Bør du selge boligen før du kjøper? Ja, mener ekspert

– Det blir ille i boligmarkedet noen måneder.

JUSTERE FORVENTNINGENE: Har du kjøpt før du har solgt boligen, kan et boligprisfall være skremmende. Men det gjelder å justere forventningene, mener ekspertene.   Foto: Erichsen, Jarl Fr.

bolig

Selger man bolig nå, får man ikke nødvendigvis det man ønsker for boligen, mener Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

– Det er typisk for det fallende markedet, og det bidrar til å forsterke tendensen der mange selger først for å se hva man har råd til å kjøpe, sier sjeføkonomen.

Boligprisene for mai sank med 1,1 prosent i mai. Måneden er den svakeste siden man begynte å måle boligprisene, ifølge Eiendom Norge.

Man må selv vurdere risikoen når det gjelder kjøp av bolig for salg eller omvendt, mener Olsen.

INGEN STOR KNEKK: – Vi tror ikke på noen stor knekk i boligmarkedet i Oslo. Og skulle man få det, vil det med en gang bli attraktivt å gå inn igjen og kjøpe bolig som investeringsobjekt. Det vil trigge nye kjøpere, mener sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.   Foto: Moment Studio

– Hvis det skulle vise seg at boligprisene fortsetter å falle i Oslo, og du har kjøpt først og har regnet med å få en viss salgspris, men så får en halv million mindre, da sitter du jo der. Jeg tror mange nå vurderer å selge først, sier sjeføkonomen.

Det har vært et vanvittig prisbonansa hvor takstene hang etter, mener Olsen. Nå er situasjonen motsatt, og folk må justere forventningene sine ved salg.

– Folk endrer adferd

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, tror boligprisene vil falle med cirka ett prosentpoeng i måneden fremover. Men påpeker at det likevel gir vekst i 2017.

Andreassen er helt klar på at man bør selge før man kjøper bolig, men han synes stort sett alltid det er tryggest.

Vi er inne i den fasen hvor folk endrer adferd. Man går fra å kjøpe først til å selge først.

SÅRBART: – Det er nok en gang leilighetsmarkedet som er sårbart. Spesielt usolgte leiligheter i nybygg og for dem som har kjøpt nye prosjekter der det er mye usolgte boliger, sier Andreassen.   Foto: Eika

– Vi er inne i den fasen hvor folk endrer adferd. Man går fra å kjøpe først til å selge først. Det blir et vakuum av det, men det kan være en enorm risiko å stå med to boliger, sier Andreassen.

Samtidig mener han det er enklere å få kjøpt og solgt enebolig og rekkehus i hele Norge, fordi enebolig- og rekkehusmarkedet aldri fikk det løftet leiligheter fikk.

– Det blir ille i boligmarkedet noen måneder. Men utover høsten vil man se at renten fortsatt er lav og at folk fortsatt har inntekt, påpeker Andreassen.

I motsetning til 77 prosent av alle nordmenn har Gina (32) aldri hatt behov for å kjøpe leilighet

Mange flere boliger til salgs

Prisstatistikken viser at det er 4,5 prosent flere boliger ute til salgs nå, sammenlignet med samme periode i fjor.

I mai økte antallet boliger til salgs i alle de største byene, en «drastisk» økning, ifølge Eiendom Norge. Det igjen vil selvsagt påvirke prisutviklingen.

Samtidig tar det i snitt nå én dag kortere tid å få solgt boligen sammenlignet med mai 2016 da det tok 32 dager å selge. Av byene var det ifølge prisstatistikken lavest salgstid i Drammen med 13 dager og lengst salgstid i Sandnes med 80 dager.

Fem ting som er bra med at boligprisene flater ut

1. Boligkjøper har mer å velge i og kan prute

2. Førstegangskjøpere kan enklere komme inn på markedet

3. Folk skaffer seg mindre gjeld

4. Det blir større forskjeller mellom gode og dårlige boliger

5. Investorer begynner å se på andre ting

Les mer her: Fem ting som er bra med at boligprisene flater ut

Samtidig er det viktig å huske at tallene for omsetningstid ofte øker når markedet løsner, for da blir boliger som har ligget veldig lenge, solgt.

TAR TID: Det kan ta lengre tid å selge fremover, tror Dreyer. Det kan være lurt å ha litt å gå på økonomisk.   Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ha buffer

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, mener det viktigste er å ha en edruelig forventning når man selger.

– Man kjøper ofte bolig tilknyttet nabolag og skolekrets. Da har man ikke nødvendigvis så mye valg mellom kjøpe eller selge først. Men har man stram økonomi, kan man vurdere å selge først, eller man bør ha litt buffer, mener Dreyer.

Han forventer at flere vil oppleve at det tar lengre tid å få solgt fremover i Oslo, men at man også kan merke litt til det resten av landet.