Mediehuset iTromsø
Gå til

Det startet med musikk, så fikk Lars (48) ideen til en sjømannshistorie

Lars O. Haugen lyttet til sangen «Sørgemarsj frå indrebyen» og brukte musikken som utgangspunktet for en skikkelig nordnorsk sjømannshistorie. Novellen er nå plukket ut til Nord-Norges største litteraturkonkurranse.

I oktober og november pågår Novellecup. Det er Mediehuset iTromsø som nå arrangerer Nord-Norges største novellekonkurranse. 152 noveller ble sendt inn og en jury valgte ut åtte tekster som nå konkurrerer mot hverandre. Den novellen med flest stemmer vinner konkurransen og dermed 50.000 kroner i stipend fra Sparebank1 Nord-Norge.

Norgesmester

En av de åtte som er plukket ut er Lars O. Haugen med novellen «Sørgemarsj frå indrebyen». Bergenseren har bodd i Vadsø siden 1998, har gått forfatterstudiet, jobbet som journalist og jobber nå som lærer. Han er tidligere norgesmester i stille lengde og slam-poesi. Litteratur har lenge vært viktig for Haugen.

- Jeg har holdt på med skriving sånn noenlunde seriøst de siste ti årene. For ti år siden jobbet jeg som journalist og det er en veldig formelpreget tilnærming til tekst. Så jeg tror jeg begynte å skrive for å holde liv i språket, sier han.

Siste reise

Novellen «Sørgemarsj frå indrebyen» handler om «han Alvar», som ligger død på loftsrommet og hans siste reise gjennom gatene i Vadsø.

- Alvar er en gammel sjømann som dør alene i relativt langt fremskreden alder. Jeg har tidligere samarbeidet med en del musikere, og jeg fikk ideen da jeg lyttet til Dunkelzeits låt «Sørgemarsj frå indrebyen». Etter å ha hørt på sangen i noen runder, så kom jeg på starten på novellen. «Alle kjente han Alvar». Så fant jeg ut at jeg måtte forklare bakgrunnen til Alvar, forteller Haugen.

Det er en god stund siden han skrev novella, og Haugen forteller at han mer eller mindre skrev den på nytt til Novellecup.

- Teksten tar opp et tema som jeg ofte jobber med: hvor umulig det er å vende tilbake til der man kom fra, både som individ og som samfunn, sier han.

LES NOVELLEN: Lars O. Haugens novelle «Sørgemarsj frå indrebyen» kan du lese her.

Vinneren av Novellecup kåres fredag 8. november som en del av litteraturfestivalen Ordkalotten. Da skal det være et eget arrangement på Storgata Camping som er åpent for alle. Vinneren får en premie på 50.000 kroner.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.