Bil i Nord
Gå til

VALG: Når bilkjøpet står for tur stiller mange spørsmålet: Skal jeg lease eller kjøpe? Salgssjef Tom Karlsen sier at svaret på spørsmålet er helt avhengig av din økonomiske situasjon og dine behov.   Foto: Trond Tomassen, iNord

Lease eller kjøpe bil - hva passer best nå?

Å lease bil blir stadig mer vanlig for oss nordmenn, men hvordan har pandemien påvirket oss når det kommer til valg av bil og finansieringsmodell? Og hva er egentlig det tryggeste valget i den uvanlige tiden vi befinner oss i?

De siste årene har privatleasing blitt stadig mer populært, og hos Bil i Nord velger så mange som 8 av 10 bilkunder å lease bilen fremfor å kjøpe.

Men hva lønner seg egentlig nå som mange opplever en litt mer usikker fremtid økonomisk? Og hvilke fordeler og ulemper er det ved kjøp versus leasing av bil?

– Om du bør lease eller kjøpe en bil er et veldig individuelt spørsmål. I bunn og grunn handler det om hvilken finansieringsmodell du foretrekker. De som kjøper bil i dag har nemlig et stort fokus på hva bilen vil koste deg i månedlige utgifter, forklarer salgssjef Tom Karlsen hos Bil i Nord.

Han forteller at leasing for svært mange kan være fordelaktig, men det er ikke gitt at leasing lønner seg for akkurat deg. Det avhenger helt av hvordan du skal bruke bilen og hva du er komfortabel med eller ikke.

Her kan du se hvilke Volvo-modeller som finnes for leasing akkurat nå.

Salget av nyere bruktbiler øker

Det virker heller ikke som korona-pandemien har gjort at folks oppfatning av leasing eller kjøp har endret seg.

– Vi har ikke merket noen endring i folks handlemønster når det kommer til leasing eller kjøp. Det er i dag like stor andel som før som leaser bil i forhold til før pandemien. Men det vi ser at salget av nyere bruktbiler har hatt en markant økning, sier Karlsen.  

  Foto: Trond Tomassen, iNord

 

Fordeler og ulemper ved leasing

Men hva er fordelene og ulempene ved leasing? Karlsen lister opp flere fordeler ved leasing:

• Du får en ny og sikker bil

• Du slipper å binde opp kapital

• Du får stor forutsigbarhet over månedlige kostnader

• Du slipper å ta opp lån for å kjøpe bil

Og hva er eventuelt ulempene ved leasing?

• Du vil ikke ha bil å selge etter utløpt leasingperiode

• Kostnad ved tilbakelevering, utover det som er normal slitasje

• Du er bundet i tre til fire år i en leieavtale. Men det er mulig med videreleasing

– Om man bør lease eller kjøpe egen bil har ingen fasitsvar, og det prøver vi å være ærlige om overfor kunden. Det kan for eksempel være slik at det lønner seg å lease biler som holder seg bedre i verdi, sammenlignet med biler som faller mye i verdi, forteller Karlsen.

Les også: Tobarnsmor og UNN-lege Kathrine fant drømmebilen

AKTIV HVERDAG: I en aktiv familiehverdag er det fint å ha en bil med god plass, mener Kathrine Neergaard Aas.   Foto: Trond Tomassen, iNord

Planer om å kjøpe bolig?

– Om du velger et tradisjonelt billån eller leasing så er det i realiteten fortsatt banken som eier bilen, da banken tar pant i bilen ved et billån. En av de største fordelene ved å lease bil er derimot at dette ikke påvirker hvor mye du kan få i for eksempel boliglån. Dette er fordi leasing blir av bankene ansett som et leieforhold. Så om du går med planer om å kjøpe ny bolig, så kan det være fordelaktig å velge en leasingavtale på den nye bilen, forteller Karlsen.

Er du derimot en som kjører mye, så vil kanskje kjøp være mest riktig.

– Hvis du er en som kjører og bruker bilen mye så kan det å kjøpe være mest gunstig, du slipper usikkerheten rundt påkost ved tilbakelevering og du kan også selge bilen når som helst, forteller Karlsen.

Les også: Mats (33) valgte Volvos nye elbil: Jeg bestilte med en gang

SPENT: Mats Johansen og resten av familien gleder seg til å få en elektrisk Volvo i oppkjørselen.   Foto: Trond Tomassen, iNord

 

Mulig med videre-leasing

Men det mange ikke er klar over er at dersom du leaser en bil i tre år, så er det faktisk fullt mulig å komme seg ut av avtalen før tiden.

– Veldig mange tror de er låst i tre år. Men det er fult mulig å videre-lease bilen din til andre. Vi ser også at på nettsteder som finn.no så øker antallet biler som videre-leases. Blir du for eksempel permittert fra jobben så kan det å videre-lease bilen være aktuelt. På den andre siden så ser vi også at flere og flere ønsker å bytte bil oftere enn hvert tredje eller fjerde år, forklarer Karlsen.

Gå grundig igjennom

Vurderer du å overta bilen og leasingavtalen til noen andre, er det spesielt én ting du må være oppmerksom på;

– Det er veldig viktig at du går grundig igjennom bilen før du overtar den, på den måten unngår du å i verste tilfelle måtte betale for påkost ved innlevering for skader som den første eieren har forårsaket

– Noen er kanskje skeptiske til leasing nettopp på grunn av potensiell påkost man kan få ved innlevering. Trenger man å være det?

– Enten du leaser, eller kjøper, vil skader koste. Prisen for å reparere en skade er akkurat den samme uavhengig av om du eier eller leaser bilen. Selger du bilen din med en skade, vil du merke det i verditap. Det kundene må betale for ved innlevering er unormal slitasje, skader og kilometer man har kjørt over avtalt kjørelengde. Vi prøver også å være veldig tydelig med kundene våre fra starten om hva som blir ansett som normal slitasje og hva som anses som unormal slitasje. Skulle det derimot være uenigheter på noen av punktene ved innlevering av en leasing-bil, så henter vi selvfølgelig inn en uavhengig tredjepart for å få en uavhengig vurdering, forteller Karlsen.

Les også: Familien Lorentsen: For oss er ladbar hybrid helt perfekt

NY BIL: Familien Joakim, Anette og Håkon Lorentsen fra Finnsnes valgte en bil som både passer for den daglige småkjøringen, samtidig som de kan hekte på campingvogna og dra på langtur.  Foto: Camilla Solheim, iNord

 

Uvanlige tider

Mens noen opplever å få bedre råd under pandemien på grunn av trygge jobber og lav rente, er det mange som nå har blitt permitterte eller mistet jobben. Til dem har Tom Karlsen en klar oppfordring.

– Hvis du har blitt permittert eller merker at økonomien ikke går rundt, så ta kontakt med banken du har billånet eller leasingavtalen i. Bankene er som regel svært behjelpelige med å gi for eksempel betalingsutsettelser, sier Karlsen.

– Men hvis du har behovet for ny bil i disse dager, hva bør man velge?

- I litt usikre tider vil jeg ofte anbefale å lease bil, men et veldig godt alternativ kan også være å kjøpe en nyere bruktbil, for eksempel en 1-2 år gammel Volvo. Hos oss får du nemlig Volvo Select-garantien. Den gir deg garanti på bilen til den er sju år gammel, eller har kjørt 150 000 kilometer. I usikre tider ønsker ikke bileiere seg usikre månedskostnader. Med leasing eller kjøp av en Volvo Select-bil får du et trygt og forutsigbart bilhold, vi levere også alle bilene våre med tilstandsrapport, avslutter Karlsen.

Bil i Nord er Nord-Norges største privateide bilforhandler, og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Svolvær, Leknes, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.

Klikk her for å se høstens leasingkampanje på nye Volvo!

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av iTromsøs redaksjon, men av iTromsøs markedsavdeling.

iTromsø er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på itromso.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.