Mediehuset iTromsø
Gå til

Chat-samtale med bestemor ble vinneroppskrift

Få timer før Novellecup-fristen gikk ut, satte Ida Caspersen Ramberg seg foran datamaskinen og ut strømmet novellen som raskt ble plukket ut til å bli en av finalistene blant 152 noveller.

Mediehuset iTromsø arrangerer Novellecup, som er Nord-Norges største litteraturkonkurranse. Åtte noveller er plukket ut til konkurransen. Novellene konkurrerer mot hverandre og den med flest stemmer vinner til slutt 50.000 kroner.

Ida Caspersen Ramberg jobber med tekst hver dag. Hun er utdannet journalist, har jobbet i både Mediehuset iTromsø og i Nordlys og nå jobber hun med markedsføring i bedriften iNord. Etter arbeidstid frister det likevel å jobbe enda mer med skriving. Novellecup ga henne sparket bak til å skrive sin andre novelle og nå er den plukket ut til Novellecup.

- Jeg liker å skrive og har gjort det helt siden barneskolen. Men det er noe helt annet å skrive skjønnlitterært enn når man jobber med journalistikk eller markedsføring. Det er mye mer personlig og jeg føler meg mye mer sårbar, sier Ramberg.

Unntakstilstand

Da hun først satte seg ned for å skrive novellen visste hun ikke hva den skulle handle om.

- Jeg har lest noen andre noveller som er skrevet som chat-samtaler og det var denne formen jeg ville teste. Jeg hadde ingen idè til innhold, det bare kom mens jeg skrev, sier hun.

Novellen «Er du våken» er en chat-samtale mellom en bestemor og et barnebarn.

- De er i en unntakstilstand. En de er glad i har blitt syk. I samtalen kan man også lese det som ikke blir sagt, sier Ramberg.

Handlingen er ikke selvopplevd.

- Jeg har ei bestemor som ble evakuert under krigen, men historiene sammenfaller ikke. Jeg tror mange har tilknytning til andre verdenskrig via en besteforelder og at mange kan kjenne seg igjen i det, sier hun.

- Pisskummelt

Nå starter Novellecup med at hennes novelle skal konkurrere mot en annen novelle. Den med flest stemmer går videre til neste runde. Ramberg er kjempenervøs nå som novellen kan leses av alle.

- Det er pisskummelt. Jeg gruer meg til at så mange skal lese det jeg har skrevet, men jeg har en regel og det er at jeg skal gjøre det som får meg ut av min komfortsone.

Samtidig har det å bli plukket ut som finalist til Novellecup gitt henne lyst til å fortsette skrivingen.

- Det er en fin bekreftelse å bli plukket ut blant de åtte av totalt 152.

Avskrekkende

Ramberg tror det ligger mye gull blant de 152 novellene som har kommet inn, og tror novellekonkurransen har vært med på å lokke fram flere som henne.

- En novellecup er en veldig uhøytidelig form. Det er ikke så avskrekkende, noe som gjør at det er lett å hive seg med. Jeg tror det er mange som meg som har sendt inn sine tekster. Mange har kanskje ikke hatt anledning til å vise det fram eller ikke visst hvor eller hvordan man kan vise fram en tekst. Jeg tror Novellecup er en veldig smart måte å stimulere de litterære talentene, sier Ramberg.

LES NOVELLEN: Ida Caspersen Rambergs novelle «Er du våken?» kan du lese her.

Vinneren av Novellecup kåres fredag 8. november som en del av litteraturfestivalen Ordkalotten. Da skal det være et eget arrangement på Storgata Camping som er åpent for alle. Vinneren får en premie på 50.000 kroner, gitt av Sparebank1 Nord-Norge.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.