Disse sidene bør du bruke mest tid på i prospektet

Og dette er overraskelsene du kan vente deg dersom du ikke gjør det.

PROSPEKT: Det er flere ting enn bildene som er viktig å ta en titt på når du leser i boligprospektet.  Foto: Erichsen, Jarl Fr.

bolig

Fem spørsmål og svar om boligprospekt.

Eksperten: Carsten Pihl

Utdanning: Jurist

Jobber som: Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for bolignettstedet Bolig360.no.

1. Hva konkret skal man se etter og være oppmerksom på i prospektet?

– Det er viktig å lese sidene med tekst og vedlegg som tilstandsrapport fra takstmann og egenerklæring fra selger. Dette for å få kunnskap om boligens beskaffenhet, sier Pihl og utdyper:

– Det man skal se etter er opplysninger som har betydning for kostnader som kan komme. Enten de kommer rett etter at man overtar boligen, som for eksempel at man bør pusse opp badet. Eller opplysninger om forbedringer som må gjøres i nær fremtid, som å oppgradere dreneringen.

Han påpeker at det også er viktig å se etter om det er ulike tinglyste rettigheter som begrenser bruken av boligen, for eksempel rettigheter til vei over tomten.

EKSPERTEN: Forbrukerrådgiver Carsten Pihl.   Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

2. Hva kan konsekvensene bli av å ikke lese papirene nøye nok?

– En viktig konsekvens er at det dukker opp større utgifter som man må ut med, for eksempel drenering. Da har man i realiteten kanskje betalt for mye for boligen.

Takst, egenerklæringsskjema og tinglysing

Verdi- og lånetakst: En enkel gjennomgang av boligen der hovedformålet er å finne verdien til boligen. Den inneholder også en beskrivelse av boligen, men takstmannen har ikke gjort grundige undersøkelser av tilstanden til boligen. Boligen kan således ha feil som ikke er påpekt i rapporten.

Teknisk tilstandsrapport: En grundigere gjennomgang av boligen med tanke på å avdekke boligens tekniske tilstand. Rapporten bør følge standarden med navnet Norsk Standard 3600. Rapporten utarbeides etter at takstmannen har gjennomgått boligen etter en detaljert sjekkliste, samt at boligeier har fylt ut et egenerklæringsskjema. Teknisk tilstandsrapport kan også inneholde takstmannens vurdering av boligens verdi.

Egenerklæringsskjema: Skjema som fylles ut av boligselger. Skjemaet inneholder en rekke spørsmål om forhold ved boligen. Selger har mulighet til å krysse for «ja» og «nei», samt komme med eventuelle utfyllende opplysninger.

Tinglysing: En offentlig registrering av en avtale mellom to parter om rettigheter og forpliktelser som blant annet angår fast eiendom. De viktigste avtalene som er gjenstand for tinglysing, er kjøpekontrakter og skjøter (dokumenter som overfører eiendomsrett til fast eiendom). Hensikten er å gi avtalen rettsvern overfor utenforstående. Det vil si at en som for eksempel kjøper en eiendom må respektere de rettigheter som er tinglyst selv om han ikke kjente til dem.

Kilder: Forbrukerrådet, Norges Takseringsforbund, Wikipedia

3. Hva er den vanligste «overraskelsen» folk får som følge av å ikke ha lest dokumentasjonen?

– Nettopp at det kommer større utgifter enn man hadde trodd på forhånd. I tillegg har jeg snakket med flere forbrukere som ikke har fått med seg at det er veirett for andre over tomten, selv om det sto klart i papirene.

4. Hvilke rettigheter har man om man oppdager feil og mangler ved boligen etter at man har flyttet inn, fordi man ikke leste papirene godt nok?

– De er ganske begrensede. Det som er opplyst i papirene har man fått beskjed om, og dermed kan man ikke rette noen krav knyttet til dette. Boliger selges stort sett «som de er», og da overtar kjøperne ansvaret for boligen i den stand den er. Det er bare i helt spesielle tilfeller man kan kreve erstatning fra selger, og det er ved vesentlig skjulte feil ved boligen. Det er ikke ofte det skjer.

5. Hvem kan man spørre om råd dersom man ikke forstår betydningen av det som står i vedleggene?

– Det lureste er å laste ned hele salgsoppgaven på forhånd. Den vil ofte foreligge når boligen legges ut for salg, og skal i hvert fall være klar 48 timer før første visning. Les igjennom på forhånd, så er man forberedt. Er det noe man lurer på kan man spørre eiendomsmegleren og takstmannen om dette.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig