Lyddemper i skuddet

Salget av lyddempere har tatt av – ikke minst til storviltjegerne.

  Foto: Ronald Johansen

forside

I prinsippet kan ethvert våpen lyddempes. Og man kan bare glemme gamle teorier om senking av prosjektilhastighet og endret kulebane. Dagens lyddempere endrer verken kulebane, rekkevidde eller nøyaktighet.

– Tvert om når det gjelder nøyaktighet. Det viser seg i mange tilfeller at våpenet kan bli mer nøyaktig, sier Julie Andresen hos Vaaben-Andresen.Innspurt

Lyddemperne er lettere enn de brukte å være, og det gir straks bedre balanse i våpenet. Prisene ligger fra 2.500 kroner og et godt stykke oppover. Lyddemper er blitt årets hit.

– Vi selger godt med lyddempere. Det virker som om jegerne er blitt stadig mer bevisste på å ta vare på hørselen sin. Også et eldre våpen kan bruke lyddemper, vi må da bare få det gjenget opp, sier Julie Andresen.

Selgeren mener jegerne er kvalitetsbevisste folk, og de kvier seg ikke for å ønske det aller beste. Uten å ha noen statistikk på området, tror hun elgjegerne er de som drar mest til på utstyret.

– De kvier seg ikke for å ønske det beste, eksempelvis en jaktradio til 3.500 kroner, sier hun.

Elgjakten starter til helgen, og det er noe de merker på Andresens vaabenforretning nå om dagen. Det er siste innspurt for mangt et jaktlag.Femte generasjon

For den som måtte dra kjensel på etternavnet, så er det ingen tilfeldighet at nettopp hun jobber hos Vaaben-Andresen.

Julie er femte generasjon med etternavn Andresen hos landets eldste våpenbutikk. Andresens vaabenforretning fyller 140 år til neste år.

Den 36 år gamle læreren hadde lyst til å jobbe i familiebedriften. Hun startet for tre uker siden.

– Jeg har jo jobbet litt før, i ungdommen. Slikt sett har jeg vel egentlig nesten vokst opp blant våpen og jegere. Men jegerprøven er blodfersk, og første jakttur var i helgen. Den var forresten fullstendig uten resultat, sier Julie Andresen.