Bør du selge boligen før du kjøper? Ja, mener ekspert

– Det blir ille i boligmarkedet noen måneder.

JUSTERE FORVENTNINGENE: Har du kjøpt før du har solgt boligen, kan et boligprisfall være skremmende. Men det gjelder å justere forventningene, mener ekspertene.   Foto: Erichsen, Jarl Fr.

bolig

Selger man bolig nå, får man ikke nødvendigvis det man ønsker for boligen, mener Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

– Det er typisk for det fallende markedet, og det bidrar til å forsterke tendensen der mange selger først for å se hva man har råd til å kjøpe, sier sjeføkonomen.

Boligprisene for mai sank med 1,1 prosent i mai. Måneden er den svakeste siden man begynte å måle boligprisene, ifølge Eiendom Norge.

Man må selv vurdere risikoen når det gjelder kjøp av bolig for salg eller omvendt, mener Olsen.

INGEN STOR KNEKK: – Vi tror ikke på noen stor knekk i boligmarkedet i Oslo. Og skulle man få det, vil det med en gang bli attraktivt å gå inn igjen og kjøpe bolig som investeringsobjekt. Det vil trigge nye kjøpere, mener sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.   Foto: Moment Studio

– Hvis det skulle vise seg at boligprisene fortsetter å falle i Oslo, og du har kjøpt først og har regnet med å få en viss salgspris, men så får en halv million mindre, da sitter du jo der. Jeg tror mange nå vurderer å selge først, sier sjeføkonomen.

Det har vært et vanvittig prisbonansa hvor takstene hang etter, mener Olsen. Nå er situasjonen motsatt, og folk må justere forventningene sine ved salg.

– Folk endrer adferd

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, tror boligprisene vil falle med cirka ett prosentpoeng i måneden fremover. Men påpeker at det likevel gir vekst i 2017.

Andreassen er helt klar på at man bør selge før man kjøper bolig, men han synes stort sett alltid det er tryggest.

Vi er inne i den fasen hvor folk endrer adferd. Man går fra å kjøpe først til å selge først.

SÅRBART: – Det er nok en gang leilighetsmarkedet som er sårbart. Spesielt usolgte leiligheter i nybygg og for dem som har kjøpt nye prosjekter der det er mye usolgte boliger, sier Andreassen.   Foto: Eika

– Vi er inne i den fasen hvor folk endrer adferd. Man går fra å kjøpe først til å selge først. Det blir et vakuum av det, men det kan være en enorm risiko å stå med to boliger, sier Andreassen.

Samtidig mener han det er enklere å få kjøpt og solgt enebolig og rekkehus i hele Norge, fordi enebolig- og rekkehusmarkedet aldri fikk det løftet leiligheter fikk.

– Det blir ille i boligmarkedet noen måneder. Men utover høsten vil man se at renten fortsatt er lav og at folk fortsatt har inntekt, påpeker Andreassen.

I motsetning til 77 prosent av alle nordmenn har Gina (32) aldri hatt behov for å kjøpe leilighet

Mange flere boliger til salgs

Prisstatistikken viser at det er 4,5 prosent flere boliger ute til salgs nå, sammenlignet med samme periode i fjor.

I mai økte antallet boliger til salgs i alle de største byene, en «drastisk» økning, ifølge Eiendom Norge. Det igjen vil selvsagt påvirke prisutviklingen.

Samtidig tar det i snitt nå én dag kortere tid å få solgt boligen sammenlignet med mai 2016 da det tok 32 dager å selge. Av byene var det ifølge prisstatistikken lavest salgstid i Drammen med 13 dager og lengst salgstid i Sandnes med 80 dager.

Fem ting som er bra med at boligprisene flater ut

1. Boligkjøper har mer å velge i og kan prute

2. Førstegangskjøpere kan enklere komme inn på markedet

3. Folk skaffer seg mindre gjeld

4. Det blir større forskjeller mellom gode og dårlige boliger

5. Investorer begynner å se på andre ting

Les mer her: Fem ting som er bra med at boligprisene flater ut

Samtidig er det viktig å huske at tallene for omsetningstid ofte øker når markedet løsner, for da blir boliger som har ligget veldig lenge, solgt.

TAR TID: Det kan ta lengre tid å selge fremover, tror Dreyer. Det kan være lurt å ha litt å gå på økonomisk.   Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ha buffer

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, mener det viktigste er å ha en edruelig forventning når man selger.

– Man kjøper ofte bolig tilknyttet nabolag og skolekrets. Da har man ikke nødvendigvis så mye valg mellom kjøpe eller selge først. Men har man stram økonomi, kan man vurdere å selge først, eller man bør ha litt buffer, mener Dreyer.

Han forventer at flere vil oppleve at det tar lengre tid å få solgt fremover i Oslo, men at man også kan merke litt til det resten av landet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig