Messen for de store anledninger
Gå til

Sjekk Kjøkkensjefens 7 lure tips som gjør det lettere å arrangere fest

Gjør så mye som mulig før den store festdagen. Her har du tips til hva som kan gjøres på forhånd – enten det er dåp, konfirmasjon bryllup eller en annen stor anledning.

Kjøkkensjefen har arrangert små og store selskaper i Tromsø i ti år og har opparbeidet seg god erfaring i hva som kan være lurt å få unnagjort før festen er i gang.

Det grunnleggende bør være på plass, som lokaler, mat og antall gjester. Så kan man gå i gang med de litt mer detaljerte planene.

– Å planlegge festen er halve moroa – om ikke mer, sier Cathrin Carlyle hos Kjøkkensjefen.

Her er Cathrin Carlyles syv tips til hva som gjør at du får litt mindre å organisere på selve festdagen:

1. Finne lokalet, gjøre avtaler om tilgang og fasiliteter

I Tromsø er det mange velegnede lokaler for alle anledninger, men det lønner seg å sjekke i god tid at egnet lokalet er ledig. Ofte får en tilgang til lokalet litt i forkant slik at for eksempel garderobefasiliteter, servise og annet kan sjekkes ut før den store dagen. Både klesstativ og servise er det mulig å leie eller låne.

LES OGSÅ: iTromsøs oversikt over festlokaler (for iTromsø-abonnenter)

2. Kjøreplan – hvem gjør hva

Det er lurt å ha en kjøreplan for arrangementet, gjerne en toastmaster. Da kan oppgaver fordeles og toastmaster har oversikt over blant annet taler og hvem som gjør hva. Om du har leid inn serveringshjelp er det viktig å ha på plass en kjøreplan. Dette gir også kjøkkenet mer forutsigbarhet og serveringen går smidig. Det hender ofte at ting tar lengre tid enn man tror.

3. Serveringshjelp

For å kunne nyte selskapet uten stress er det lurt å leie/ låne serveringshjelp. Dette avhenger også av hva som skal serveres. Ved en buffet trengs færre «hender», enn ved servering av en 3-retters middag.

4. Maten – lage selv eller bestille?

Til et selskap kan maten enten lages selv, bestilles eller en kombinasjon av begge deler. Uansett hvilken mat som serveres er det lurt å lage lapper eller en meny som viser hva maten inneholder – og da spesielt allergener. Alle gjester syns det er positivt at de kan lese hva maten inneholder.

 

5. Bordplan med bordkort

Lag en bordplan med en oversikt over hvem som sitter hvor. Dersom bordkortene er organisert før du kommer til festlokalet forenkler dette bordoppdekkingen. Sortér bordkortene etter bord, så blir det enklere for hjelperne å plassere de ut. Kortene kan gjerne legges i konvolutter eller brødposer merket med hvilket bord de skal legges ut på. Da går oppdekkingen lett som en lek!

6. Pynt og servietter

Mange ønsker et tema eller en farge som en rød tråd i pynt og servietter, det er derfor lurt å sjekke hva som er tilgjengelig. Dersom du får tilgang til lokalene kvelden i forkant kan blomstene settes i vaser med vann. De tåler fint å stå over natten og rekker da å slå ut slik at de blir ekstra fine til festen starter.

 

Servietter kan kjøpes og brettes på forhånd og oppbevares i en plastboks med lokk. Da transporteres de enkelt til festlokalet, hvor det bare er å plassere ut de ferdigbrettede serviettene på bordene.

Se iTromsøs video for å lære hvordan du kan brette servietter som kan lagres i plastboksen.

Dette kan du gjøre mange uker i forkant av festen.

7. Gaver

Pass på at det er en person som er ansvarlig for å ta imot gaver. Gavene bør merkes hvis de pakkes opp der og da. Lag ei liste over hvem som har gitt hva i gave – eller bruk nummerlapper for å få oversikt. Ta for eksempel med ei notatbok hvor dette kan skrives ned.

Få svar på alt du lurer på

Trenger du flere tips til planlegging av fest? Planlegger du dåp, konfirmasjon, bryllup, 40- eller 50-årsdag eller en annen stor feiring?

Mediehuset iTromsø og Radisson Blu arrangerer lørdag 1. september «Messen for de store anledninger». Der samles Tromsøs fremste festeksperter innen catering, festlokaler, seremonier, invitasjoner og takkekort, festklær, blomster, for å nevne noe. Kjøp billett til messen og få svar på alt du lurer på.

Der kan du også melde deg på lynkurs i musserende viner og et øl- og matkurs der du får smake på en treretters meny og lære hvilket øl som passer til. Dancelab Tromsø arrangerer private dansetimer og hos Radisson Blu kan du lære å brette servietter som en proff.

Mer informasjon om Messen for de store anledninger finner du på Facebook eller på storeanledninger.no.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.