt ned 16. juni 2016. Men selv om stiftelsen altså ikke eksisterer mer, er Facebook-siden med det lite flatterende bildet av Johaug synlig.

  • Vi har foreløpig ikke lyktes med å få reaksjoner fra Johaugs advokat Christian B. Hjort. Johaugs manager Jørn Ernst sier at han ikke vil kommentere saken.
Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

langrenn