Tromsø ASVO
Gå til

IKT: Aksel Larsen (25) fra Tromsø drømmer om en jobb innen IKT.  

Tromsø ASVO hjalp Aksel (25) mot drømmejobben

Helt siden han var åtte år har Aksel Larsen (25) interessert seg for data og teknologi. Takket være Arbeidsforberedende trening hos Tromsø ASVO jobber han nå mot en karriere innen IKT.

Arbeidsforberedende trening (AFT) er et tiltak for mennesker som har behov for å jobbe i et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø, før de går over i arbeidstrening hos bedrifter i ordinært arbeidsliv.

For Aksel Larsen (25) ble AFT en veldig positiv erfaring, og et tiltak som hjalp han flere skritt nærmere drømmejobben.

AFT: Aksel Larsen (25) (Til høyre) opplevde møtet sitt med Tromsø ASVO, AFT og tilrettelegger Ulf Høie som svært positivt. 

 

– Jeg gikk to år på videregående på design- og håndverklinja, og forsøkte å finne en retning innenfor det. Dessverre så jeg ikke noen framtid der, forteller Larsen.

Fant ikke fast jobb

Han har vært innom flere jobber, og trivdes, men har ikke lyktes med å finne et sted som har hatt mulighet til å gi han langvarig stilling.

– Derfor mente NAV at jeg kunne komme hit til Tromsø ASVO og delta i AFT, forteller han.

SKOLE: Tidligere kjente Aksel Larsen seg skolelei, men etter å ha deltatt på karriererådgivning som del av AFT på Tromsø ASVO, fant han en skole som passet han perfekt.  

 

Møtet med Tromsø ASVO ble en positiv erfaring, og Larsen følte seg veldig godt tatt imot. Han gjennomgikk først en intern arbeidspraksis, der han var innom Tromsø ASVOs ulike avdelinger. Det er en del av AFT som gjøres for å kartlegge arbeidstakerens ressurser, og finne ut hva som passer best for den enkelte.

Interessert i skole

­I tillegg fikk Larsen karriereveiledning via tiltaket.

– Der nevnte jeg at jeg godt kunne gå tilbake til skole, dersom vi fant noe som passet. Da jeg gikk på videregående kjente jeg meg veldig skolelei, men etter noen år begynte jeg å savne skolen igjen. Jeg trengte bare en pause, sier han.

Og snart fant de en skole for Larsen. Helt siden han var åtte år gammel har han interessert seg for data og teknologi, og dermed passet det utmerket for han å søke seg inn på IKT-linja på Krokeide videregående skole i Bergen.

Hjelp i søkeprosessen

Krokeide videregående skole tilbyr yrkesrettet videregående opplæring for personer med lærevansker eller psykiske/fysiske funksjonsutfordringer.

– På Tromsø ASVO hjalp de meg med søkeprosessen, og i fjor høst flyttet jeg til Bergen for å begynne på utdanningen, forteller Larsen.

DRØMMEJOBB: Aksels drømmejobb er innen spilldesign, men han er interessert i alle jobber innen IKT. 

 

Nå søker han lærlingplass, og sikter seg enten inn på et fagbrev, eller på å studere IKT videre på høyskole.

– Drømmejobben ville nok vært å jobbe med spilldesign, men jeg er interessert i alle jobber innen IKT, forteller han.

Nytt tiltak

Tromsø ASVO begynte med tiltaket AFT i 2017, da det var nytt. Dette er et tiltak som erstatter det tidligere tiltaket APS – Arbeidspraksis i skjermet virksomhet.

– Hovedmålet er at deltakerne skal komme seg videre ut i enten jobb eller utdanning, forteller tilrettelegger på Tromsø ASVO, Ulf Høie.

«Jobbintervju»

– De begynner med fire måneder intern praksis her på Tromsø ASVO, der vi kartlegger arbeidstakernes ressurser gjennom oppgaver og veiledning. Etter det jobber vi mot en ekstern praksis hos en bedrift i ordinært arbeidsliv - dersom det passer for arbeidstakeren. Vi har en del samarbeidspartnere, men jobber hele tiden mot nye partnere for å finne arbeidsplasser som passer interessene til arbeidstakerne våre, forteller han.

SØKNAD: Aksel Larsen fikk hjelp på Tromsø ASVO til å skrive søknaden til skolen han nå studerer ved. Her med tilrettelegger Ulf Høie (til høyre). 

 

Den eksterne praksisen kaller Høie for «et veldig langt jobbintervju».

– Arbeidstakerne er i praksis i 3-6 måneder, og så kan bedriften vurdere om det blir en ansettelse etter det, forteller han.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.