Mediehuset iTromsø
Gå til

  Foto: Tanya Busse

- Novellecup er en viktig anerkjennelse

Sigbjørn Skåden er aktuell med sin tredje roman. Nå er han også plukket ut som en av åtte finalister til Novellecup og debuterer med sin aller første novelle, som han beskriver som en dyster fremtidsvisjon.

Mediehuset iTromsø arrangerer Novellecup, som er Nord-Norges største litteraturkonkurranse. Det har kommet inn 152 noveller og nå er åtte noveller plukket ut til konkurransen. Novellene konkurrerer mot hverandre og den med flest stemmer vinner til slutt 50.000 kroner.

Forfatter Sigbjørn Skåden har gitt ut tre bøker, og romanen «Fugl» kom ut i vår. Han har jobbet som forfatter siden 2006, og er den med mest litterær erfaring blant de åtte finalistene i Novellecup.

Han har derimot aldri gitt ut ei novelle, så da iTromsø lanserte Novellecup kom anledningen der han fikk bryne seg på noe nytt. 

- Jeg har skrevet en del andre ting, men lite noveller. Jeg hadde akkurat begynt å prøve meg på noe novellelignende i vår, men jeg var usikker på om det var noe for meg. Da jeg fikk høre om konkurransen bestemte jeg meg for å jobbe videre med teksten jeg hadde begynt på, forteller Skåden.

Dystert

Han deltar med novellen «Å sulte», som er en noe dyster tekst.

- Det handler om noen folk i en by som begynner å sulte. Så går de inn i en skog og de fortsetter å sulte. Hele tiden går de fremover uten mål. Jeg ser på det som en tekst som kan leses allegorisk der hver leser kan se teksten i en overført betydning. Men det får være opp til hver leser hva de vil legge i det. Og så er det kanskje en fremtidsvisjon i teksten, ett eller annet sted, sier Skåden.

Å bli omtalt som profilert forfatter, synes han er skummelt og han tok ikke for gitt at han kom til å bli plukket ut blant de 152 som har sendt inn noveller til konkurransen.

- Det er utrolig mange som har sendt inn sine noveller, så jeg ble veldig overrasket og glad over å bli plukket ut.

Stor premie

Han synes det er fantastisk at en konkurranse som Novellecup er lansert og synes premien på 50.000 kroner er en viktig anerkjennelse av forfatteryrket.

- Det er en relativt stor pengepremie, som vil være av betydning for de fleste som deltar. Det er en nok en stor grunn til at 152 personer deltar i konkurransen. For folk som prøver å skape et yrke av å være forfatter, så betyr en slik sum mye. Vi har veldig gode biblioteker her i Norge, og de fleste forfattere selger ikke så godt, og mange må finne seg småjobber her og der. Selv har jeg hatt forfatter som yrke siden 2006, men jeg gjør en del andre ting i tillegg. iTromsø, Ordkalotten og Sparebank1 Nord-Norge fortjener honnør fordi de faktisk anerkjenner litterært talent gjennom økonomi. Forfattere må også leve og ha råd til melk og brunost, sier Skåden.

Mange forfatterspirer

Han håper også at Novellecup lokker fram noen nye uskrevne litterære blad i Tromsø.

- Den store deltakelsen viser at det er mange som skriver. Det kan tenkes at mange ikke tror at det de skriver er verdt å sende til et forlag, og kanskje er terskelen lavere for å sende inn en tekst til en konkurranse. Det er en veldig fin anerkjennelse for de som blir plukket ut blant finalistene og kanskje på sikt blir noen forfattere. Og så er det fint signal når iTromsø bruker mye plass og tid på en slik konkurranse og Sparebank1 Nord-Norge velger å bruke penger på det, at man ønsker å få fram litterær kompetanse. Det er kult, sier Skåden.

LES NOVELLEN: Sigbjørn Skådens novelle «Å sulte» kan du lese her.

Vinneren av Novellecup kåres fredag 8. november som en del av litteraturfestivalen Ordkalotten. Da skal det være et eget arrangement på Storgata Camping som er åpent for alle. Vinneren får en premie på 50.000 kroner gitt av Sparebank1 Nord-Norge.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.