Kreftforeningen region Nord-Norge
Gå til

Mobiliserer til årets trappeløp: – Hjemmekontor gjør at mange glemmer dette kreftforebyggende grepet

30 minutters aktivitet er noe av det viktigste man kan gjøre for å forebygge kreft. Det vil Kreftforeningen minne tromsøværinger på når det populære trappeløpet arrangeres 27. mai. Her finner du ut hvordan du kan delta.

Trappeløpet har blitt en svært populær begivenhet i Tromsø. Folk har strømmet til The Edge for å løpe opp de 12 etasjene, og for hver tur som har blitt registrert blir det også gitt en pengesum til Vardesenteret på UNN.

I fjor ble det registrert 3.000 turer opp trappa og over 1.000 personer som deltok – de fleste med mer enn én runde opp.

– Folk gikk omtrent i kø opp trappa. Det kom alt fra barneskolebarn til forretningsmenn i lunsjpausen og alle gjorde en kjempeinnsats, forteller Elisabeth Dahlberg i Kreftforeningen Nord-Norge.

Husk hverdagstrimmen

På grunn av koronakrisen og smitteverntiltak kan man naturlig nok ikke samle 1.000 personer samtidig i ei trapp. I stedet for å avlyse årets trappeløp ønsker Kreftforeningen å gjøre en annerledes vri.

– Vi oppfordrer alle tromsøværinger til å ta trappeløpet ute. Det trenger ikke være ei trapp, det kan også være en bakke. Det skal være mulig å gjøre det der du er. Det aller viktigste er at man får bevegd seg og er i aktivitet, sier Brage Larsen Sollund, distriktssjef i Kreftforeningen Nord-Norge.

Fysisk aktivitet er særdeles viktig dersom man ønsker å redusere risikoen for å få kreft. Sollund er bekymret for at mange som har hatt hjemmekontor, eller er mer isolert på grunn av smittefare, går glipp av sin hverdagslige trim.

– Mange ville normalt ha gått eller syklet til jobb i denne perioden, men jeg tror mange har mistet den muligheten. Med trappeløpet ønsker vi å gjøre folk bevisste på hvor viktig fysisk aktivitet faktisk er. Alle vet jo at man ikke bør røyke hvis man vil redusere kreftrisikoen, men jeg tror ikke alle er klar over hvor mye det har å si at man er 30 minutter i bevegelse. Fysisk aktivitet er verdens beste medisin og minsker risikoen for flere av de vanligste kreftformene i Norge. Jo mer fysisk aktive vi er, desto lavere er risikoen for å få kreft, sier Sollund.

For å minske risikoen for kreft anbefales derfor 60 minutter moderat eller 30 minutter anstrengende fysisk aktivitet hver dag.

– Av og til så får man inntrykk av at man må springe maraton for å være sunn. Jeg vil heller slå et slag for den gylne middelvei, for i midten er det noe fint. Man trenger ikke ta helt av for å gjøre de viktigste forebyggende grepene. Det er så uendelig mye bedre å bare starte, sier Sollund

GODE TIPS: Her finner du Kreftforeningens tips til hvordan du kan bli mer fysisk aktiv i hverdagen

Slik deltar du i trappeløpet:

Kreftforeningen håper minst like mange tromsøværinger deltar i årets trappeløp, selv om det ikke blir på The Edge. Målet er fortsatt det samme som tidligere trappeløp: Å samle inn midler til Vardesenteret på UNN og at flere tromsøværinger kommer seg i bevegelse.

Dette må du gjøre:

1. Velg deg en bakke eller trapp.

2. Ta bilde av turen din og del det på Facebook eller Instagram med hashtaggen #tatrappatromsø2020

3. Vipps et valgfritt beløp til Kreftforeningen region Nord-Norge

Kreftforeningen teller antall bilder med hashtaggen.

– Vi håper tromsøværinger utfordrer venner, familie og kollegaer til å komme seg i bevegelse denne dagen, sier Dahlberg.

Hun har sammen med Sollund planlagt å ta årets trappeløp i Kongeparken.

FØLG ARRANGEMENTET: Her er Kreftforeningens trappeløp-arrangement på Facebook

Det har vært en tradisjon at trappeløpets sponsorer gir et fast beløp per tur som registreres. I år er situasjonen annerledes og mange bedrifter har det vanskelig. Derfor håper Kreftforeningen at alle som deltar i årets trappeløp har mulighet til å bidra med et selvvalgt beløp.

– Kreft tar ikke pause, heller ikke når det oppstår en pandemi i samfunnet. De som rammes trenger vår støtte mer enn noen gang. Mange kreftrammede er i risikogruppen og synes det er tøft å ikke kunne ha besøk av familie og venner. Vi håper derfor at de som har mulighet vil vippse et valgfritt beløp til 102495. På den måten blir du med å fremheve viktigheten av fysisk aktivitet og bidrar samtidig til å støtte en god sak, sier Sollund.

– I tillegg har så langt Handelsbanken, Pellerin og PEAB/Bjørn bygg gått inn som sponsorer. Det er vi veldig takknemlige for, men vi ønsker oss enda flere med på laget, sier Sollund.

Pengene som samles inn fra trappeløpet går direkte til Vardesenteret på UNN. Vardesenteret er et samarbeid mellom Kreftforeningen og UNN.

– Vardesenteret er et fristed hvor du både har en mulighet til å legge fra deg sykdommen, men også møte folk som forstår situasjonen du er i. For alle trenger å bli sett, det er grunnleggende behov og hos oss på Vardesenteret er det i fokus. Vi skal ha tid, kompetanse og mulighet til det. Vi har et tilrettelagt lokale som skal skille seg ut ved å være hjemmekoselig og hvor kaffen alltid står klar, sier senterleder Merethe Hennie Karlsen.

Pengene som kommer fra trappeløpet blir blant annet brukt til å arrangere turer for brukerne. Engasjementet for trappeløpet gjør at det har kommet inn så mye at Vardesenteret også har råd til å gjøre mer enn det.

– Takket være midlene fra trappeløpet kan vi ha flere aktiviteter og gjøre mer for de som trenger det på Vardesenteret. Vi er veldig takknemlig for den store givergleden i næringslivet i Tromsø, sier Sollund i Kreftforeningen.

- Vardesenteret har også fått mulighet til å kjøpe inn elsykler og massasjestoler og har arrangert medisinsk yoga, forteller Dahlberg.

Trappeløpet arrangeres onsdag 27. mai. Klikk her dersom du ønsker å delta.

Mediehuset iTromsø og iNord er også blant sponsorene til trappeløpet og samarbeider med Kreftforeningen region Nord-Norge om å synliggjøre arrangementet.

Fakta Vardesenteret

  • Vardesenteret på UNN i Tromsø er et friareal for kreftpasienter, pårørende og etterlatte. Her blir man sett og det er tid til de som kommer innom. Noen trenger å snakke om kreften. Andre trenger en pause. På Vardesenteret er det plass til deg uansett.
  • På Vardesenteret er alt gratis
  • Vardesenteret har kurs, utflukter, undervisning, likepersoner og aktiviteter tilpasset behovene for kreftpasienter.
  • På Vardesenteret treffer du frivillige fra Kreftforeningen og ansatte fra UNN, samt likepersoner fra pasientforeningene.
  • Det drives i samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.