Gå til

Få økonomien til å henge sammen – 5 gode råd

Mange nordmenn havner i økonomiske problemer på den ene eller andre måten. Selv om man ikke nødvendigvis jevnlig får inkassokrav i posten, så kan det være stressende å leve fra lønnsseddel til lønnsseddel. Hvis man ikke har litt ekstra på kontoen, kan uforutsette regninger og utgifter være med på å velte hele økonomien. Her er fem gode råd til hvordan du gir økonomien din de aller beste rammene.

Løs problemene og gjenvinn kontrollen

Problemer fungerer slik, at hvis du har lyst til å løse de, så er du nødt til å vite at du har noen/et. Dog, når det kommer til privatøkonomi, kan selv de aller beste være uvitende om at de kan ha problemer. Det skal ikke bagatelliseres, for det skal ganske mye til før vi endrer adferden vår – spesielt når det kommer til penger og forbruk.

En god økonomi gir frihet. Underskudd på kontoen gir begrensninger. Hvis privatøkonomien din ikke er som den burde være, så er det faktisk ikke så mange endringer som skal til for å gjenvinne kontrollen. Hvis du følger disse fem rådene, så har du allerede kommet langt.

Sett et mål for privatøkonomien din

Først og fremst er man nødt til å ta ansvar for hvilke økonomiske rammer man skaper for seg selv. Når man har overblikk over sin egen økonomiske situasjon, da kan man se hvor selve redningsaksjonen skal settes inn. Før man kommer dit, er det god motivasjon å hente i at man definerer hvorfor man i det hele tatt begynte med prosjektet. For eksempel om du drømmer om å kunne reise, renovere huset eller kjøpe ny bil, så står målet for innsatsen klart.

Legg penger til side

Som en tommelfingerregel bør du sette av minimum 10 % av inntekten din, og plassere dette på en separat sparekonto. Har du ikke råd til å spare mer enn 5% en måned, så skal du likevel huske på at det er mye bedre enn ingenting. En slik oppsparing er god å ha hvis du skal betale uforutsette utgifter, som for eksempel et tannlegebesøk eller en ny vaskemaskin.

I prinsippet er økonomi veldig enkelt. For å ha penger igjen sist på måneden, skal du bare sørge for å bruke mindre penger enn du tjener. Hvis du setter 10 % av inntekten din inn på sparekontoen hver måned, får du raskt en oppsparing du kan bruke til å oppfylle drømmen om en reise rundt jorden, eller få nedbetalt det gamle studielånet ditt.

Lag et budsjett

Det er penger å hente hvis man investerer litt av tiden sin på et budsjett. For at budsjettet overhodet skal kunne fungere, så skal det likevel være realistisk. Det er en god idé å gå gjennom forbruket sitt. Hvis man lager et budsjett etter noe som ikke stemmer overens med virkeligheten, da er budsjettet ikke mye verd.

Derfor er det en god idé å gjemme kvitteringene i en periode, slik at du kan se hva du faktisk har av faste utgifter. Prøv så godt som mulig å hold deg til budsjettet. Hvis du bruker mer penger på mat én måned, så blir du nødt til å finne en annen post på budsjettet du kan skjære ned på den måneden.

Hvis du synes det er vanskelig å få oversikt over hva du bruker, så bytt ut kredittkortet med kontanter. Dermed får du en bedre følelse av hvor mange penger du har til rådighet, samtidig som du får et ærlig og kanskje tiltrengt innblikk i egne forbruksvaner.

Mange får kanskje frysninger nedover ryggen når de hører eller leser ordet budsjett, men man kan tenke på det som en plan. Et budsjett er bare hvordan man planlegger å bruke, eller ikke bruke, penger.

Lag din pengeplan i dag du også. En god plan er gull verd!

Vær forsiktig med gjeld

Når du har gjeld, er du forpliktet til å betale tilbake til kreditorene dine hver måned. Det kan selvfølgelig være nødvendig å oppta et bolig- eller billån, men prøv så vidt det er mulig å unngå lån til fjernsyn, møbler og andre forbruksvarer – til dette siste skal heller oppsparte midler komme til gode.

De fleste nordmenn kommer i en situasjon hvor det er nødvendig å låne penger. Det er ingen grunn til å være redd for å låne penger eller oppta gjeld, så lenge du gjør det fornuftig og med omtanke. Det viktigste er at du har en god plan for å avbetale gjelden. Budsjettet skal ha en post hvor avbetalingen av gjelden står, slik at du får nedbetalt gjelden så fort som mulig. Jo fortere du blir kvitt gjelden din, jo fortere får du den fulle rådigheten over inntekten din tilbake.

Vær forsikret

Mange har et ambivalent forhold til forsikringer. På den ene siden betaler man for noe man ikke håper man får bruk for, men på den andre siden gir det en trygghet hvis uhellet skulle skje. Finn derfor ut av hvilke forsikringer du har behov for, og hvilke du kan leve uten.

Hvis du har en gammel bil, som ikke er verdt mange pengene, så kan det for eksempel sjeldent lønne seg å tegne en kaskoforsikring på den. I stedet kan du nøye deg med den lovpliktige ansvarsforsikringen. Hvis du ikke er forsikret, setter du deg selv i en økonomisk sårbar posisjon hvis uhellet er ute. Selv om det er et scenario man ikke har lyst til å beskjeftige seg for mye med, er det nødvendig å gi seg selv de aller beste vilkårene.

Nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.