Mediehuset iTromsø
Gå til

Plukket ut til Novellecup med novelle på ei setning: - Det er kanskje litt provoserende

Bendik Carlsen eksperimenterer med hvor korte noveller kan være. Med bare ei eneste setning utmerket hans lille fortelling seg og han ble plukket ut blant de åtte som får være med i konkurransen Novellecup.

Mediehuset iTromsø arrangerer Novellecup, som er Nord-Norges største litteraturkonkurranse. Det har kommet inn 152 noveller og nå er åtte noveller plukket ut til konkurransen. Novellene konkurrerer mot hverandre og den med flest stemmer vinner til slutt 50.000 kroner.

I sommer fikk Bendik Carlsen publisert sine første noveller i tidsskriftet «Signaler». Tekstene var i samme sjanger som novellen han sendte inn til Novellecup – ekstremt kort.

- Jeg liker å utforske hvor knapp man kan være. Jeg har skrevet tekster som er kortere enn den som er med i Novellecup. Det blir så knapt at det blir eksperimentelt og kanskje litt provoserende for noen. Jeg gjør det ikke for å være frekk, men fordi jeg føler meg hjemme i denne typen tekster, sier Carlsen.

- Mange vil si at det ikke er ei novelle, men poesi. Hva får deg til å kalle det ei novelle?

- Denne teksten er en fortellende tekst med en karakter. Den er ikke linjedelt og det er iscenesettelsen av en situasjon, så for meg faller det helt klart mer i novellesjangeren enn poesisjangeren. Jeg bruker en metode når jeg går fram for å finne en karakter – det skal inntreffe noe. Da er det ei novelle. Jeg har også skrevet en del dikt, men da har jeg en annen form for flyt og jobber mer med språklige figurer og klang. Det er en annen arbeidsmetode for meg, sier Carlsen.

Rett på sak

Novellen «Fuglelydar» handler om en pilot i en kinkig situasjon.

- Det handler om å ikke la seg påvirke så sterkt når man ser at det går rett vest. Det at piloten velger å tenke tilbake til gamle dager, i stedet for å løse situasjonen, legger et annet nivå til teksten. Novellen er rett på sak og jeg prøver ikke å si noe mer enn det som står der. Det kan se ut som en bitteliten del av ei større fortelling, men det er det ikke. Det er kanskje nettopp derfor det blir en tvetydighet med novellen. Jeg har ikke tenkt noe dypere enn det som står der, sier Carlsen.

Søring

Bendik Carlsen er ikke fra Tromsø, men går på forfatterstudiet i Tromsø og har vært tilknyttet byen siden 2017.

- Jeg er masse i Tromsø, og liker byen godt. Akkurat nå bor jeg i København der jeg skriver på fulltid. Det er det jeg har lyst å drive med, sier han.

Første runde i Novellecup varer til mandag 21. oktober. Da blir det klart hvilke noveller som går videre til neste runde.

LES NOVELLEN: Bendik Carlsens novelle «Fuglelydar» kan du lese her.

Vinneren av Novellecup kåres fredag 8. november som en del av litteraturfestivalen Ordkalotten. Da skal det være et eget arrangement på Storgata Camping som er åpent for alle. Vinneren får en premie på 50.000 kroner gitt av Sparebank1 Nord-Norge.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.