Mediehuset iTromsø
Gå til

En bisarr mor-datter-affære vekket juryens begeistring

Forfatter Kristin Hauges fortelling om et mor-datter-forhold er så spesielt at det ble plukket ut som en av de beste tekstene blant totalt 152 noveller. Nå kan hennes deltakelse i Novellecup bli starten på en ny familiehistorie.

Mediehuset iTromsø arrangerer Novellecup, som er Nord-Norges største litteraturkonkurranse. Det har kommet inn 152 noveller og nå er åtte noveller plukket ut til konkurransen. Novellene konkurrerer mot hverandre og den med flest stemmer vinner til slutt 50.000 kroner.

Det er nordnorsk konkurranse, men forfatter Kristin Hauge snakker kav østlending. Der er hun også født og oppvokst. Men for tiden går hun andre året på forfatterstudiet på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, og allerede første studieåret ga hun ut novellesamlingen «Tiggerne», som fikk gode kritikker.

- Det er veldig hyggelig å bli valgt ut til finalen. Nå får jeg være skap-nordlending, sier Hauge.

La skrivinga på hylla

Fram til nå har Hauge jobbet mye i utlandet og vært diplomat i Kabul, Khartoum og  for to internasjonale organisasjoner i Brüssel. Hun gikk på Aschehougs forfatterskole i 2006, men hun debuterte ikke som forfatter før i 2018.

- Veien til utgivelse har vært lang. Jeg har skrevet ganske lenge, men jeg fikk ikke til det jeg ønsket, og jeg la skrivingen på hylla i ti år, i de årene skrev jeg bare dagbok, forteller Hauge.

Etter at moren hennes ble syk og døde har skrivingen blitt viktig for Hauge. Og på to år har hun gitt ut en novellesamling, «Tiggerne», og en roman, «Ritualer». Romanen ble utgitt i høst. Det er tre fortellerstemmer, men den mannlige Viktor og hans interesse for dødsritualer, begynte hun med allerede i 2006.

- Jeg jobbet utenlands i mange år, men da moren min ble syk og senere døde ble det i tillegg til sorgen, også en veldig eksistensiell erfaring. Dette at livet går så fort og man ikke kan utsette ting man virkelig brenner for. Da fikk jeg et veldig stort behov for å uttrykke meg litterært igjen. Jeg jobber i Norad, og skriver aktivt ved siden av. Jeg føler meg heldig som kan gjøre det og er fornøyd med det stedet jeg er på i livet akkurat nå, sier hun.

Ny audition

Novellen «Mor og jeg» skrev hun et førsteutkast til for flere år siden. Den passet ikke å ha med i novellesamlingen, men nå skal den leve sitt eget liv gjennom Novellecup.

- Det er en bisarr mor-datter-tekst, der tiden går og man blir låst fast i noen mønstre. Det er veldig hyggelig at denne novellen er plukket ut til finalen og jeg er kjempestolt over å være en av åtte kvartfinalister! Jeg har fått utgitt to bøker, men hver nye tekst på trykk er som en ny audition, sier hun.

Hauge har nordnorske røtter. Hennes mors biologiske foreldre var fra Nord-Norge, men Hauges mor ble født utenfor ekteskap og plassert på barnehjem og senere adoptert bort da hun var ni måneder gammel.

- Det er en historie om vår egen tid, som er så nær og likevel så fjern. Hvordan fattigdom og vanskelige forhold tvang folk til å gi fra seg barna sine. Ifølge familiehistorien besøkte begge de unge foreldrene sin lille datter på barnehjemmet. Det er så hjerteskjærende å tenke på. Dette er en historie jeg har lyst å finne mer ut av og kanskje bruke litterært. Så kanskje denne konkurransen også kan hjelpe meg på vei i den prosessen, sier Hauge.

LES NOVELLEN: Kristin Hauges novelle «Mor og jeg» kan du lese her.

Vinneren av Novellecup kåres fredag 8. november som en del av litteraturfestivalen Ordkalotten. Da skal det være et eget arrangement på Storgata Camping som er åpent for alle. Vinneren får en premie på 50.000 kroner, gitt av Sparebank1 Nord-Norge.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.