Ustjugovs tunge tid: – Det er veldig vanskelig for ham

Sergej Ustjugov var suveren i Tour de ski-åpningen, men russeren aner fortsatt ikke om han får delta i OL.

Sergej Ustjugov var suveren under åpningsetappen av Tour de ski.  Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån

langrenn

LENZERHEIDE: «Ufff». Ustjugov skjærer en grimase.

– Han ønsker ikke å svare på spørsmål om OL. Jeg håper dere forstår det, forklarer tolken som står ved siden av den russiske bjørnen.

Han har akkurat utkonkurrert alle sine motstandere på den første etappen av Tour de ski, og skaffet seg et glitrende utgangspunkt for de seks neste etappene.

Spørsmålet var hvordan han ser på det som skal være vinterens høydepunkt for alle langrennsutøvere. For Ustjugov kan det fortsatt bli det.

Problemet er at han fortsatt ikke vet om han får dra til Pyeongchang og kjempe om sitt første OL-gull.

– Vi håper han får delta, men han spør meg mange ganger: «Markus, jeg vet ikke hva som skjer. Kanskje kan jeg ikke gå, hva skal vi gjøre?»

Det sier Markus Cramer, tyskeren som er trener for de hardt prøvede russerne.

Han forteller om en fortvilet situasjon for lagets store stjerne.

Da Den internasjonale olympiske komité (IOC) utestengte Russland fra OL, åpnet de samtidig for at russiske utøvere kan få delta under nøytralt flagg.

– Det er veldig vanskelig for ham. Ingen kan si med 100 prosent sikkert hvem som kan delta og hva som skjer. For meg er det en helt absurd situasjon, sier treneren.

Trener Markus Cramer gir sin elev, Sergej Ustjugov en god klem etter seieren på åpningsetappen.  Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Gikk med sinne i fjor

Under fjorårets Tour de ski var Ustjugov rasende fordi hans treningskamerater Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov ble suspendert i forkant av konkurransen.

I år føler imidlertid ikke Ustjugov det samme.

– I dag følte jeg en ro. Jeg hadde ingen følelser ved starten, ingen frykt, ingen sinne. Jeg gjorde det enkelt, sier den suverene vinneren.

Cramer ser også en forandring, men mye er fortsatt vanskelig.

– Det var veldig hardt for ham i fjor, og han var sint og lei seg gjennom hele touren. De siste to-tre månedene har det vært mye opp og ned for hodet hans. En dag leser du det ene, den neste dagen det andre. Vi vet ikke hvem som får delta i OL, gjentar han.

28. januar er siste frist til å melde på deltagere til OL. 11. februar går mennene sin første konkurranse.

– 28. januar er veldig, veldig sent når du skal delta i OL og helst gjøre det bra, sier Cramer, som håper på en avgjørelse så raskt som mulig.

Ber IOC og FIS møte løperne

Han langer samtidig ut mot IOC og Det internasjonale skiforbundet (FIS) for måten de håndterer det hele på.

– Det ville vært fint om de en dag kan snakke med utøverne, se dem i øynene og se hva de gjør med dem. Jeg er veldig sint på dem for dette. De bestemmer og bestemmer, men de snakker ikke med dem det gjelder, sier Cramer, og legger til:

– De svarer ikke. Jeg håper Sarah Lewis vil komme til hotellet vårt, men jeg er sikker på at hun ikke gjør det.

Lewis er generalsekretær i FIS. Hun sier i en kort kommentar til Aftenposten at alle utøvere vil få muligheten til å uttale seg til organisasjonens dopingpanel hvis nødvendig, men ønsket ikke å svare på flere spørsmål.

Sergej Ustjugov var helt suveren i åpningssprinten av Tour de ski. Her prøver Finn Hågen Krogh febrilsk å henge på.  Foto: RUNE PETTER NESS

Raser ikke mot egne ledere

IOC-president Thomas Bach kalte det «et omfattende angrep på internasjonal idretts integritet, spesielt under OL i Sotsji» da han tidligere i måneden offentlige gjorde den russiske utestengelsen.

Konklusjonen av en grundig etterforskning var at det russiske idrettsdepartementet hadde satt i gang et utspekulert dopingprogram i 2010, som kulminerte med at russiske utøveres dopingprøver i hemmelighet ble byttet ut under lekene på hjemmebane.

Dermed kunne en rekke russere dra nytte av en spesiell «dopingcocktail», uten å risikere å bli avslørt.

– Tenker noen av de russiske løperne også at det er deres egne ledere som har fått dem inn i disse problemene?

– Nei, nei, nei, ingen tenker det. Jeg vet det er veldig vanskelig å forstå hva som er skjedd, spesielt når alle detaljene bare kommer fra én person. De fleste vet at han har gjort mye dritt med doping også i andre idretter i Russland, sier treneren, og sikter til varsleren Grigorij Rodtsjenkov.

– Ustjugov ikke på dopinglister

Han var en av hjernene bak det omfattende dopingprogrammet, men fryktet for sitt liv og rømte til USA da internasjonale medier begynte å skrive om dopingprogrammet.

I USA meldte han seg for FBI og la alle kort på bordet. I Russland omtales han imidlertid som en landssviker og en man ikke kan stole på.

– Hvordan kunne IOC og WADA sette ham som leder for laboratorium i Sotsji? Det er de som er ansvarlige for sikkerheten rundt dopingkontrollen. Hva kan løperne gjøre? De gir testen fra seg, etterpå vet de ikke hva som skjer med dem, sier Cramer.

Han sier støtteapparatet gjør alt de kan for å holde humøret til løperne oppe. I julen laget de en ekstra god middag og pakket inn presanger til løperne.

Trenere forteller at Ustjugovs navn ikke er på noen lister eller databaser som Rodtsjenkov sier viser de som var knyttet til dopingprogrammet.

– Nei, vi vet at han ikke er på noe sånt. Men vi vet ikke hvilke regler IOC vil bruke for å bestemme hvem som får delta.

– Kan det bli et problem for Ustjugov at han deltok i Sotsji?

– Jeg håper ikke det, men nå vet jeg ikke hva disse organisasjonene bestemmer seg for. Vi vet at han er ren. Vi gjør mye hard trening, men vet ikke hva som vil skje.

Roser Klæbo

Ustjugov ville ikke snakke om OL, men han smilte bredt og lo da han fikk spørsmål om Johannes Høsflot Klæbo har endret måten man må gå sprint på.

Den suverene verdenscuplederen er ikke med i årets Tour de ski.

– Alle spør meg om Klæbo. Han har vunnet alt denne sesongen. Jeg vil bare takke ham for at han ikke er her i dag, slik at han ga andre muligheten til å vinne. Men om han var her, er jeg ikke i tvil om at han ville ha vunnet, smiler Ustjugov.

Kanskje møtes de to til duell i OL.