Salget av nye boliger fortsetter å falle

Nå får det konsekvenser for igangsettingen av nyboliger.

NYBYGG: De siste årene er det blitt bygget mange nye boliger. Nå igangsettes det færre prosjekter enn på lenge.   Foto: Hans O. Torgersen

bolig

Hittil i år ligger salget av nyboliger 21 prosent under fjoråret. Når det gjelder leiligheter er det solgt 35 prosent færre enn samme periode i fjor.

Nyboligsalget har nå opplevd nedgang i syv måneder på rad.

Det kom frem da Boligprodusentenes Forening tirsdag la frem ferske tall på en pressekonferanse.

Får konsekvenser for oppstart av nye byggeprosjekter

Nå ser man også at fallet i nysalget får store konsekvenser for antall nye boligprosjekter. Igangsettingen av nyboliger i oktober 2017 er nesten halvert sammenlignet med oktober i fjor.

Utvikling i antall nyboligsalg

Endring hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor:

Enebolig: - 12 prosent

Småhus: + 13 prosent

Leiligheter: - 35 prosent

Boliger totalt: - 21 prosent

Kilde: Boligprodusentenes Forening

– Etter syv måneder med nedgang i salget, slår dette nå ut på igangsettingen av nye boliger, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

– Vi er bekymret over nedgangen vi nå opplever i igangsettingen av boliger. Boligbygging er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier Jæger.

Det eneste «lyspunktet» Jæger kunne fortelle om, var at det fortsett er vekst i hytte- og fritidsboligmarkedet, som hittil i år ligger henholdsvis fem og elleve prosent over fjoråret.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig