Smak - nordnorsk matfestival
Gå til

FISK I FOKUS: I år står sjømat og fiskeprodukter i fokus på Kystens Hus under SMAK-festivalen. 13 utstillere flytter inn med sine produkter, og skal by på både aktiviteter og spennende smaksopplevelser. Bak fra venstre: Tove Isaksen og Gunn Norvik, Norges Råfisklag, Liv Margrethe Hansen, Halvors Tradisjonsfisk. Foran fra venstre: Jonas Juselius, Hrogn AS, Arne Kristian Martinsen, Dragøy og Joakim Wikström, Hrogn AS.   Foto: Trond Tomassen

Fyller Kystens Hus med aktiviteter og snadder fra havet

Den populære festivalgata skal i år utvides til Kystens Hus. Der vil man finne 13 utstillere med lekre sjømatprodukter.

- Prosjektleder Vican ønsket å spre SMAK ut over flere lokasjoner, ettersom det med årene har blitt trangere og trangere i Storgata, forteller Tove Isaksen i Norges Råfisklag.

- Derfor ønsket de å ta i bruk Kystens Hus for å samle aktørene innen hav og sjømat her. Det syntes vi var en god idé, fortsetter hun.

13 utstillere

Fredagen og lørdagen under festivalen må du derfor huske å svinge innom Kystens Hus, i tillegg til den tradisjonelle festivalgata. Der får du møte 13 ulike utstillere med bankende hjerter for havet, sjømat og fiskeprodukter.

- På denne måten samles sjømatnæringa, og den kommer til å vises enda bedre, enn når utstillerne står spredt gjennom festivalgata, legger Gunn Norvik i Norges Råfisklag til.

De 13 som blir å treffe i Kystens Hus fredag og lørdag er Karls Fisk & Skalldyr, Eide Handel, Olivita, Dragøy, Halvors Tradisjonsfisk, Bottarga Borealis, RÅ, Urbancatch, Hermes, Gratangen Laks, Lyngen Reker, Brødrene Karlsen og Petter’s sjømat.

- Vi vil vise fram mangfoldet! Mange kjenner ikke til alt det bra som finnes i nord, sier Norvik.

Ny på festivalen

Den lokale bedriften Hrogn AS skal i år delta på SMAK for første gang. De leverer produktet Bottarga Borealis – tørket fiskerogn fra nord.

- Dette er et nisjeprodukt for high end markedet, basert på en tradisjonsdelikatesse fra middelhavsområdene: bottarga, forklarer daglig leder Joakim Wikström.

- Bottarga Borealis er laget på fersk skreirogn, som tørkes på tradisjonelt vis på hjell. En av våre kunder – Hildr – skal forberede smaksprøver som folk får prøve på vår stand. Det er viktig for oss at folk får smake på produktet, for en del kan være litt skeptiske før de har prøvd det.

Bedriften selger i hovedsak til utlandet, men er nå for andre gang finalist i Det Norske Måltid, og ønsker med det å gjøre produktet enda mer kjent i Norge.

- På SMAK vil vi gjerne vise fram hvordan man enkelt kan bruke produktet vårt, forteller Wikström.

Aktiviteter

Klokken 16.00 på festivalfredagen, og klokken 12.00 og 14.00 på lørdagen, er det lagt opp til korte presentasjoner eller demonstrasjoner fra utstillerne på Kystens Hus.

- De utstillerne som vil, kan da presentere produktene sine, lage mat og fortelle, sier Gunn Norvik.

- I tillegg skal rederiet Hermes ha et arrangement på kaia utenfor Kystens Hus som heter «Ta på fisken». Da skal barn få se, og ta, på ulik fisk. Dette blir klokken 15.00 på fredag og klokken 11.00 og 15.00 på lørdag.

Fredag kveld inviterer Kystens Hus til middag på Skirri (ved påmelding), og lørdag blir det åpen kafé med kakebord i kantina. I tillegg stiller Eide Handel med grillvogna si, og skal by på ulik grillet sjømat.

Gratanglaks holder sin utstilling åpen begge dagene under SMAK. I andre etasje på Kystens Hus har de visningssenteret Blue Vision. Der kan du se live-overføring fra lokaliteter til Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm, samt få en innføring i verdikjeden innenfor lakseoppdrett.

- Kjempepositivt

Liv Margrethe Hansen, markedsansvarlig i Halvors Tradisjonsfisk, synes den nye sjømatsatsinga i Kystens Hus under SMAK er kjempepositiv.

- Dette blir spennende både for oss utstillerne, og for publikum. Det kommer til å skje mye, og Kystens Hus blir utvilsomt en spennende plass å være under festivalen, sier hun.

Wikstrøm i Hrogn AS er enig.

- Tromsø er jo en sjømatsby, og det er det viktig å fokusere på under festivalen. Nå blir det lettere for folk å finne fram til oss, mener han.

- Jeg håper dette bare blir starten på flere kule arrangementer og aktiviteter på Kystens Hus, legger han til.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.