Slik får du unna julerengjøringen

– Når nødvendig rengjøring er utført, er pyntingen premien for arbeidet.

IKKE OVERDRIV: En trenger ikke vaske over det som ikke er skittent, mener eksperten.   Foto: Shutterstock / NTB scanpix

bolig

Eksperten: Else Liv Hagesæther

Jobber som: Lærebokforfatter og er pensjonert rådgiver i renhold. Har skrevet flere tips i boken «Rent, så enkelt» om hjemmerenhold.

1. Hvordan ta julevasken så effektivt som mulig?

– Julerengjøring er en litt grundigere omgang på bad og kjøkken. Den tar vi litt i forkant av resten av rengjøringen. Da er det bare fjerne synlig søl og rusk like før selve julehelgen. Med en grundigere omgang mener jeg å rengjøre dusjkabinett, servantbenk og gulv. På kjøkkenet fjerner jeg fingermerker på dører og skuffer. Som prikken over i-en skurer jeg stålvasken så den skinner. Gulvet rengjøres etter behov (tørt eller fuktig) som vanlig.

EKSPERTEN: Else Liv Hagesæther.  Foto: Privat

I stue, soverom og gang tørker man støv og støvsuger. Om nødvendig går man over med en fuktig mopp der det trengs, anbefaler Hagesæther.

– Man kan også effektivisere pussingen av sølv og messing. Sistnevnte kan legges i lunkent vann tilsatt eddik i et par minutter. Deretter skyller man i rent vann og tørker tørt. Messingen blir ikke like fin som når den blir pusset, men blir blankere. Når det gjelder sølv, kan man kjøpe en sølvpusseklut eller en rensevæske for sølv.

Hagesæter har et annet tips: Du kan krølle sammen tykk aluminiumsfolie og legge den i oppvaskkummen før du fordeler sølvbestikket oppå. Løs opp en neve salt i en bolle med varmt vann, og hell løsningen over sølvet. Da blir det blankt etter noen minutter. Skyll i rent vann og tørk. Men det trikset kan ikke brukes på oksidert sølv.

VINDUSVASK: Bruk litt sprit om det er minusgrader når du skal vaske vinduene.   Foto: Shutterstock / NTB scanpix

2. Bør man vaske vegger og tak?

– Nei. Førjulstiden er en travel tid for de fleste. Da bør en prioritere oppgavene. Vask av vegger og tak utføres når det er nødvendig, altså når de ser støvete eller skitne ut. Da er tidlig vår en bedre tid. Unntaket kan være vegger i kjøkken etter at smultbaksten og fårerullkokingen er over, hvis man driver med slikt før jul.

Les også: Familiens vasketriks: Vasker hele huset på én time og har det gøy samtidig

3. Hva skiller hverdagsvasken fra julevasken?

– Hverdagsvasken består av «å holde rent» og «å gjøre rent». Er vi flinke til å holde det rent og ryddig rundt oss trenger vi mindre tid til å gjøre rent. Vi holder rent når vi rydder på plass ting som ligger og flyter, tørker opp søl når vi ser at det er sølt, feier opp smuler når vi oppdager smuler og rusk på gulvet og så videre.

Julevasken trenger heller ikke være mer vasking enn det som er nødvendig, mener Hagesæther. Vask eller tørk over flatene som trenger det.

STØVETE: Støvsug og tørk støv, vask over det som er nødvendig.   Foto: Shutterstock / NTB scanpix

4. Bør man vaske før eller etter julepynting?

– Før! Når nødvendig rengjøring er utført, er pyntingen premien for arbeidet. Tenk så hyggelig det er å legge på en nystrøken juleløper, kjenne lukten av granbar og tenne mange stearinlys.

Etter juletrepyntingen kan det likevel være lurt å ta frem støvsugeren og fjerne barnåler og annet rusk, påpeker rengjøringseksperten.

5. Hvordan vasker man vinduene nå, om det er minusgrader?

– Rene vinduer i stue og kjøkken får hele huset til å se ren ut. På soverommene er vi hovedsakelig bare når det er mørkt ute, så disse vinduene kan man droppe om man vil.

Litt teknisk sprit (denaturert sprit) i vannet hindrer vannet i å fryse på glassflaten, tipser hun om.

– Fukt glassflaten med en mikrofiberklut fuktet med rent vann eller litt sprit. Dra av vannet med en vindusnal. Bruk svingende bevegelser og sørg for at alle «svingene» overlapper hverandre. Eller dra ovenfra og nesten helt ned på vindusflaten. Hold nalen litt på skrå slik at overskuddsvannet renner av på skitten flate. Da unngår du striper på glasset. Tørk av nalen med klut mellom hvert drag. Avslutt med et drag på tvers av vinduet nederst. Fjern til slutt vannrester langs kantene med husholdningspapir eller en tørr mikrofiberklut.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig