Da Birte mistet jobben, fikk hun tid til å sette sitt eget preg på rekkehuset

– Det trenger ikke være dyrt og flott for å være trivelig.

Birte Kleppan trives godt i rekkehusleiligheten hvor hun har bodd de siste fire årene. – Jeg trenger ikke ha det moderne, men er opptatt av lys og farger, sier hun.   Foto: Kari Byklum

bolig

Birte Kleppan har skapt seg et hyggelig hjem i en helt ordinær rekkehusleilighet i Kristiansand.

– Når datteren min og kjæresten hennes kommer på besøk, må de sove i kottet. Og døren må stå oppe fordi det ikke er vindu der, men det går helt fint, smiler Birte Kleppan.

53-åringen har nettopp ønsket velkommen inn i rekkehusleiligheten hvor hun bor sammen med hunden. De to voksne barna, en sønn og en datter, har for lengst flyttet hjemmefra, og da Kleppan skulle ha et nytt sted å bo for fire år siden, ønsket hun noe som ikke var for stort.

– Jeg flyttet fra et stort hus til noe langt mindre og ble tvunget til å rydde skikkelig opp, så nå har jeg bare spart på det jeg liker og trenger.

Og det lever hun fint med.

– Jeg merker at jeg trives på mindre plass. Det er mindre å holde i orden og enklere å gjøre det hyggelig rundt meg.

Leiligheten går over to plan og ligger i Fidjeåsen i Randesund, et kvarters kjøretur fra Kristiansand sentrum.   Foto: Kari Byklum

Handywoman med sansen

Rekkehusene i Fidjeåsen i Kristiansand ble bygget i 2006 og består av to etasjer. Kjøkken og stue i øverste etasje, og to soverom og bad i underetasjen. Da Kleppan flyttet inn, var hun opptatt av å sette sitt eget preg på hjemmet, selv om huset fortsatt var forholdsvis nytt.

– Det er i grunnen en hobby jeg har, dette. Jeg liker å male og pusse opp litt, og jeg kan godt finne på å snekre og sette i gang noen småprosjekter. Det er moro å ha noe å holde på med.

Og akkurat nå har hun god tid til det. For etter ti år i oljebransjen, var hun en av mange som mistet jobben for halvannet år siden.

– Ja, det var surt å miste jobben, og jeg opplever at det er vanskelig å finne en ny. Det er mange om beinet, og jeg merker indirekte at alderen ikke er på min side. Det er frustrerende, for jeg har jo så mye erfaring og arbeidskapasitet, og det er jo ikke noe jeg heller ønsker enn å jobbe, fastslår den energiske 53-åringen.

Denne veggen har Birte malt med kalkmaling, og den lyse innredningen er blitt mer personlig etter at den fikk noen strøk med sort maling.   Foto: Kari Byklum

Birte liker å samle venner rundt bordet, og hun er selvsagt også glad når de to voksne barna kommer hjem på besøk.  Foto: Kari Byklum

Hvis mitt hverdagshjem kan være til inspirasjon for andre, er det faktisk veldig hyggelig

Malte kjøkkenet sort

Men enn så lenge koser hun seg hjemme, og det meste av leiligheten har hun pusset opp på egen hånd. Den lyse kjøkkeninnredningen valgte hun å male sort.

Den flotte kjøkkeninnredningen var opprinnelig i lyst tre, men Kleppan har malt den sort.   Foto: Kari Byklum

– Jeg synes det blir lunere med mørke farger, så jeg malte kjøkkeninnredningen i dempet sort og veggene i en mørk gråfarge. Og så fikk jeg laminatbenkeplatene belagt med betong, og det er jeg veldig fornøyd med.

Det er høyt under taket og gjennomlys fra to sider. Så til tross for at det er få kvadratmeter, har Kleppan klart å skape hjemmet både luftig og lunt på samme tid.

– Jeg trenger absolutt ikke noe moderne hjem, men er opptatt av lys og farger.

Grønne fingre

53-åringen trives like godt med å slappe av med en film i stua som å dyrke og så på utsiden. Drømmen er et drivhus, men enn så lenge planter hun i krukker og plantekasser.

Birte Kleppan har utnyttet hver eneste lille krok på tomten. Hun har laget denne sittegruppen mellom inngangsdøren og en bod.   Foto: Kari Byklum

– Ja, jeg sår og planter en del, og i løpet av sommeren har jeg en plan om å bygge en liten utepeis. Jeg trives veldig godt her hjemme, og liker å ha det ryddig og hyggelig rundt meg.

Dessuten er det et trivelig bomiljø i Fidjeåsen.

– Jeg er glad i å sette meg ut her når været er fint, forteller 53-åringen.  Foto: Kari Byklum

– Ja, her bor det alle slags mennesker, og så er skogen omtrent rett utenfor inngangsdøren. Så selv om jeg hverken bor stort eller veldig dyrt, er det et godt sted.

Og nettopp det tror Kleppan at flere kunne kjent på.

– Når dere skulle komme hit, tenkte jeg at det ikke er så mye å vise frem. Men så slo det meg at det er noe bra med det. For de fleste av oss lever jo i vanlige hjem og ikke i så lekre og fasjonable hus som man fort kan få inntrykk av. Så hvis mitt hverdagshjem kan være til inspirasjon for andre, er det faktisk veldig hyggelig, avslutter Birte Kleppan.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig