Opplev Tromsø
Gå til

STORKOBBEN BELLA: Polaria ønsker å vise at senteret er mer enn bare seler.  

«Alle» kjenner til selene, men få vet dette om Polaria!

Polaria er langt mer enn fôring og trening av selene, og det vil de vise tromsøværingene under festivalen «Opplev Tromsø».

I fjor feiret Polaria 20-årsjubileum, og de fleste tromsøværingene kjenner nok til opplevelsessenteret og selene Bella, Mai San, Loffen og Lyra.

Det de fleste kanskje ikke er klar over, er at Polaria også er en viktig kunnskapsformidler og læringsarena om arktisk klima og miljø.

Er du nysgjerrig på hvordan dyr, mennesker, fisker og planter lever sammen side om side i Arktis? Da er Polaria et perfekt sted for deg!

Et nasjonalt utstillingsvindu

Polaria ble etablert i forbindelse med at Norsk Polarinstitutt ble flyttet fra Oslo til Tromsø. I samarbeid med forskere fra Framsenteret har Polaria utviklet kunnskapsbaserte utstillinger. Disse skal gi innsikt i alle forhold rundt Arktis, samt forskning i polarstrøkene.

– Vi er mye mer enn bare seler og fisker, understreker salgs- og markedssjef Bente Hagland på Polaria.

Et besøk til Polaria vil blant annet gi deg svar på hvorfor utslipp av miljøgifter og klimaendringer får så store konsekvenser for dyre- og plantelivet der vi bor, samt andre menneskeskapte utfordringer vår region står ovenfor.

Interaktiv læring

Opplevelsessenteret har flere akvarier som viser nordlige fiskearter, skalldyr, sjødyr og planter, og Polaria er opptatt av at flere av utstillingene skal bli interaktiv. Det arbeides hele tiden med å fornye utstillingene.

Eksempelvis kan de besøkende putte fingeren i akvariet til sjøanemonene, for å få et lite stikk av giften som de vanligvis bruker for å bedøve småfiskene de spiser.

I tillegg til utstillingene er Polaria utstyrt med digitale skjermer som man kan trykke på for å fordype seg i arktisk tematikk, deriblant quiz med tema om marin forsøpling.

– Det er mye nytt å lære for både kunnskapssøkende voksne og nysgjerrige barn, samtidig som du har det gøy, sier Hagland.

En arktisk vandring

Polaria-opplevelsen starter i panoramakinoen, med to filmer, én om Svalbard og én om nordlyset, laget av Ivo Caprino og Ole Christian Salomonsen.

Videre går du til utstillingen «Priceless», som viser en av dagens største bekymringer ved klimaendringene: issmeltingen.

Neste rom er «Svalbard», hvor du møter en sovende isbjørn, og lærer om fuglelivet på Svalbard.

Ferden ender opp med flatfisktanken og bassenget til selene. I flatfisktanken kan du se fisker som er vanlige i nordnorske farvann, slik som steinbit, torsk og kveite. Og er du heldig, kan du få øye på haien!

Opplev Tromsø

Under Opplev Tromsø, helga 5.-7. april, byr Polaria på flere aktiviteter for Tromsøs befolkning. På fredag kan friluftsinteresserte med en oppdager i magen, komme på en «Polar aften» med filmvisning om kryssing av Grønnlandsisen.

Etter filmen vil Ousland Explorer fortelle hvordan du forbereder deg til langturer, og svare på spørsmål fra publikum.

POLAR AFTEN: Friluftsinteresserte inviteres til filmvisning og foredrag om langturer. 

 

Bli kjent med sjødyrlabben

Lørdag inviteres byens barn til sjødyrlabben. Her vil en akvarist stå klar med en tank med ulike dyr, som barna kan få se og ta på.

Barna vil også få høre «fun facts» om sjødyrene, eks. hvordan kan du se om krabben er hun eller han.  Og hvordan spiser sjøstjerna?

Sjødyrlabben vil foregå to ganger på lørdagen, én gang på norsk og én på engelsk.

SJØDYRLABBEN: Barn lærer om kråkeboller, sjøstjerner og krabber. 

 

Lær om livet i havet

På søndag inviteres du til å se på at Ishavsbyen dykkerklubb dykker etter ulike arter fra flytebrygga utenfor Polaria.

Det dykkerne finner vil bli tatt med inn på Polaria. Her vil publikum kunne ta på, og lære mer om de ulike artene som lever i havet rundt oss.

Dykkerklubben vil også holde et foredrag i klasserommet om livet i havet.

Dykkersertifikat for barn

På søndagen vil det også være mulighet for barn å ta «dykkersertifikatet». I en liten tank eller balje, vil barna lære å puste under vann i en dykkermaske.

– Barna kan ta dykkersertifikat ned til 10 cm, forteller Bente Hagland.

Ønsker flere barnehager og skoler på besøk

Hun ønsker at enda flere barn og unge skal komme til Polaria.

– Kunnskapsformidling er vår viktigste oppgave, og derfor ønsker vi at både barnehager og skoler skal komme på besøk til oss.

Oppfordrer flere til å tenke Polaria

Polaria er åpent 365 dager i året, og Hagland håper at bygget skal brukes mer utenom åpningstidene. Hun oppfordrer derfor andre aktører til å tenke på Polaria:

– Vi kan lage en hyggelig pause eller opplevelse med arktisk preg knyttet til møter, seminarer, konferanser og «get-together».  Vi har skjenkebevilling, og kan tilby en annerledes kveld med en opplevelse, aktivitet og middag eller bare snacks i spesielle omgivelser, sier hun.

BENTE HAGLAND: Ønsker tidligere og nye besøkende velkommen til Polaria.  

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.