SMAK Nordnorsk Matfestival
Gå til

MILJØFOKUS: SMAK er opptatt av miljøet, og skal kutte søppel, plast og matsvinn ytterligere i år. Fra venstre: Lars Nymo Trulsen i Sparebank1 Nord-Norge, Grete Ovanger i Asko Nord, ordfører Kristin Røymo, Ole Richard Røsberg i Asko Nord, Ann-Kirsti Thorstensen i Asko Nord, Veronika Karlsen i Asko Nord, Britt Mathisen Limo i Remiks og festivalsjef Petter Markussen. 

SMAK med ambisiøs satsing: Vil bli verdens reneste matfestival

Ved å kutte matsvinn ytterligere, forby engangsplast og redusere søppelmengden, vil SMAK Nordnorsk Matfestival gjøre en innsats for miljøet.

– SMAK tar aktivt del i kampen for miljøet. Vi har jobbet med å kutte matsvinnet i flere år, og som følge av et tett samarbeid med Tromsø Matsentral har vi veldig lite matsvinn på festivalen, forteller festivalsjef Petter Markussen.

– Nå har vi ei skikkelig ambisiøs satsing: vi vil bli verdens reneste matfestival. For å få til det, må vi få ned mengden søppel som produseres under festivalen, fortsetter han.

Forbyr engangsplast

Det viktigste tiltaket SMAK har gjort i år, er å forby engangsutstyr i plast.

– I år stiller vi det som krav til utstillerne våre – det er ikke lov med engangsplast på standene, sier Markussen.

HÅRETE MÅL: SMAK vil bli verdens reneste matfestival, forteller festivalsjef Petter Markussen.  

 

I tillegg oppfordrer SMAK de besøkende til å ta med sitt eget dekketøy, eller kjøpe en festivalpose med dekketøy. Da kan man som gjest spise seg gjennom hele festivalgata, og samtidig være med på å redusere behovet for engangsutstyr.

I posen vil det for eksempel finnes en flott, sammenleggbar turkopp, som SMAK-samarbeidspartner Remiks har bidratt med.

– Denne kaller vi for «Snyltekoppen»! I tillegg stiller vi i Remiks med materiell til NNM i Turmat, som publikum kan kjøpe når arrangementet er over. At SMAK satser på miljø, og jobber mot overproduksjon av mat, er helt i tråd med våre verdier, sier Britt Mathisen Limo, administrerende direktør i Remiks.

Matsvinn

Også Asko, en annen av festivalens samarbeidspartnere, er opptatte av å minske matsvinn:

– Faktisk er vi, og mange av kundene våre, med i et prosjekt som heter «Kutt Matsvinn», som går inn for å redusere matsvinn med 20 prosent innen 2020, forteller Ole Richard Røsberg, markedssjef i Asko.

– For det gjelder ikke bare å kutte matsvinnet i dagene under SMAK-festivalen, men også gjennom resten av året!

– Smaksopplevelser i verdensklasse

Sparebank1 Nord-Norge ser seg selv som en åpenbar samarbeidspartner for SMAK Nordnorsk Matfestival:

– Vi vil være med på ting som skaper lokal egenverdi, og som øker bolysten – og det mener vi definitivt SMAK gjør, sier banksjef Lars Nymo Trulsen.

ROTKOPP: Lars Nymo Trulsen tar med seg sin Rotkopp på SMAK. Da får han gratis kaffe og brus, og sparer miljøet for engangskopper.  

 

– SMAK gir oss muligheten til å oppleve smaker i verdensklasse, produsert i sårbar, nordnorsk natur. Det er helt naturlig for oss i Sparebank1 Nord-Norge å være med på dette arrangementet!

Holdningskampanjen #Rotkoppen

Og til SMAK tar Trulsen med seg «Rotkoppen» sin. «Rotkoppen» er en kopp med solid rot i kjøkkenskapet – den du ikke klarer å kvitte deg med, gjerne fordi den bærer med seg en historie. I Trulsens tilfelle er det en kopp fra en bedriftstur til Hansnes.

– Og alle som har med seg egen «Rotkopp» får gratis brus og kaffe på «Rotkopp»-stasjonene under festivalen, forteller Petter Markussen.

«Rotkoppen» kan man gjerne ta bilde av, og dele med hashtaggene #rotkoppen og #fornordnorge.

Ordfører Kristin Røymo er stolt av SMAKs ambisjon om å kutte ned på søppel, plast og matsvinn:

– Den eneste måten vi kan gjøre noe med de største problemene i verden, er at alle som får mulighet til å gjøre små grep, gjør det. Jeg tar av meg hatten for SMAKs initiativ, og er veldig stolt av festivalen!

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.