Refinansiere.net
Gå til

Refinansiering av lån kan spare deg for mye penger

Refinansiering kan være et gunstig verktøy for de som har lån med høy rente. Løsningen gjør det mulig å rydde opp i privatøkonomien samtidig som man kvitter seg med gjeld raskere.

Her ser vi nærmere på hvilke fordeler som følger med refinansiering og hvordan du bør gå frem når du søker.

Derfor lønner det seg

Å slå sammen flere lån (f.eks. gjeld fra ulike kredittkort) gjør det enklere å få kontroll over de månedlige utgiftene. Det overordnede målet er å slette så mange smålån som mulig, slik at du kun har ett beløp å forholde deg til. Da synker også risikoen for inkassosaker og lignende, skulle du glemme å betale ett av avdragene. Refinansiering fører ikke bare til at det blir mindre rot i privatøkonomien, men kan også spare deg for mye penger.

Uavhengig av beløpsstørrelsen, vil hvert smålån ha faste gebyrer hver måned kalt termingebyr. Dette er ment som et gebyr til vedlikehold av låneavtalen, og koster oftest et sted mellom 30 og 60 kroner per lån. Sitter du med mange lån kan det fort være mye penger å spare ved å bake disse inn i kun én gjeldspost.

Refinansiering kan også gi deg bedre rentebetingelser på lånet, som gjør at du sparer penger over tid. Du bør holde nedbetalingsbeløpet konstant enda renten faller. Da går en større del av pengene til avdrag på selve lånet, fremfor å ende opp i bankens lommer.

Det koster ikke noe å søke

Det er kostnadsfritt å sende inn en søknad til bankene, samtidig som du kan velge og vrake mellom hvert tilbud. Bankene har ingen mulighet til å ta seg betalt for å behandle en søknad om et refinansieringslån.

Når du skal refinansiere gjeld finnes det også flere portaler som gjør jobben med å sammenligne tilbud enklere. Da siktes det til slike aspekter som lånets nedbetalingstid, rentesats og gebyrstruktur. Noen tjenester gjør det lettere å finne informasjon om refinansiering, slik som refinansiere.net.

Vær bevisst på følgende

Et høyt antall selskaper tilbyr i dag lån til forbruk og lignende. I markedsføringen (inklusive denne artikkelen) oppgis det et regnestykke som viser hvilke kostnader som kan følge med et usikret lån. Vær bevisst på at dette kun er et eksempel, og at den reelle rentesatsen kan ende opp med å være høyere.

Det finnes ingen fasit på hvor mye du kan spare med refinansiering inntil du har mottatt et endelig tilbud. Det illustrerer hvor viktig det er å sende inn flere søknader om refinansieringslån, slik at du får den beste renten.

Husk i tillegg at det kun lønner seg dersom du betaler ned gjelden i samme tempo som tidligere. Velger du å senke de månedlige nedbetalingene vil lånet strekke seg ut over lenger tid som igjen gjør at den økonomiske fordelen forsvinner. Setter du opp kostnadsanslag på forhånd er det viktig å inkludere gebyrene. Du har nemlig rett til skattefradrag på etableringsgebyr og vedlikeholdsgebyr, på lik linje med øvrige lån. Bruk Skatteetatens fradragsveileder for å kalkulere det endelige skattefradraget

Slik kan du få en lavere rente

Noen triks gjør at du kan ende opp med å betale et lavere rentenivå. Det første er å søke om refinansiering sammen med en annen person (det som kalles kausjonist). Da vil dere begge stå ansvarlig for lånets innfrielse. Dette anbefales kun for samboere og ektefeller med delt husholdningsøkonomi, hvor gjelden er tilnærmet splittet mellom begge parter.

Har inntekten din bedret seg det siste året, eller har du slettet mye gjeld på kort tid? Da bør du også sende inn ekstra informasjon til banken, som viser at betjeningsevnen din er forbedret. Husk at bankene baserer seg på de to siste årenes skattemeldinger og derfor mangler oppdaterte inntektstall. Bankene lar deg inkludere informasjon i søknaden som et vedlegg.

Er refinansiering alltid lønnsomt?

Kort sagt er svaret nei, og det er flere årsaker til dette. Selv om det kan se ut som en lukrativ løsning på papiret, er det ikke alltid du ender opp med å spare penger. Det første scenariet er dersom du skylder et relativt lavt beløp. Utgjør smålånene dine for eksempel mindre enn 10.000 kroner er det lite å hente. Da vil gebyrene alene spise opp de potensielle rentebesparelsene.

Noen ganger vil du også måtte betale det som kalles “overkurs” når du bryter en fastrenteavtale. Da siktes det særlig til boliglån hvor banken har rett til å kreve seg ekstra betalt dersom avtalen oppheves tidligere enn avtalt. Her vil fortjenesten fort bli spist opp av bankenes gebyr. Du bør heller ikke refinansiere gjelden din, med mindre du har som mål å betale ned lånet i et like raskt tempo.

Alt i alt er refinansiering en god måte for deg å få orden på økonomien. Ikke bare får du en oversiktlig økonomi, men du kan ende opp med å spare mye penger. Det er riktignok et par unntak fra denne regelen, men som regel ender du totalt sett opp med å spare penger.

Unngå å ta opp lån med for høy rente

En vanlig årsak til at nordmenn søker om refinansiering er at de sitter med gjeld fra forbrukslån, forhåndsfinansierte produkter og kredittkort. Skal du først ta opp et lån uten sikkerhet bør du sjekke at du mottar et gunstig pristilbud i form av lavest mulig rente.

Flere portaler gjør det enklere å stille lånetilbudene opp mot hverandre, med informasjon om priser, aldersgrenser etc. En nettside som har spesialisert seg innen forbrukslån, er forbrukslån.no. Siden inneholder blant annet et spesielt verktøy som gjør det mulig å danne seg et anslag over lånets terminbeløp, basert på selve beløpet og antall valgte år for nedbetaling.

Regneeksempel: Effektiv rente 17,80 prosent, kr 65 000, 5 års nedbetaling, inkl. etableringsgebyr kr 950. Totalbeløp kr 95 872.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.