Eksperten svarer: Hvor ofte bør dyner og puter vaskes?

Gitt at du sover åtte timer pr. natt, tilbringer du 2920 timer i sengen i løpet av ett år.

RENGJØRING: Vi svetter mer enn vi tror mens vi sover, men hvor ofte bør egentlig sengetøy, dyner, puter og madrass vaskes?   Foto: Shutterstock / NTB scanpix

bolig

Fem spørsmål og svar om vasking av sengetøy, dyner, puter og madrass.

Eksperten: Ingun Grimstad Klepp

Utdanning: Etnologi ved Universitetet i Oslo

Jobber som: Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet

1. Hvor ofte bør sengetøy vaskes?

– Så ofte at du får lyst til å legge deg og sover godt.

2. Hva med dyner, puter og madrass?

EKSPERT: Forsker Ingun Grimstad Klepp ved SIFO har arbeidet mye med temaene klær, vaskevaner og husarbeid. Hun har blant annet skrevet en bok om skittentøyets kulturhistorie.   Foto: OsloMet

– Svaret er det samme som i første spørsmål. Hvor skittent noe blir, kommer an på materialene og på hvordan de brukes. Har du sengetøy i ull, blir det ikke så fort skittent som bomull, og er du sengevæter, blir sengen fortere skitten, sier hun og legger til:

– Det er ikke én regel for alle. Vi driver med mange ulike ting i en seng. Noen bare sover der, mens andre spiser, leker, elsker og mye mer. Noen bruker sengen bare om natten, mens andre tilbringer mer tid i den.

3. Hvordan vasker man egentlig madrassen?

– Noen madrasser kan vaskes, og her må man følge vaskeanvisningen og skylle ekstra godt. Siden dette er tykke tekstiler, er det også lurt å tenke litt på tørkingen – altså forsøke å tørke madrassen så raskt og fullstendig som mulig. For eksempel ute i sol og vind, eller i det minste i et rom med mye luft.

– Andre madrasser kan ikke vaskes. Da er det støvsuger eller en annen form for rensing, som for eksempel med snø, som gjelder. Å ta ting ut i solen og børste eller banke dem fri for støv er også en god idé. Mange bruker imidlertid overmadrasser som er vaskbare for å løse dette problemet.

4. Bør dyner og puter inn i vaskemaskinen, eller holder det å henge det ut til lufting?

– Alt bør vaskes etter vaskeanvisning og skylles en ekstra gang. Lufting er fint og særlig effektivt i hard kulde. Ikke vaskbare ting kan renses i fuktig snø og så børstes fri for snø og smuss.

ULIKE BEHOV: Hvor ofte du bør vaske det du har i sengen, avhenger av hva du bruker den til.  Foto: Shutterstock / NTB scanpix

5. Hva skjer med det vi har i sengen når det går lang tid mellom hver vask?

– Fett og hudrester fra kroppen vil gi grobunn for mikroorganismer. Men hvor mye og hvordan avhenger veldig av hvor mye fuktighet og temperatur, sier Klepp og fortsetter:

– Alle svetter når de sover og gjør alt mulig annet. Faktisk svetter vi mye mer enn vi tror. Pass derfor på å tørke sengen ved å slå den opp slik at undersiden av dynen og madrassen kommer i kontakt med luft og dermed tørker fortest mulig. Å re opp sengen er dermed helt mot sin hensikt. Legg heller ikke noe over en brukt seng, slik som et sengeteppe.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig