Mediehuset iTromsø
Gå til

På dette kurset lærer Toril bort sine beste tips om musserende viner: – Det trenger ikke være så dyrt

Vinekspert Toril Fagerheim har bodd ett år i Frankrike og hun tok med seg en viktig lærdom: – I stedet for å spare på musserende vin til ei festlig anledning, så bør man heller feire hverdagene, sier hun. Nå har hun laget et kurs om musserende viner der du kan lære mer om den festligste typen av viner.

– Jeg fikk en åpenbaring da jeg bodde i Frankrike. Vi nordmenn har en tendens til å spare musserende viner til de kjempestore anledningene, som bryllup. I Frankrike fikk man et glass musserende vin i hånda når man ble invitert på besøk av venner.  Jeg tenker at vi nordmenn må bli flinkere til å feire hverdagene. Det er jo flest av dem. Lag en boble-torsdag. Det trenger ikke å være et bryllup for at man skal drikke litt musserende vin. Musserende vin er heller ikke så dyrt som mange kanskje tror, sier Toril Fagerheim.

KJØP BILLETT: Her kan du kjøpe billett til digitalt kurs om musserende vin.

Utdannet vinekspert

Fagerheim er utdannet vinkjenner gjennom London-skolen Wine & Spirit Education Trust (WSET), og det regnes som den mest anerkjente vinutdanningen i verden. Det er en utdanning som går mer i dybden enn vinkelnerutdanninger, og i Norge er det i dag kun rundt 60 personer som har utdannet seg via WSET. Toril Fagerheim er eneste i Nord-Norge med denne utdanningen. Siden 2016 har Fagerheim hatt selskapet Nordavin og bare i fjor holdt hun over 35 vinkurs – alle utsolgt.

Nå har hun laget to digitale vinkurs. Det ene er et nybegynnerkurs, mens det andre er et kurs om musserende viner.

Et digitalt vinkurs kan du ta akkurat når det passer deg. Det er for eksempel en kjempefin anledning til å samle vennegjengen slik at man kan prøve noen nye viner sammen. Kursene varer i ca. en halvtime. Det eneste du må huske på er at du selv må kjøpe inn vin.

KJØP BILLETT: Her kan du kjøpe billett til det digitale vinkurset om musserende viner.

Kan ikke gjøre feil

Mottoet til Fagerheim er at hun ønsker å drive med usnobbet vinopplæring. Målet hennes er at det først og fremst skal være gøy å lære om vin, man skal ikke bekymre seg for om man lukter eller smaker «feil».

– Jeg vil ikke at noen skal sitte med følelsen av at de sier eller gjør noe galt, for når det kommer til vinsmaking kan man ikke gjøre noe feil. Alle har en egen lukte- og smakssans, og viner kan lukte og smake forskjellig fra person til person. Det viktigste er at du finner ut hvilken type smaker du selv liker, sier Fagerheim.

Mer enn Champagne

På det digitale kurset om musserende viner skal man smake på musserende vin fra Spania, Sør-Afrika og England.

– Jeg har inntrykk av at mange forbinder musserende vin med enten Champagne eller Prosecco, men det er så mye mer. Musserende vin lages over hele verden og det finnes flere ulike måter å lage musserende vin på. Jeg liker å prøve nye ting, og akkurat nå har jeg en forkjærlighet for engelsk vin. De som liker Prosecco liker kanskje at vinen er litt søt, litt tuttifrutti. Musserende vin fra Australia er gjerne litt fyldigere. Man kan dra på oppdagelsesferd rundt om i verden ved å smake vin, og det er mye spennende å oppdage, forklarer Fagerheim.

KJØP BILLETT: Her kan du kjøpe billett til digitalt kurs om musserende vin.

Hun anbefaler musserende vin til mat.

– Jeg synes mange ganger at god sjømat passer veldig godt til en frisk musserende vin. Jeg liker også når de musserende vinene blir litt gammel, for da smaker de litt som nybakte horn og det gjør meg helt salig, sier Fagerheim.

For de som ønsker å lære mer om musserende viner, så vil man i dette digitale kurset lære et lurt triks.

– Jeg opplever at det er en del som er redde for å åpne flasker med musserende vin og på dette kurset lærer du hvordan du kan åpne flasken uten at korken spretter i taket, sier Fagerheim.

Er du klar for å feire hverdagen sammen med venner eller kollegaer?

KJØP BILLETT: Her kan du kjøpe billett til det digitale vinkurset om musserende viner.

LES MER: Toril har laget digitalt nybegynnerkurs i vin: - Jeg ønsker å ufarliggjøre vinsmaking

Er du nybegynner og synes det høres spennende ut å lære mer om vin?

KJØP BILLETT: Her kan du kjøpe billett til det digitale vinkurset for nybegynnere.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.