Nordbyen Boliger
Gå til

RIV DET: Takstingeniør Oddvar Rønsmoen Skjærstein merker at boligmarkedet i Tromsø nå er slik at man betaler like mye for en eldre bolig som for en ny. Velger man å flytte til noe nytt sparer man mye penger.  

Takstmann: – Det rives for lite eneboliger i Tromsø

Takstingeniør Oddvar Rønsmoen Skjærstein stusser på at folk er villig til å betale like mye for eldre eneboliger som for splitter nye boliger. – Det er vesentlig dyrere å oppgradere og eie gamle hus enn å kjøpe en ny bolig, sier han.

Skyhøye strømutgifter, dårlig drenering, fasader og vinduer og rør – listen over ting som koster og må oppgraderes i en eldre enebolig er lang. Men til tross for store utgifter som garantert følger med, så betaler tromsøfolk like mye for en eldre enebolig, som for en helt ny bolig.

– Det rives for lite eneboliger i Tromsø. Det er kostbart å renovere eldre hus og mange bruker alt for mye tid på å flikke på de eldre eneboligene. Gamle hus er alt for kostbare, sammenlignet med nye boliger, sier takstingeniør Oddvar Rønsmoen Skjærstein.

Dette må du forvente

Han har jobbet som takstingeniør i snart 20 år, og vet godt hva det er som gjør at det koster.

– Det er dårlig isolasjon og manglende ventilasjon i eldre hus, noe som gjør at en boligkjøper må beregne høye fyringsutgifter. Strømutgiftene er vesentlig høyere sammenlignet med nye boliger, sier han.

I tillegg kan eiere av eldre eneboliger forvente å måtte gjennom en rekke oppgraderinger.

– I en brukt bolig kommer vedlikeholdsutgiftene fra den dagen du kjøper boligen. Hvis du kjøper en bolig fra 70-tallet, og bare vedlikeholder, så vil boligen aldri få høyere standard enn den hadde da den ble bygd. På sikt må man oppgradere, sier Skjærstein.

Utgiftsbomber

Hans erfaring er at mange sjekker bad og kjøkken når de går på boligvisning, men at de glemmer å sjekke det som virkelig kan bli utgiftsbomber.

– Drenering er det mange som ikke tenker på. De fleste huseiere har ikke gjort noe med dreneringen og ved de eldre boligene er det ofte bare fylt opp med grove masser. Dersom huset ligger i en bratt bakke, da er det nesten garantert at det kommer til å koste mye, sier Skjærstein.

Nest etter drenering er det oppgradering av ytre fasader som koster.

– Vegger og vindu må man gjøre noe med. Og mange glemmer husets femte fasade – taket, sier Skjærstein.

Dersom man velger å bo i ei leilighet vil det være langt færre kostnader.

NYTT BOLIGPROSJEKT: Nordbyen boliger skal bygge 48 leiligheter og har brukt lang tid på å finne gode løsninger for hver av leilighetene. I ei ny leilighet er det mye man slipper å tenke på – alt fra vedlikehold til snømåking.  

– I et leilighetsbygg er man mange som deler på bygningskroppen, og dermed mange flere til å dele utgifter med. Fordelen er også at nyere byggekvalitet gjør at man ikke betaler så mye i strøm.

Bruker erfaring i nytt boligprosjekt

Steinar T. Nilsen er eiendomsutvikler i det nye boligprosjektet Nordbyen boliger. De skal bygge to blokker med 48 leiligheter mellom Forsøket og Erik Vangbergs gate.

Nilsen har jobbet som ingeniør og prosjektleder i byggebransjen i hele sin yrkesaktive karriere. Nå er det han selv som står bak et boligprosjekt, og han legger mye vekt på at boligene skal ha høy kvalitet på utførelsen.

– Vi har brukt lang tid på å finne gode løsninger på leilighetene, og vi har spurt oss selv: «ville jeg likt å bo her?». På den måten har vi fått et boligprosjekt som vi er trygge på blir bra for alle som flytter inn, sier Nilsen.

I prosjektet er det både 2-roms, 3-roms og 4-roms leiligheter, og boligene skal passe for alt fra småbarnsfamilier til voksne som vil ut av eneboligen sin, samt til førstegangskjøpere.

Borealis Arkitekter og Steni Eiendom er selskapene som står bak prosjektet, og planlagt byggestart er allerede ved årsskiftet.

Nilsen håper boligkjøpere ser verdien i å kjøpe en helt ny bolig.

Store forskjeller

Han har sett nærmere på kostnadene knyttet til et eldre hus kontra en splitter ny, innflytningsklar leilighet.

HØY KVALITET: I en eldre enebolig vet man ikke hvilke materialer og løsninger som tidligere eiere har valgt – og de er gjort med etter byggestandarden fra byggeåret. Nordbyen boliger har høy standard på utførelsen i sine leiligheter og bruker mye tid på å kvalitetssikre alle aspekter ved boligprosjektet. På den måten kan boligkjøpere slippe å bekymre seg over isolasjon, vinduer og drenering. 

 

Dersom man kjøper en brukt enebolig, der man må gjøre en større rehabilitering av boligen, kommer det til å koste mellom 100.000-150.000 kroner per år over en tiårsperiode.

– Hvis man må etterisolere, legge nytt tak, ny drening, oppgradere elektrisk anlegg, skifte vinduer og renovere minst ett bad, så må man samlet regne med en kostnad på 1-1,5 millioner kroner, sier Nilsen.

Fram til en renovering blir gjort, må man regne med høye kostnader til lys og oppvarming.

– Noen hus betaler 3.000-4.000 kroner i måneden i strøm. I tillegg glemmer man fort andre ting, som utstyr til sommer- og vinterdrift, eiendomsskatt og akutte reperasjoner, sier Nilsen.

I Nordbyen boliger vil kostnadene være betraktelig lavere.

– I snitt vil fellesutgiftene ligge på rundt 2.000 kroner i måneden for alle leilighetene. De mindre leilighetene betaler litt mindre og de største leilighetene betaler litt mer.

Nordbyen boliger ligger nord i sentrum og ligger gunstig til dersom man studerer eller jobber i Breivika.

– Det er kort vei til sentrum og det er gode bussforbindelser uansett hvor du skal. Beliggenheten er også bra for alle som sykler. De som kjører bil vil jo bare være et par gater unna Tromsøbrua og tunnelsystemet slik at man raskt kommer seg dit man ønsker. Slik sparer man jo både tid og penger, sier Nilsen.

Lær mer om Nordbyen:

  • Nordbyen består av 48 leiligheter, derav 27 er 2-romsleiligheter, 9 er 3-romsleiligheter og 12 er 4-romsleiligheter.
  • Det er mulighet for å kjøpe garasjeplass, og det legges også opp til både innendørs og utendørs sykkelparkering.
  • Det blir heis til alle etasjer.
  • Borealis arkitekter og Steni Eiendom AS står bak prosjektet.
  • Prosjektet skal bygges mellom Forsøket og Erik Vangbergs gate.
  • Byggestart er beregnet til årsskiftet 2019/2020, og boligene skal etter planen stå ferdige høsten 2021.
  • Salgsstart var 27.juni 2019
  • Vil du vite mer? Besøk https://www.nordbyenboliger.no/, eller ta kontakt med megler Trond-Erling Jensen på 982 80 882.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.