Mediehuset iTromsø
Gå til

Illustrasjonsbilde 

Tamokdalen-skredet ble inspirasjonen til novelle

- En del av det nordnorske livet er at folk drar på fjelltur, og så kommer de ikke tilbake, sier Bob Lund McNab. Det er temaet for novellen han har skrevet, som nå er plukket ut til Novellecup.

Da skredet gikk i Tamokdalen i januar omkom fire personer. Tre personer ble hentet ut, men dårlig vær førte til at forsøkene på å hente ut den fjerde personen ble utsatt og mannen ble ikke funnet før i juli.

Tragedien gjorde sterkt inntrykk på Bob Lund McNab, som har brukt mye tid på å tenke på skredulykker og det har blitt til novellen «Komme inn, for å hente deg ut».

- Jeg bruker ingen fakta fra skredet i Tamokdalen, men jeg har blitt inspirert av det. For meg er det så spesielt at en person kan bli tatt av skred og bli liggende så lenge. Det sier noe om naturkreftene. Samtidig handler min novelle om at de personene som blir igjen hjemme må fungere i hverdagen, selv om de ikke kan hente ut sin familie, sier Mcnab.

Mediehuset iTromsø og Ordkalotten arrangerer Novellecup, som er Nord-Norges største litteraturkonkurranse. Det har kommet inn 152 noveller og nå er åtte noveller plukket ut til konkurransen. Novellene konkurrerer mot hverandre og den med flest stemmer vinner til slutt 50.000 kroner.

Galskap

Han bor og jobber i Tromsø og synes det er veldig rart at så mange ivrer etter å bestige fjelltopper på vinteren.

- Mine kollegaer bruker vanvittig mye av fritiden til å springe opp på fjellene og der legger de ut videoer.  For meg, som ikke er ei fjellgeit, virker det som fullstendig galskap. Det er jo en del av livet i Nord-Norge – det at vi har skred og at folk drar på fjelltur og så kommer de ikke tilbake, sier McNab.

Novellen «Å komme inn, for å hente deg ut» tar for seg en familie som mister en sønn.

- Hovedpersonen er en far som må leve livet mens tragedien pågår. Det tar ikke slutt før sønnen blir hentet ut. Men faren må gå måned etter måned, leve et liv og være i arbeid, sier han.

Stoppet å skrive

McNab har tidligere vunnet Ordkalottens skrivekonkurranse to ganger og hadde egentlig satt skrivingen på pause.

- Da jeg vant skrivekonkurransen hadde jeg noen runder med noen forlag, men da var jeg samtidig i full jobb og hadde en sønn som skulle begynne på skolen og på fotballtrening, og det ble så mye styr at jeg bestemte meg for at hvis jeg skal publisere noen av mine tekster, så må det passe i livet mitt. Jeg skriver likevel veldig mye, men bare for meg selv og har nå et veldig avslappet forhold til det å skrive, sier McNab.

Da Novellecup dukket opp klarte han ikke la være å sende inn en tekst.

- Jeg synes konseptet til Novellecup er så utrolig spenstig, så jeg ville være med å støtte det. Jeg håper konkurransen blir et etablert konsept og det får folk i Tromsø til å lese noveller, sier McNab.

Første runde i Novellecup varer til mandag 21. oktober. Da blir det klart hvilke noveller som går videre til neste runde.

LES NOVELLEN: Bob Lund McNabs novelle «Komme inn, for å hente deg ut» kan du lese her.

Vinneren av Novellecup kåres fredag 8. november som en del av litteraturfestivalen Ordkalotten. Da skal det være et eget arrangement på Storgata Camping som er åpent for alle. Vinneren får en premie på 50.000 kroner.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.