Nerstranda
Gå til

NORD-NORGES SALGSLAG: Fra midten av 50-tallet, og fram til midten av 90-tallet sto Nord-Norges salgslag der Nerstranda kjøpesenter i dag er å finne. Dette bildet er tatt under Kong Olav Vs besøk i Tromsø - sannsynligvis i 1959. Credit: Thøringsamlingen/Perspektivet Museum 

Fra gamle kirkestuer til moderne shopping - dette er Nerstrandas historie

I år fyller Nerstranda kjøpesenter 20 år, men området Nerstranda har vært betydelig for byen og byens handel i lang tid før kjøpesenteret «fødtes».

19. november 1998 hadde over 1.000 spente og handlelystne tromsøværinger samlet seg utenfor splitter nye, og toppmoderne Nerstranda kjøpesenter. Da var det klart for åpning av byens ferskeste kjøpesenter – et senter som skulle gi sentrum, og særlig sørbyen, et stort løft.

FULLT HUS: Mengder av mennesker hadde møtt opp for å få med seg Nerstrandas åpningsdag 19. november 1998.  

 

Men også i lang tid før kjøpesenteret dukket opp, hadde Nerstranda vært viktig for Tromsø, og ikke minst for Tromsøs handel.

To gater

Ifølge lokalhistoriewiki.no het Strandgata opprinnelig Søndre Kirkegade, og gikk tidlig på 1800-tallet fra dagens Rich. Withs plass og til Strandskillet. Senere ble gata omdøpt til Søndre Strandgate og så til Strandgata, og den fortsatte etter hvert også sørover forbi Strandskillet.

NERSTRANDA: Dette bildet er tatt av fotograf Christian Hansen, og tilhører Høegh-samlingen. De gamle kirkestuene i området, ble etterhvert en del av den nyere bebyggelsen. Credit: Høegh/Perspektivet Museum 

 

I 1846 ble det bestemt at man skulle bygge i to husrekker, og slik oppsto to gater i området: Strandgata og Nerstranda. De gamle kirkestuene i området, hus som opprinnelig var bygd av folk på bygdene som overnattingssted på kirkesteder, ble da en del av den nyere bebyggelsen.

Gamle hus lever videre

I området nord for Strandskillet holdt kjøpmennene og forretningene deres hus, og den dag i dag lever mange av de gamle husene fra området videre. I Strandgata 26, der vi nå finner «Skinnboden Artcic Products» og frisøren «Goshamei», var det en periode kolonialforretning, og ikke minst fargehandel.

GAMLE BYGG: Mange av de gamle bygningene fra Nerstranda-området, står enda. Dette bildet, fra Nedre Strandgate, er tatt i 1938 av fotograf Vilhjelm Riksheim. Credit: Vilhjelm Riksheim/Perspektivet Museum 

 

Glassmester Laurtiz Krane etablerte forretning i Strandgata 30 allerede i 1908, noe som gjør dagens «Krane Galleri» til den eldste forretningen i Strandgata – 110 år gammel!

1955: På midten av 50-tallet holdt "Middagskjelleren" til i Strandgata 22 - dagens "Bastard Bar". Credit: Oluf Lien/Perspektivet Museum 

 

Ved Strandtorget holdt Tromsø Smørfabrik – seinere Tromsø Margarinfabrikk – til i en årrekke, og i Strandgata 31 – dagens «7-eleven» – har det blant annet vært skotøyforretning.

MELKEBÅTER: Melkebåter kom inn fra distriktet, og skapte stor aktivitet på Strandtorget. I bygningen bak, som i dag huser Skarven, holdt Tromsø Smørfabrik/Tromsø Margarinfabrikk til i en årrekke. Credit: Th. Øien/Perspektivet Museum 

 

I kafé «Risøs» lokaler i Strandgata 32 kunne man en gang i tiden handle i kolonialforretning, og i Strandgata 35 - del av dagens «Tromsø Jernbanestasjon» – var det i en årrekke hotell.

Trafikk

Nerstranda-området har dessuten vært viktig for byens trafikk. Gjennom hele 50-tallet, fram til Tromsøbrua åpnet i 1960, var det fergeleie på Strandtorget, og området yrte av både biler, busser og folk. I mange år var også Nerstranda holdeplass for drosjene i byen.

TRAFIKK: Nerstranda hadde stor betydning for byens trafikk, og på Strandtorget var det i flere år fergeleie. Har står biler i kø for å ta ferga til Tromsdalen. Til venstre sees Tromsø Margarinfabrikk og til høyre Nord-Norges salgslag. Credit: Schrøder/Perspektivet Museum 

 

Etter en brann i 1951, som tok med seg blant annet den store «Loe-Brygga» på Nerstranda, ble Nord-Norges salgslags anlegg bygget på Strandtorget mellom 1953 og 1955. Det preget området og byens handel helt fram til det ble revet på midten av 1990-tallet.

Da gjordes det plass til bygging av kjøpesenteret Nerstranda, som gikk i gang i 1997. Med dét gikk Tromsø inn i en ny epoke som shoppingby.

Bygget kjøpesenter

Da Nerstranda kjøpesenter åpnet dørene 19. november 1998 var det med 48 butikker, fordelt på de tre etasjene.

Ifølge artikkelen «Nedtelling for Nerstranda», som sto på trykk i Nordlys 10. november samme året, hadde 300 arbeidere jobbet på spreng for å få senteret klart til åpning, og den påfølgende julehandelen.

Delte meninger

Enkelte, både sentrumsaktører og andre, fryktet hva som ville skje med handelen når Nerstranda åpnet dørene. Andre igjen, som Bjørn Bendiksen, daværende daglig leder på Eurospar og Trond Mathisen, daværende senterleder på Veita, så på etableringen som noe svært positivt.

AKTIVITET: Nerstranda kjøpesenter har alltid vært flinke til å fylle senteret med aktiviteter - som moteshow. 

 

«Etableringen av kjøpesenteret på Nerstranda er det beste som har skjedd i sentrum. Den har gitt byens butikkeiere det nødvendige spark bak. Endelig har de skjønt at butikkene må være åpne om de skal få kunder», sa Mathisen til Nordlys 13. november 1998.

«Nerstranda vil revitalisere sentrum», mente Bendiksen.

Mange av sentrumskundene hadde trukket mot kjøpesentrene på Langnes, samt til Pyramiden. Det håpet og mente mange det ville bli en endring på når Nerstranda åpnet dørene.

20 år - mer enn bare kjøpesenter?

Kaos-dager, Elleville dager, Tropiske dager, ByLørdager, moteshow, konserter, Miss Norway-show og en rekke andre aktiviteter seinere: I år fyller Nerstranda kjøpesenter 20 år.

TROPISK: I 2000 kunne Nerstranda invitere byens handlende til "Tropisk dag". 

MISS NORWAY: I 2000 var det også "Miss Norway-show" på Nerstranda. 

 

- Nerstranda er både en stor arbeidsplass, et handelssted og ikke minst en møteplass for mange - og summen av dette har nok spilt en rolle i utviklingen av sentrum i løpet av 20 år, sier assisterende senterleder Marita Sørensen.

- Handelsbransjen er kontinuerlig i endring og vi må være tilpasningsdyktige ovenfor trender til enhver tid. Utholdenhet og nytenkning er viktige nøkkelord i en bransje som stadig utvikler seg, sier senterleder Veronica Evertsen.

- Vi er definitivt klar for 20 år til, fullspekket med spennende aktiviteter, gode handleopplevelser og utmerket kundeservice, sier Sørensen. 

- Og det er ekstra hyggelig at vi nesten har full utleiegrad nå som vi fyller 20 år, legger senterleder Veronica Evertsen til.

Mandag 19. november feirer Nerstranda 20-årsdagen med kake og kaffe. Velkommen!

BURSDAG: I år fyller Nerstranda kjøpesenter 20 år! Assisterende senterleder Marita Sørensen, og senterleder Veronica Evertsen inviterer til feiring.  

 

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.