Material property, Azure, Font

Annonsørinnhold

Festivalmagasin

7.-10. juni

Produsert av Mediehuset iTromsø for Sjømatfest

INNHOLD

En fest for sjømaten

Tenker vi over hvor viktig sjømaten er for oss som bor i nord? I kystkommunene har de sjømatbedrifter og næringsaktører i hopetall. Men visste du at en stor del av verdiskapningen også i Tromsø, har med fisk og hav å gjøre?

Disse spørsmålene og svarene vi fikk, ble starten på Sjømatfest i 2019. Vi bærer på en stolt fiskeri- og fangsthistorie, og er en del av ei viktig næring, mange kanskje ikke har et bevisst forhold til. Vi bor simpelthen i matfatet, mens vi serverer for sjelden sjømat. Ideen om å bygge kunnskap, skape stolthet og spre sjømatglede var unnfanget. La oss starte med en fest!

En fest med de deiligste smaker til ære for alle som jobber i næringa, enten de fisker, forsker eller foredler. En fest som skal gi publikum spennende sjømatopplevelser både for mage, hjerte og hjerne.

Med arrangementer som «Smaken av framtida» inviterer vi til en kulinarisk skattejakt på arter og organismer fra havet du ikke før har smakt. Her får du også hjerneføde gjennom de utroligste historiene om hva som rører seg av forskning og bedriftsutvikling – alt pakket delikat inn i sommerlig feststemning i Hildr-hagen.

Vi byr også på nye bekjentskaper over temaet moden fisk. Tromsøs egen masterchef Gunnar Jensen og tørrfiskekspert og kokk Gino Minacapilli serverer moden fisk på moderne vis under arrangementet «Tørrfisk og tango». Her blir det selvsagt fengende rytmer og bokna ballader med Habaneroz, og du vil for alltid huske hvor viktig tørrfisken og saltfisken fra Norge er i verdens varme land.

Barna skal få lage mat, ungdommen også. Sjømatinspirasjoner serveres av kokkekjendis Jonathan Romano fra scenen, og vi lover deg også en inspirerende streetfood sjømatmeny fra de mange bodene på festivalområdet på Vervet. Musikk og underholdning, båtliv og framtidsmat – alt hører Sjømatfesten til.

Årets Sjømatfest er den andre i rekken og vi gleder oss over engasjementet fra samarbeidspartnere og støttespillere som gjør festen mulig. Sammen løfter vi stolt sjømaten opp og fram. Og vi drømmer om snart å kunne snakke høyt, både ute og hjemme, om Tromsø som selveste sjømatbyen i landet.

Marit Rein og Christine Kristoffersen Hansen

Vision care, Glasses, Smile, Eyewear, Sleeve, Apron

Mye moro for de minste

Bli med i jakten på havets skattekiste. I barnas eget sjømatmekketelt kan de yngste festivalgjestene trylle med gode ingredienser og lage sin egen grillpakke.

– Jeg elsker å tilberede mat sammen barna, sier Fiskesprell-kokk Erik Lindstrøm.

– Å se gleden og begeistringen over å la barna lage og spise god sjømat, er bare helt fantastisk.

Sammen med Fiskesprell rigger Sjømatfest et eget barnetelt på festivalplassen utenfor Høst frisør. Hit inviterer vi de yngste festivaldeltakerne til et smakfullt sjømatmåltid som de til og med har laget selv.

Leaf vegetable, Food, Countertop, Tableware, Table, Dishware, Kitchen, Cuisine, Cooking, Dish

Fiskesprell-kokk
Erik Lindstrøm

Laks i farta

Havets skattekiste er bare én av mange ting som står på festivalprogrammet for den yngre garde.

– Både store og små barn, og også ungdommene, vil ha et vell av aktiviteter å velge blant, sier Marit Rein i Sjømatfest, og nevner i fleng:

– Ungdomskoleelever blir invitert på markedsplassen for å lage det vi har kalt Laks i farta. Her får de grille sin egen laks, og fylle en wrap med deilige grønnsaker og dressinger.

Fembøring og robåter

Rein forteller at Sjømatfest er veldig glade for at Kystlaget Arctandria kommer til Vervet både fredag og lørdag.

– Med seg har de sin flotte fembøring Salarøy, og de har også med robåter for å ta barna med ut på korte turer ut i sundet.

Lørdagen starter med Vitenshow av Nordnorsk vitensenter på scenen på Slipptorget.

– Vi hadde besøk av vitensenteret i fjor også, og det var en stor suksess. Så dette gleder vi oss veldig til, sier Rein.

Etter Vitenshowet er det Heidi Solheim og Dinosaus sin tur å underholde barna (se egen sak).

Polarmuseet arrangerer, i år som i fjor, sin Kystdag på Sjømatfest-lørdagen. Her er det gratis inngang på museet hele dagen, og massevis av artige aktiviteter for hele familien fra klokka 11.

Fiskesprell-kokk Erik Lindstrøm.

Vitenshow med hav- og sjømattema.

Ta på fisken!

Ta på fisken!

På Kystens hus vil Råfisklaget arrangere den populære «Ta på fisken!» lørdag fra klokka 11 til klokka 15. Her vil også Gratanglaks ha ulike aktiviteter for små og store på visningssenteret.

– I tillegg tar Hermes II hele familien ut på kortreist festivalcruise på lørdag, og det vil være lykkehjul og hoppeslott – og ikke minst et eget barneheat på NNM i rekepilling.

DNB har med eget lykkehjul.

Hjelper de beste havideene opp og fram

Det er i havet det skjer – det er der framtida ligger. – Nå leter vi etter de beste forretningsideene i og fra havet, sier vekstekspert Martine Guttormsen i DNB.

Gjennom et spennende samarbeid med Norinnova inviterer DnB grundere med ideer til det samlingsbaserte programmet FutureSea Accelerator.

– Vi ser etter innovative selskaper med vekstpotensiale og med globale ambisjoner innen havrelaterte sektorer som eksempelvis; automasjon, datateknologi, sensorikk og høyverdiprodukter fra marine råstoff. Målet er å hjelpe selskapene til å vokse ut i markedet, sier Guttormsen.

Future Sea fra idé til marked

FutureSea gir deltakerne en unik mulighet med tilgang til relevante ressurser og nøkkelpersoner på veien fra idè til marked.

DNB er havbanken i Norge med mange av de store sjømatselskapene på kundelista. Men også andre virksomheter som lever av og for havet innen både teknologi og leverandørindustrien, er en del av «næringshavet» til DNB. Banken besitter også stor innsikt og kompetanse på næringene gjennom sin egen analyseavdeling og mange ulike initiativer – hvor alle har som formål å tette det økonomiske gapet med framtidsretta havnæringer, etter hvert som oljenæringa trapper ned.

Havbanken DNB

– Havnæringen i dag står for en fjerdedel av verdiskapningen i landet. Vi er alle opptatt av «hva skal vi leve av etter oljen». Vi tror svaret fortsatt ligger i havet. Vi synes også det er spennende at FutureSea Accelerator kommer som et initiativ fra Tromsø, byen som faktisk har stor nasjonal betydning innen forskning og sjømatproduksjon, sier Guttormsen.

Seks oppstartsselskaper

FutureSea Accelerator har nå valgt ut seks oppstartsselskaper med et stort spenn i gode løsninger.

– Her er det ideer representert med innovativ løsninger innen marin forsøpling og algeproduksjon, blant annet. Felles for dem alle er at de har havet som fellesnevner og deltakerne kommer fra ulike deler av landet.

DNB er Sjømatfestpartner

DNB er med som partner i Sjømatfest for andre år på rad.

– Som en del av vårt engasjement innen sektoren, er også en sjømatfestival med formål å spre sjømatglede og bygge kunnskap om ei viktig næring, noe vi brenner for. Sjømatfesten kan på lang sikt også være med å øke oppmerksomhet mot den store visjonen «hva skal vi leve av i framtida», sier Guttormsen.

Sjømatfest er stolte over å spille på lag med havbanken.

– Vi har felles ambisjoner, og vi tror koblingen av alle initiativ for å gi oss en solid identitet som en sjømatregion. Samarbeid er veien å gå i jakten på nye næringsveier mot det globale bærekraftsmålet å utnytte mer av havets ressurser, sier Christine Kristoffersen Hansen i Sjømatfest.

Mixing bowl, Food, Tableware, Dishware, Table, Cuisine, Plate, Dish, Ingredient, Recipe

Foto: Norges sjømatråd

– Skikkelig rock for mennesker og dyr

Heidi Solheim i Dinosaus har to ønsker når hun kommer til Sjømatfest: Å spise massevis av fiskekaker – og å finne svaret på et viktig spørsmål.

– Vi gleder oss masse til å spille på Sjømatfest 2023 for vi elsker sjømat i alle former og farger! Vår favoritt er fiskekake. Det spiser vi nesten hver dag både varm og kald, til frokost, lunsj eller middag, sier Heidi Solheim, som sammen med resten av bandet skal fylle Slipptorget på Vervet med rock, blues og pop på festivallørdagen.

Flash photography, Furniture, Purple, Pink, Entertainment

Foto: Yngve Olsen

I tillegg til frontfigur Heidi Solheim på sang og gitar, består Dinosaus av Kristian Olstad på gitar, Espen Jakobsen på bass og Ole-Morten I. Lekang på trommer.

På Sjømatfest skal Dinosaus framføre en konsertforestilling som vil passe for hele familien.

Forestillingen handler om bandet Dinosaus og deres vei mot å nå målet om å bli rockestjerne, men etter hvert skjønner de at dette ikke er riktig så enkelt. Å være rockestjerne handler jo ikke bare om å være kjendis, få like mange fans som Justin Bieber og å komme i Se & Hør, slik Dinosaus kanskje først hadde tenkt seg… Eller..

På en humoristisk, men også ettertenksom måte vil publikum tas med inn i Dinosaus sin rockestjerneverden hvor man vil lære å kjenne bandmedlemmene gjennom sangtekster og forskjellige situasjoner som oppstår underveis.

Heidi Solheim kommer fra Øverbygd i Troms, og er utdannet ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Hun er kjent for mange som låtskriver og vokalist i bluesrockbandet Pristine.

I 2014 ga hun ut barnealbumet Dinosaus, og to år seinere kom oppfølgeren Dinosaus & Lortefall. I 2021 ble plata En meter fra lansert. For denne ble hun nominert til Spellemannsprisen i klassen barnemusikk.

I dag er hun bosatt i Lillesand – og ser veldig fram til en tur nordover.

– Det blir ekstra stas å få spille utendørs på Vervet. Her skal vi spille skikkelig rock for både mennesker og dyr, sier Solheim, og røper at hun har ett viktig spørsmål hun gjerne vil ha besvart under Sjømatfest.

– Hvordan ser egentlig rockefoten til en krykkje ut? Kanskje vi får svaret denne lørdagen!

Font, Art, Cartoon

Illustrasjon: Kine Kjær

350 søker jobb som fisker på tråler

Realityserier, dataspill, deltaker i spillefilm og stjernereportere om bord – i årevis har Hermes jobbet for å skape større synlighet for fiskeryrket. Nylig fikk de 350 søkere på jobb som fisker i Hermes.

– Ja, det er egentlig helt fantastisk og forteller meg at det er mange som ser for seg ei framtid i fiskerinæringa nå, sier daglig leder og eier Jan Roger Lerbukt.

Millionlønninger lokker

Tråleren Hermes er en av landets mest lønnsomme, og har åpenbart opparbeidet seg et solid rykte som en god arbeidsplass. Hermes har et godt arbeidsmiljø og gode fasiliteter om bord og de ansatte hever millionlønninger. Da selskapet nylig investerte i den nye tråleren «Stornes» og lyste ut jobb som fisker, søkte 350 personer. Med det nye fartøyet på plass, trenger Hermes AS 30 nye fiskere.

Motor vehicle, Cloud, Sky, Orange, Glove

– Dette viser at det er mange som ser for seg ei framtid i fiskerinæringa nå, sier daglig leder og eier Jan Roger Lerbukt etter å ha mottatt 350 søknader på stilling som fisker.

1500 søkere etter TV-serie

– Det har vært en utrolig søkning. 10 dager etter at annonsen ble lagt ut måtte vi bare ta den av nett. Responsen var overveldende. Bare en gang tidligere har vi opplevd makan, og det var etter BBC-serien «Verdens tøffeste jobb» som ble spilt inn på Hermes. Helt ut av det blå kom det 1500 søknader fra ungdommer som ville bli fiskere, uten at vi hadde lyst ut en eneste stilling.

– I søkermassen denne gangen var det unge og gamle, kvinner og menn, som forteller oss at mange ønsker å satse som fiskere, sier daglig leder og eier Jan Roger Lerbukt.

Viktig å formidle

Og slik har det ikke alltid vært. Fiskeryrket er blant verden tøffeste, og Lerbukt innrømmer at trålernæringa har slitt med et dårlig rykte. Derfor har også Lerbukt og de ansatte i selskapet jobbet intenst med å være åpne og fortelle omgivelsene hvordan og hva de driver med.

– Vi opererer langt til havs, så det er ikke så enkelt for folk flest å få kjennskap til næring og bransje.

TV-serier og dataspill

Jan Roger Lerbukt og Hermes har over mange år arbeidet målrettet for rekruttering og for at trålerederiet skal bli kjent blant folk. Å få om bord et helt fjernsynsteam og ungdommer som aldri før hadde vært om bord i et fiskefartøy, var et ambisiøst prosjekt. Hermes fikk også uventet oppmerksomhet fra fjernsynsprofilen Ian Wright som «haiket» med tråleren opp til Svalbard. Denne haiketuren ble også en episode i Lonely Planet. Så har Hermes II vært filmstjerne i Harald Schwartz sin film «Den 12.mann», og sannelig er det også blitt et dataspill med tråleren som en del av fiskespillet «Fishing Barents Sea».

«Vi opererer langt til havs, så det er ikke så enkelt for folk flest å få kjennskap til næring og bransje. Derfor jobber vi for åpenhet i mange kanaler.»

Jan Roger Lerbukt, daglig leder Hermes

Sjømatfest får italienske gjester

Kokkeskolen i Agliano kommer på besøk til Ishavbyen videregående skole og Sjømatfest.

– Vi er utrolig glade for besøket. Dette er skikkelig inspirerende, sier faglærer Roy-Helge Jenssen ved Ishavsbyen videregående skole.

Utveksling kokkelever

For i Sjømatfestuka, 5.-10.juni, skjer det verdifull og spennende fagutveksling mellom kokkeskolene i nord og sør. Og dette er bare første steg på et enda mer spennende samarbeid. Hvert år under Barbera Fish Festival i Italia arrangerer kokkeskolen en konkurranse blant elevene med tema modenfisk.

Kokk Gino Minacapilli er en dyktig sjømatformidler og kommer til årets Sjømatfest for å jobbe sammen med og invitere elevene ved Ishavsbyen videregående skole til kokkekonkurranse med moden fisk i Italia i 2024. Foto: Barbera Fish Festival

Tørrfiskens hjemland

– Og nå ser de fram til å konkurrere mot elever fra tørrfiskens hjemland, sier festivalsjef Marit Rein.

Kontakten mellom kokkeskolene og festivalene ble allerede i fjor initiert av Merete Kristiansen. Hun har jobbet i flere år som Sjømarådets utsending i Italia og har derfor vært engasjert i Barbera Fish Festival.

Første steg mot samarbeid

– Kokkekonkurransen har vært et fast innslag under festivalen. Ønsket om å øke kunnskapen om moden fisk har vært helt sentral, og ungdommene viser vei gjennom nye og artige retter av sjømatproduktene fra Norge. Å få til en utveksling mellom Norge og Italia kom som en idè fra skolen, og nå er de første stegene mot samarbeid tatt, forteller Kristiansen.

Food, Tableware, Apron, Table, Chef, Dishware, Kitchen, Countertop, Recipe, Plate

Kontakten mellom kokkeskolene og festivalene ble allerede i fjor initiert av Merete Kristiansen (t.v). Hun har jobbet i flere år som Sjømarådets utsending i Italia og har derfor vært engasjert i Barbera Fish Festival.

Elever lager mat til Sjømatfest

For i juni kommer kokk Gino Minacapilli, rektor Letizia Bresso og Luca Ostanel fra skolen på skolebesøk til Tromsø. Her skal framtidsplanene legges, men framfor alt skal Minacapilli ha en inspirasjonssamling på kjøkkenet sammen elevene på Ishavsbyen.

Sjømatfest nyter også godt av besøket, for sammen Minacapilli skal elevene være med å lage maten til arrangementene «Tørrfisk og tango» og «Aperitivo».

Chef's uniform, Waiting staff, Food craving, Chief cook, Chef, Tableware, Cooking

Barbera Fish Festival 2024

På Barbera Fish Festival i 2024 reiser det første laget fra Tromsø for å konkurrere i moden fisk mot elever fra et land som har sterkere tradisjoner enn oss i å tilberede og spise tørrfisk.

– Vi skal bruke tida vår fram mot konkurransen godt, sier kokkelærer Jenssen og legger til at elevene hans i år har Sjømatfest som en viktig del av «læreplanen» for året.

– Vi stiller meg egen bod og alle oppgavene på veien dit med oppsett av meny, tilbereding av maten, økonomiske kalkyler for utgifter og inntekter, oppbygging av bod med utstyr er en del av oppgavene vi har på planen.

– Mer fisk og skalldyr til folket!

Han er kjent som Masterchef-dommer og en av grunnleggerne av Alex Sushi. I juni kommer superkokk Jonathan Romano til Sjømatfest i Tromsø.

– Jeg ser frem til Sjømatfest 2023, først og fremst for å være med på å formidle sjømat og det mangfoldet vi har rundt kysten vår.

I dag driver Jonathan Romano sjømatrestauranten Aquarie som åpnet i Rådhusgata i Oslo for et drøyt år siden. Her serveres lekreste retter av fisk og skalldyr, og matanmelderne har trillet høye terningkast etter at de har avlagt spisestedet et besøk.

Romano har tidligere vært med å etablere de anerkjente restaurantene Alex Sushi, Kamai og Omakase i Oslo. Han er også kjent som en av dommerne i «Masterchef» på TVNorge – og som en av deltakerne i det ferske programmet «16 ukers helvete» på samme kanal.

Kokk Jonathan Romano og Sjømatfests egen Marit Rein på restaurant Aquarie i Oslo.

På Sjømatfest i juni vil Romano få flere roller. Han skal blant annet kokkelere fra scenen og lede en kokkekonkurranse.

– Jeg er lidenskapelig opptatt av mat og jobber til daglig med å få samfunnet til å spise mer fisk og skalldyr. Det er derfor så utrolig gøy og et privilegium å kunne være med på dette i selveste Nordens Paris.

Han forteller at han har et stort hjerte for Tromsø.

– Her finner man mange gode restauranter som tilbyr masse god sjømat. Sjømat er ikke bare godt, men det er også en solid proteinkilde. Den er også ekstremt brukervennlig og gøy å tilberede. Mer fisk og skalldyr til folket!

Plastavfall blir til klær

Gamle tau og brukte nøter blir nå gjenvunnet til klær og annet utstyr. 32 tonn plastavfall fra Lerøy Aurora gikk til resirkulering i fjor.

Du kan i dag kle på deg badetøy, sportstøy og strømper lagd av gamle oppdrettsnøter og fiskegarn. Næringas avfall blir til nye ressurser, og sjømatnasjonen Norge har kommet et godt stykke på vei for å etablere gode systemer for både sortering og innhenting av marint avfall.

Bærekraft i alle ledd

– Dette er en liten, men likevel viktig del av Lerøy Auroras bærekraftsarbeide. Vi skal redusere plastbruken vår og fremfor alt unngå plastforsøpling langs kysten. Et viktig tiltak er å sørge for at plasten blir gjenvunnet, og sikre sortering slik at den kan brukes om igjen. Målet er en helhetlig og sirkulær håndtering av plast, sier daglig leder Kurt-Einar Karlsen i Lerøy Aurora.

I praksis arbeider de med å redusere klimautslipp, utvikle et mer kortreist og bærekraftig fiskefôr, utnytte avskjær og restråstoff, redusere transportvekta på fisken som skal fraktes til markedene og øke bearbeidingsgraden av råstoffet gjennom å utnytte hele fisken.

– Lokalt elektrifiserer vi fôrflåter og utstyr som før gikk på diesel. Så arbeidet med bærekraftsmålene omfatter alt vi gjør og er mer enn tomme løfter og store ord.

«Vi skal redusere plastbruken vår og fremfor alt unngå plastforsøpling langs kysten.»

Kurt- Einar Karlsen, daglig leder Lerøy Aurora

Hard hat, Water, Glasses, Cloud, Smile, Sky, Helmet, Goggles, Workwear

Selve samfunnskontrakten

I tillegg til de lovpålagte kravene til alle sider ved produksjon av sjømat, er bærekraftig matproduksjon selve «samfunnskontrakten» for å få tillatelser til å drive, enten det dreier seg om hvit eller rød fisk.

– Ambisjonene er høye fordi vi skal skape verdens mest effektive og bærekraftige verdikjede for sjømat innen 2025. Det innebærer bærekraftstenking i alle ledd i vår produksjon, sier Karlsen og viser til at arbeidet også handler om de samfunnsmessige og økonomiske sidene i bærekraftsbegrepet.

Bærekraft i daglig drift

– Selv om det er lett å tenke bare miljø og klima når man snakker om bærekraft, gjør vi mye innenfor alle områdene. «Bærekraft i daglig drift» handler om å få hver enkelt Lerøy-medarbeider til å forstå betydningen av egen rolle og innsats når konsernet skal bli best på bærekraft.

Foto: Norges sjømatråd

Blant de ti beste i landet

Og Karlsen og kollegene kan være stolte av å være kåret blant de ti beste bedriftene i Norge på klimarapportering. Lerøy er en av ti som kan dokumentere at de kutter utslipp i takt med krav og forventinger fra Parisavtalen.

Hjørnestein i Skjervøy

Lerøy Aurora på Skjervøy er kommunens hjørnesteinsbedrift som sysselsetter 180 ansatte med en årlig produksjon på 70.000 tonn laks. Selskapet har hovedkontor i Tromsø og har til sammen 470 ansatte i Troms og Finnmark. Selskapet er 100 prosent eid av Lerøy Seafood Group som er et verdensledende sjømatselskap med røtter tilbake til 1899. Kjernevirksomheten til konsernet er produksjon av laks og ørret, fangst av hvitfisk, videreforedling, produktutvikling, markedsføring, salg og distribusjon av sjømat. Hver eneste dag leverer om lag 6 000 ansatte sjømat tilsvarende fem millioner måltider.

«Hver eneste dag leverer om lag 6000 ansatte sjømat tilsvarende fem millioner måltider.»

Kurt- Einar Karlsen, daglig leder Lerøy Aurora

Er du den neste nordnorske mesteren i rekepilling?

Eli Jørgensen er profesjonell rekepiller – henne slår du nok ikke! Men du kan allerede nå legge deg i trening, og bli med på årets Nordnorske Mesterskap i rekepilling.

Håndpillede reker er, som ordet sier, ekte håndarbeid. Hos Lyngen Reker på Lenangsøyra har de mange hundre års samlet erfaring i rekepilling. Eli har jobbet på rekefabrikken i 40 år, og jobber på det eksklusive laget som håndpiller reker for salg.

Du må finne rekerytmen

– Ta tak i spolen, trykk litt over hodet og skallet ramler av, forklarer Eli Jørgensen. Hun og kollegene Gerd og Ingebjørg innehar spisskompetanse på rekepilling.

– Det hjelper ikke å stresse. Du må finne rytmen, og en fart du klarer å holde lenge, forklarer rekepillerne.

Lyngen Reker inviterer i år igjen til konkurranse på årets Sjømatfest på Vervet.

«De profesjonelle klarer å pille ei reke med to grep. De fleste trenger både tre og fire.»

Jack Robert Møller,
daglig leder Lyngen Reker.

– Ta tak i spolen, trykk litt over hodet og skallet ramler av, forklarer Eli Jørgensen. Hun og kollegene Gerd og Ingebjørg innehar spisskompetanse på rekepilling.

Konkurransereglene

Og konkurransereglene er klare:

Hvor mange reker klarer du å pille på to minutter?

– Og rekene skal være helt perfekte. Det skal ikke være skallrester eller rester av følehorn, eller avrevne haler, sier Jack Robert Møller i Lyngen Reker.

‍Egne rekedommere

For konkurransen har selvsagt dommere som vurderer hver reke som er med i konkurransen.

– De som ikke er feilfrie, blir diskvalifisert og trukket fra i opptellingen.

Det fikk ordfører Gunnar Wilhelmsen erfare under ordførerduellene i rekepilling i fjor. Han tapte på målstreken med to reker for Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen. 18 reker ble vinnerresultatet for Johnsen, mot Wilhelmsens 16 etter at han fikk fratrekk av to reker på grunn av skallrester.

– Dette er faktisk som i virkeligheten. For rekene vi piller for salg skal være perfekte. Kvalitetsnormen er britisk og aksepterer ett avvik på et pound reker (500 gram), forklarer Møller.

Food, Seafood, Table, Ingredient

Årets rekepillekonkurranse har selvsagt et eget heat for de aller yngste. Så det er bare å legge seg i trening.

Meld deg på

Konkurransen i år skjer lørdag 10. juni på Vervet.

Voksne må melde seg på konkurransen. I barnekonkurransen skjer påmeldingen på stedet.

– De profesjonelle klarer å pille ei reke med to grep. De fleste trenger både tre og fire. Måten du gjør det på, spiller ingen rolle, her kan alle delta, sier Møller.

Sjømatfest inviterer til kokkekamp

Lørdag 10. juni arrangerer Sjømatfest kokkekamp for amatørkokker på Vervet. Fire amatørkokker er plukket ut for å være med på moroa.

Slik foregår Mesterkokken:

Hver av de fire amatørkokkene kobles med en sjømataktør, og en representant fra hvert av selskapene stiller også med en medhjelper under selve konkurransen. Sammen blir de Team Lerøy, Team Wilsgård, Team Hermes og Team Domstein. I forkant av arrangementet bestemmer de fire deltakerne, i samarbeid med sin medhjelper, seg for hvilken rett som skal serveres.

Hand, Food, Seafood, Recipe, Fish

Foto: Norges sjømatråd

Lørdag klokka 13.00 blåses konkurransen i gang, og i løpet av 25 minutter skal de fire lagene lage hver sin sjømatrett.

Kokk Jonathan Romano, kjent som dommer i TV Norges Masterchef, leder konkurransen – og vil til slutt smake på de ferdige rettene, gi lagene en vurdering og kåre en vinner.

Konkurransen foregår på Sjømatfest sin scene på Slipptorget på Vervet. Publikum oppfordres til å heie frem sitt favorittlag.

Alle oppskriftene deles på Sjømatfest sine nettsider i etterkant av konkurransen.

Sweet lemon, Persian lime, Food, Tableware, Rangpur, Dishware, Table, Ingredient

Foto: Norges sjømatråd

Satser på sjømat

Ønsker du et deilig måltid fra havet når du er på ferie eller jobbreise i Tromsø? Da er Radisson Blu Hotel stedet for deg.

– Sjømat er noe man finner som ett alternativ på alle våre måltider, enten om det er en fin bankettmeny til et større arrangement, pizza fra Yonas eller på frokosttallerkenen, sier hotelldirektør Marte Knudtsen.

Mange turister reiser inn til vår fine by, og da har vi muligheten til å vise frem hva Norge og Radisson Blu Hotel har å tilby av gode råvarer.

Kjøkkensjef Rune Harper forteller at han elsker å eksperimentere med smakene fra havet.

Foto: Norges sjømatråd

– De gamle mytene om at fisk er fisk og kjøtt er mat, er heldigvis snart saga blott. Vi har utrolig gode råvarer tilgjengelig, dessuten er variasjonsmulighetene med fisk og sjømat mange ganger større enn for kjøtt.

Radisson Blu Hotel ligger ved havna, midt i Tromsø sentrum og tilbyr 269 rom for turister og forretningsreisende. De nyoppussede rommene og suitene har nydelig utsikt – enten over byen eller over sundet. Hotellet har siden 2020 vært samarbeidspartner til Sjømatfest.

«Det finnes bare en ting i havet vi ikke kan spise. Og det er stein.»

kokk Rune Harper

Table, Tableware, Food, Chair, Sharing

– Sjømatfest er en arena hvor ett fokus er å vise folket hva havet har å tilby og dele lærdom og begeistring for sjømat til både voksne og barn. Vi i Radisson deler denne begeistringen for sjømatnæringen, samt ser viktigheten i å være med på å dele lærdom og vise engasjement for slike viktige arrangementer i vårt nærmiljø, sier Knudtsen.

«Det finnes bare en ting i havet vi ikke kan spise. Og det er stein.»

kokk Rune Harper

Fines herbes, Leaf vegetable, Food, Tableware, Dishware, Table, Ingredient, Recipe, Plate

Foto: Norges sjømatråd

Kokkene viser vei

– Vi må tørre og eksperimentere, være kreative og bruke det vi kan om matlaging når vi prøver oss fram på kjøkkenet, sier Harper som vet at jobben han, og alle andre kokker gjør, påvirker oss til å prøve å gjenskape smaker og retter hjemme.

Fisken og havets delikatesser står Harpers hjerte nært. Folk har siden han startet som kokk på 80-tallet blitt veldig flinke til å velge sjømatretter når de spiser på restaurant. De gamle mytene om at fisk er fisk og kjøtt er mat, er heldigvis snart saga blott. I tillegg er sjømaten fantastisk å jobbe med, mener han.

– Fordi vi har så utrolig gode råvarer tilgjengelig, dessuten er variasjonsmulighetene med fisk og sjømat mange ganger større enn for kjøtt.

Table, Tableware, Food, Chair, Sharing

Foto: David Gonzalez

Nye arter og smaker

Sjømatfest 2020 har fokus på bærekraft og miljø. Når vi utfordrer Rune Harper til å dele sin sjømatinspirasjon, er det for å skape oppmerksomhet på mulighetene som finnes.

– Vi ønsker å åpne øyne og sanser for den gode sjømaten som fiskes og produseres her hver dag, sier Christine K. Hansen i Sjømatfest 2020. Hun jobber iherdig om dagen med å finne spennende aktører og kokker som kan dra sjømaten et hakk videre gjennom å ta i bruk nye arter, eller skape gode smaksopplevelser av hele fisken.

Bli med på en gastronomisk framtidsreise

Med ny mat og kunnskap fra havet inviterer Sjømatfest deg med på en reise til framtida.

Framtida ligger i havet – og aldri før har fokuset på bærekraftig og klimavennlig matproduksjon vært større enn i dag. Velkommen til en helaften hvor vi skal vise fram sjømatnæringas mange artige, kreative og framtidsretta produksjoner og satsinger.

Med kokk Marius Carlehed Jacobsen i spissen skal vi dekke "framtidsbordet" på Hildr – og i utestedets fine hage og bakgård. Gjør deg klar for arter fra havet du aldri før har smakt.

– Her blir det tang, lodde, kråkeboller, sjøpølser, skjell og deler av fisken vi ikke trodde kunne være mat. Og hva med klassikeren pizza - nå med ingredienser fra havet? sier Marit Rein i Sjømatfest.

Vilde Bye i bakgården

Den unge tromsøartisten Vilde Bye, som allerede har rukket å gjøre seg godt bemerket både i hjembyen og langt utenfor bygrensene og landsdelen, skal spille for oss i hagen. I april 2022 slapp hun sin selvtitulerte debut-EP, og har begynt skrivearbeidet og innspillingen av nytt materiale. Pop, rock, country og soul ligger helt klart hennes hjerte nært, mens hennes egen musikk pendler sømløst mellom de forskjellige avartene.

Hjernen skal få framtidsføde med en rekke populærvitenskapelige innlegg om hva havets mangfoldige spiskammers og medisinskap har å by på.

String instrument accessory, Theater curtain, Microphone, Musician, Guitar

Annerledes konferansemiddag

7. og 8. juni arrangerer UiT Norges arktiske universitet/Senter for hav og Arktis arrangerer den første utgaven av Blått kompass, en årlig nasjonal havkonferanse i anledning FNs internasjonale dag for verdens hav. I tillegg til ordinært billettsalg, gleder vi oss til å ta imot deltakerne i Blått kompass til en «konferansemiddag» helt utenom det vanlige.

– Havet vil spille en avgjørende rolle i det grønne skiftet, ikke minst i nord, som har et enormt potensial for å finne løsninger til morgendagens bærekraftige samfunn. Havet må forvaltes godt, men det må også feires – derfor er vi ekstra glade for at konferansedeltakerne på UiTs havkonferanse Blått kompass og Tromsøs befolkning har muligheten til å oppleve Smaken av fremtida på Hildr, sier Jan-Gunnar Winther, direktør ved Senter for hav og Arktis.

Leaf vegetable, Food, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish

Smaken av framtida arrangeres i samarbeid med Matriket Arktis – et lokalmatprosjekt i regi av Troms og Finnmark fylkeskommune.

– Vi mener at vår region er godt satt opp for å bidra inn i utviklingen av nye matvarer for både det lokale og globale markedet. Globale mattrender kan godt begynne her, vi er en del av det globale markedet allerede gjennom vår sjømat, og vi har tilreisende fra hele verden på besøk som gjerne prøver ut nye typer lokal mat, sier Nils Arne Johnsen, næringssjef i Troms og Finnmark fylkeskommune, og fortsetter:

– Fylkeskommunen har satset på tilrettelegging for økt lokal matproduksjon over flere år, og en slik arena som «Smaken av fremtida» er midt i blinken for det vi ønsker å få til: økt oppmerksomhet om mulighetene vi har for å lede an i utvikling av nye typer mat!

Tørrfisk og tango på Skansen

Med de deiligste retter av moden fisk, til tonefølge av fyrrige rytmer – blir det Sjømatfest på Skansen.

Fredag 9. juni, rett etter Nordlysfestivalens Sommerfest med Arktisk filharmoni på Vervet, inviterer vi til Tørrfisk & tango på Skansen.

Historisk grunn

Sjømatfest 2023 arrangeres på Vervet. På nabotomta ligger Skansen, Tromsøs 1000-års sted – selve arnestedet for sjøfart, handel, fiskeriaktivitet siden slutten av 900-tallet.

– Det går ei sterk tradisjonsrik linje mellom norsk sjømateksport til land som Italia, Sør-Amerika, Spania, Portugal – hvor moden fisk, som klippfisk, saltfisk og tørrfisk, spiller en sentral rolle, sier festivalsjef Marit Rein.

Vi opererer langt til havs, så det er ikke så enkelt for folk flest å få kjennskap til næring og bransje. Derfor jobber vi for åpenhet i mange kanaler.

Jan Roger Lerbukt, daglig leder Hermes

Italia og Norge møtes

Og det er nettopp denne type fisk som kokkene Gunnar Jensen (Mathallen og Fjellheisen Panorama) og italienske Gino Minacapilli vil by gjestene på.

– For at Torsken skal være en attraktiv plass å bo og jobbe, må vi tenke på hele bygda og oss selv som en samfunnsutvikler, sier daglig leder Fredd Jarle Wilsgård.

Flash photography, Dress shirt, Furniture, Table, Chair, Sleeve, Collar, Tableware

Italia og Norge møtes

Og det er nettopp denne type fisk som kokkene Gunnar Jensen (Mathallen og Fjellheisen Panorama) og italienske Gino Minacapilli vil by gjestene på.

Bandet Habaneroz sørger for at de smakfulle rettene får tonefølge av musikk fra markedene som vi i lange tider har forsynt med moden fisk – blant annet spansk flamenco, søramerikansk salsa, latinamerikansk rumba og ikke minst frisk og fyrrig tango.

Fyrrig tango og bokna ballader

Les mer om Habaneroz her >

Scena og matstasjonene vil være plassert utendørs. Det vil også være mulig for publikum å trekke inn på Skansen og på Bårstua.

Billettprisen inkluderer mat og konsert. Drikke kjøpes i baren.

– Vi håper at mange bedrifter vil legge sommerfesten sin hit. Mange spør om de må danse tango for å delta? Slett ikke, men spontandans og rykninger i rytmeboksen, har aldri vært feil. Vi lover at dette blir skikkelig flott! sier Rein.

Arrangementet er støttet av Fiskeprodusentenes fond og arrangeres i samarbeid med Wilsgård AS.

Staple food, Wood, Ingredient, Seafood, Fruit

Sjømatkokk med brannfakkel:

– Vi er oppdratt til å lage sjømat feil

– Mange er opplært til å lage sjømat feil! Dommen kommer fra kokk Kenneth Pettersen som aldri bli ferdig med å eksperimentere med alt det gode havet har å by på.

Og feil nummer èn er at vi steker og koker fisken for lenge.

– Kanskje ingen bombe, men når det er blitt en tradisjon å tilberede sjømaten feil, skjønner vi at vi har en lang vei å gå, sier Pettersen (28).

Årets sjømatkokk

Pettersen kommer fra Silsand og har allerede en eventyrlig karriere som kokk. Han ble i 2019 kåret til årets sjømatkokk i Norge, har jobbet et år som kokk i London på Gordon Ramseys restaurant, og var deretter på Kulinarisk Akademi i Oslo før han flyttet hjem til Senja og restauranten Fjösn. I dag er han kjøkkensjef og drifter restauranten til Senja by Heart i Torsken, som er en del av Wilsgård.

«Tenk å være så heldig. Jeg jobber tett på råvarene, nesten vegg i vegg med fiskebrukene, og kan hente den fisken jeg trenger hver eneste dag.»

Kenneth Pettersen, kokk hos Senja by Heart i Torsken.

Senja by heart

– Tenk å være så heldig. Jeg jobber tett på råvarene, nesten vegg i vegg med fiskebrukene, og kan hente den fisken jeg trenger hver eneste dag. Ikke en eneste fisk som serveres her på restauranten trenger å ha vært fryst. Og sjekk det kjøkkenet!

Pettersen er henrykt og har ambisiøse planer for restauranten som ligger i Torsken på yttersida av Senja. Sjømatselskapet Wilsgård som produserer både laks og hvitfisk har også etablert et eget reiselivsselskap med overnatting, bobilcamping og restaurant. Hit kommer turister både for å nyte mat og natur, og for å lære om norsk sjømatproduksjon. En avtale med Hurtigruten som har Senja by Heart som en del av sitt aktivitetsprogram, fører også mange vitebegjærlige og opplevelseshungrige turister til bygda. Her får de både se og lære om sjømatproduksjon på nært hold, og de får framfor alt smake sjømat som holder høy klasse.

Skal det være et lite stykke kveite? Mat også for øynene på Senja by Heart.

Skal det være et lite stykke kveite? Mat også for øynene på Senja by Heart.

Skaper bolyst

– Vi er med å skape bolyst, derfor engasjerer vi oss i mer enn sjømatproduksjon, sier administrerende direktør Fredd Jarle Wilsgård. 140 ansatte jobber i bedriften som både driver fiskemottak, oppdrett av laks, slakteri og produksjon av sjømatprodukter. Å drive videreforedling av sjømaten skaper nye arbeidsplasser, men krever også tunge investeringer, som igjen krever folk i arbeid.

Outerwear, White, Snow, Sleeve, Beard, Jacket

– For at Torsken skal være en attraktiv plass å bo og jobbe, må vi tenke på hele bygda og oss selv som en samfunnsutvikler, sier daglig leder Fredd Jarle Wilsgård.

Sjømatprodusent og samfunnsbygger

– Så for at Torsken skal være en attraktiv plass å bo og jobbe, må vi tenke på hele bygda og oss selv som en samfunnsutvikler, sier Wilsgård.

– Vi er glade for å ha etablert en flott restaurant også for lokalbefolkningen – og ser med stolthet på stjernesigneringen av kokk Kenneth.

Det er i hovedsak «laksepengene» som er investert tilbake i bygda i form av nybygg, asfalterte veier, rehabilitering av gamle hus og nå nylig etablering av en nettbutikk med sjømat.

Nettbutikk med sjømat

– Vi bringer også sjømaten hjem til folk, sier salgssjef Kristian Wilsgård om lokalmatkonseptet til Wilsgård, som tilbyr delikate pakkede produkter av tørrfisk, boknafisk, ferske fileter, saltfisk og lutefisk.

Foto: Norges sjømatråd

Vær forsiktig med varmen

Kenneth Pettersen tryller og sjonglerer videre med råvarene og serverer en lakserett som er speket og lett røkt på kjøkkenbenken. Med kunstnerisk presisjon pyntes laksen med syltet løk og blomster. I kasserollen ligger boknafisken for confitering sammen hvitløk og timian, mens kveita passes på som smeden på vei opp mot sin kjernetemperatur på cirka 50 grader.

– Og det er grader som avgjør i tilberedingen av fisk. Vær forsiktig med for høye temperaturer og for langvarig behandling, er kokkens tips til hverdagskokkene der hjemme.

Tren og bli belønnet

Han innrømmer at det kan oppleves som vanskelig å lage god sjømat.

– Samtidig må man trene, for det finnes ikke en råvare som innbyr til et større hav av variasjoner. Og som smaker så godt. Sjømat kan bli alt, og spises til alle måltider, sier Kenneth Pettersen hos Senja by Heart.

– Sjømat er mer enn kokt torsk

Karen Elene Thorsen, kjent som «Fattig student», kommer til Sjømatfest med mål om å få flere til å få opp øynene for mat fra havet.

– Det blir skikkelig gøy å komme til Tromsø. Jeg gleder meg! sier Karen Elene Thorsen,

– Jeg ser fram til å bli inspirert, til å smake på nye ting og til å møte festivalpublikummet.

Karen Elene Thorsen er kjent under navnet «Fattig student» i sosiale medier. På Instagramkontoen, med flere hundre tusen følgere, inspirerer hun til bærekraftig forbruk og til å spise billigere gjennom å utnytte råvarene bedre. Hun har også gitt ut kokebøker og står bak den populære appen Sulten – en oppskriftsapp med fokus på å redusere matsvinn og spare penger for forbrukeren.

Fredag 9. juni klokka 15 står Karen Elene Thorsen på scena på Slipptorget for å dele sin begeistring for sjømat med publikum.

– Jeg er opptatt av å fortelle at fisk kan være så mye mer enn kokt torsk. Alle kjøttretter moderniseres hele tiden, og vi kan selvsagt gjøre det samme med sjømaten, sier hun.

Sjømatfest ønsker alle velkommen til foredraget med Thorsen, og håper at særlig studentene finner veien til Vervet denne fredagen.

– DNB byr på fiskekaker til alle studenter i forbindelse med dette foredraget, sier Marit Rein i Sjømatfest.

Program

Ecoregion, Map, Product, Font, World

Onsdag 7. juni

Hildr

19.00 til 23.00: Smaken av framtida

Sky, Workwear, Glove

Onsdag 7. juni

Hildr

19.00 til 23.00: Smaken av framtida

Vinsmak

18.00: Hva er den rette vin til sushi?

Arrangeres i samarbeid med Dragøy/Shin Sushi

Vervet

11.00 til 19.00: Marked med salg av sjømat-streetfood

Fra kl 11.00: Havets skattekiste på grillen (mattilbereding for barn i regi av Fiskesprell)

Fra kl 11.00: Laks i farta (mattilberedning for ungdomsskoleelever i regi av Lerøy)

Fra kl 11.00: Kystlaget Arctandria inviterer om bord i fembøringen Salarøy, og tar barna med på tur i robåt

Scena på Slipptorget

12.00: Offisiell åpning: Fiskeriminister Bjørnar Skjæran sløyer i gang festivalen

12.15: Demonstrasjon og minikurs i sløying og filetskjæring – med Jan Roger Lerbukt, Hermes + matfagelever og fiske- og fangstlærlinger

15.00: Karen Elene Thorsen, kjent som Fattig student på Instagram, gir oss tips og triks om digg sjømat på budsjett

16.00: Årets festrett: Show-cooking med Jonathan Romano

18.00: Nordlysfestivalens Sommerfest med Arktisk Filharmoni

Skansen

19.00: Tango og tørrfisk

Vulkana

Drop-in spa og sauna

Boat, Water, Vehicle, Smile, Sky

Torsdag 8. juni

Food, Tableware, Recipe, Ingredient, Seafood, Garnish

Vinsmak

18.00: Hva er den rette vin til sushi?

Arrangeres i samarbeid med Dragøy/Shin Sushi

fredag 9. juni

Vervet

11.00 til 19.00: Marked med salg av sjømat-streetfood

Fra kl 11.00: Havets skattekiste på grillen (mattilbereding for barn i regi av Fiskesprell)

Fra kl 11.00: Laks i farta (mattilberedning for ungdomsskoleelever i regi av Lerøy)

Fra kl 11.00 til 16.00: Kystlaget Arctandria inviterer om bord i fembøringen Salarøy, og tar barna med på tur i robåt. Fortellerstunder med Stina Fagertun (kl 12.30, 13.30 og 14.30).

Scena på Slipptorget

12.00: Offisiell åpning: Fiskeriminister Bjørnar Skjæran sløyer i gang festivalen sammen med Jan Roger Lerbukt, Hermes. Musikalsk innslag v/Anne Nymo Trulsen

12.30: Minikurs i filetskjæring med fiske- og fangstlærlinger

13.30: Gjestespill fra Bergen matfestival. Smak på den bergenske tradisjonsretten persetorsk.

15.00: Karen Elene Thorsen, kjent som Fattig student på Instagram, gir oss tips og triks om digg sjømat på budsjett

16.00: Årets festrett: Show-cooking med Jonathan Romano

18.00: Nordlysfestivalens Sommerfest med Arktisk Filharmoni

Skansen

19.00: Tango og tørrfisk

Vulkana

11.00 til 19.00: Drop-in spa og sauna

Bangsundbrygga

12.00 til 18.00: Sjekk din oppblåsbare redningsvest hos Redningsselskapet

Boat, Water, Vehicle, Smile, Sky

Lørdag 10. juni

Vervet

11.00 til 17.00: Marked med salg av sjømat-streetfood

Fra kl 11.00: Havets skattekiste på grillen (mattilbereding for barn i regi av Fiskesprell)

11.00 til 15.00: Havets sansebokser v/Rabalderfestivalen

11.00 til 16.00: Kystlaget Arctandria inviterer om bord i fembøringen Salarøy, og tar barna med på tur i robåt. Fortellerstunder med Stina Fagertun (kl 12.30, 13.30 og 14.30).

11.00 til 17.00: Hopp i havet! (hoppeslott for barn)

Scena på Slipptorget

11.00: Vitenshow med Vitensenteret

12.00: Heidi Solheim og Dinosaus - konsert for barna

13.00: Nordnorsk mesterskap i rekepilling v/Lyngen Reker

14.00: Mesterkokken - kokkekamp med Team Lerøy, Team Hermes, Team Wilsgård og Team Domstein

Vinsmak

17.00: Apertivio

Kystens hus

11.00 til 15.00: Ta på fisken!

11.00 til 15.00: Sjømatfest på Blue Vision med aktiviteter for hele familien

13.00: Lørdagsuniversitetet med Andreas Langdal

‍Polarmuseet
Kystdagen

09.00 til 17.00: Gratis inngang på Polarmuseet

Fra kl.11.00: Aktiviteter for store og små hele dagen – Rottejakt, lek med skjell, tang og farger, quiz, tarepressing og smak på tang.

12.00 til 15.00: Foredrag – Lær mer om livet i havet

Med blant annet Tarevokterne i Tromsø og professor Markus Molis ved Institutt for arktisk og marin biologi, UiT Norges arktiske universitet

Torghuken

11.00, 12.00, 13.00 og 14.00: Kortreist festivalcruise med Hermes II (avgang hver time)

12.00: Roregatta

Vulkana

11.00 til 17.00: Drop-in spa og sauna

Bangsundbrygga

Fra kl 12.00: Sjekk din oppblåsbare redningsvest hos Redningsselskapet. Hils på mannskapet om bord på redningsskøyta, og lær om sikkerhet til sjøs.

Shirt, Product, Table, Microphone, Tableware, T-shirt

Sjømatfest vil rette en stor takk til våre gode samarbeidspartnere, bidragsytere og sjømatvenner.

Det er dere som gjør festivalen mulig!

Font
Font, Rectangle

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av ekstern samarbeidspartner. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonen og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig gi oss gjerne beskjed på e-post.