33 prosent lavere nyboligsalg i år enn i fjor

– I fjor var salgsnivået høyt, i år er det lavt.

SALGET: Gikk ned i august, juli og juni.   Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

bolig

Salget av nyboliger ligger 18 prosent under fjoråret så langt i år, viser Boligprodusentenes boligstatistikk for august. Salget var 33 prosent lavere i august i år, sammenlignet med august i fjor.

– Vi ser at vi fra juni og frem til nå har vi hatt et veldig dårlig salg i forhold til i fjor. I fjor var salgsnivået høyt, i år er det lavt, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Samtidig er det solgt 15 prosent flere småhus i år, mens salget av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 31 og 10 prosent under fjoråret.

– Småhus og rekkehus har fått en større andel. Det er blitt produsert for få rekkehus tidligere.

Igangsettingen er på omtrent samme nivå som i fjor, åtte prosent over så langt i år, et godt nivå, ifølge Jæger.

– Vi er i balanse. Det er det veldig godt å kunne rapportere. I stedet for sterkt underskudd i Oslo over tid, som måtte gi sterk prisvekst, har vi balanse. Men den kraftige nedgangen i salget bekymrer oss, sier Jæger.

Boligprodusentene har bedt om et møte med finansminister Siv Jensen om boliglånsforskriften. Jæger mener forskriften har effekt på salget.

– Vi tror at boliglånsforskriften virker. Det er færre investorer i markedet og lån på fem ganger inntekt virker på kjøp av bolig. Det gjør at folk med inntekt på 500.000 kroner i året ikke kommer inn på boligmarkedet. Regelen påvirker både bruktmarkedet og nyboligmarkedet, sier Jæger.

Nyboligprosjektene som påvirkes av dårligere salg settes neppe ned i pris, mener Jæger. Salget var nemlig såpass høyt før jul. Effekten er heller at færre nye boligprosjekter legges ut, tror Jæger.

Negativ utvikling

Tallene for første halvår 2017 var også negative. Salget lå 13 prosent under fjoråret og var 25 prosent lavere enn andre kvartal 2016.

Juli- og juni-tallene fra Econ nye boliger og Samfunnsøkonomisk analyse viste 36 prosent nedgang i antall salg. På Østlandet ble 17 prosent solgt, i Nord-Norge 18 prosent, i Midt-Norge 14 prosent, på Sørlandet 11 prosent og på Vestlandet ti prosent.

Boligprisene for bruktboliger i august gikk også i hovedsak nedover. De steg med 1,2 prosent nominelt, men korrigert for sesongvariasjoner sank de med 0,4 prosent fra juli til august., ifølge boligprisstatistikken fra Eiendom Norge, Finn og Eiendomsverdi.

Prisutviklingen de siste 12 månedene er på 3,1 prosent. I januar var dette tallet på over 13 prosent. Nå forventes det at vi vil nå nullpunktet i løpet av høsten.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig