Tall for november: Boligprisene sank mer enn normalt

Slik gikk det med boligprisene forrige måned.

STOR AKTIVITET: Aktiviteten har vært stor, men prisene har sunket i november.   Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

bolig

Boligprisene i Norge sank nominelt med 1,5 prosent i november 2018. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene 0,5 prosent.

Den sterkeste prisutviklingen var i Asker og Bærum. Den sterkeste tolvmånedersveksten er i Oslo og svakest i Bergen.

Boligprisene er nå 2,0 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser boligprisstatistikken for november. Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag. Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Hvordan ligger det an der du bor? Se hele oversikten nederst i saken

Hva er forskjellen på nominell prisstigning og sesongkorrigerte priser?

Den nominelle prisstigningen forteller hvordan boligprisene utvikler seg fra måned til måned i prosent. Den forteller dermed hvor mye gjennomsnittprisene på boliger har økt eller sunket i faktisk kroner og øre fra en måned til en annen, omregnet i prosent.

Sesongkorrigerte priser:

Mange tall og mye statistikk viser av ulike årsaker et fast sesongmønster gjennom året.

Eksempler: Forbruket i november og desember vil være påvirket av at vi kjøper inn ekstra til jul. Forbruksveksten regnet fra måneden før kan derfor bli ekstra stor. Plasseringen av høytider og høytidsdager vil også være viktig for mange tall.

Sesongjusteringen forsøker å fjerne slik effekter i månedstall eller kvartalstall.

Når tallene er sesongjustert, blir de lettere å tolke og analysere som uttrykk for den underliggende utviklingen. Ved at sesongeffekten er rensket ut, vil månedstall og kvartalstall kunne sammenlignes med andre slike tall, uansett hvilket kvartal eller hvilken måned det er snakk om.

Kilde: Huseiernes Landsforbund, NEF

– Det er en svakere utvikling enn normalt. Det var noe mer på nedsiden enn man forventet. En del boligselgere har vært ute en stund med mange visninger og selger for noe lavere pris, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Samtidig ligger det an til å bli et rekordår når det gjelder antall solgte boliger.

Salgstiden er jevnt med årene før på 49 dager i gjennomsnitt. Det gikk raskest i Fredrikstad/Sarpsborg med 25 dager og tregest i Stavanger med 76 dager.

Kjøpers marked

Når boligprisene faller og det er et større tilbud av leiligheter, blir det kjøpers marked. Da er konkurransen mellom dem som selger høyere, og kjøper kan stå alene om å forhandle prisen. Den utviklingen kan man se på avviket mellom faktisk pris og prisantydningen meglerne gir. Utviklingen er nå et negativt avvik mellom disse:

Les mer om dette i Øystein Langbergs kommentar: Markedet flommer over av nye boliger, men det ser ikke ut til å bli noe krakk

PRISENDRING: Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene onsdag formiddag.  Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Sterk tro på Stavanger

November har vært en god måned salgsmessig, ifølge Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Hun er overrasket over årets nest siste måned, normalt er det mindre aktivitet.

Meier tror januarsalget begynner tidlig neste måned, grunnet mange oppdrag inn.

– Mange skal selge i januar. Vi har lavere forbruk og gjeld, ifølge SSB, likevel er det høy aktivitet i boligmarkedet. Det virker som mange vil bytte bolig og kjøpe seg oppover.

Meier mener 2019 vil ligne 2018 med et stort utbud av boliger, men også mange kjøpere. Hun er spesielt spent på Stavanger på grunn av oljeinvesteringer og tror på sterk utvikling i byen neste år.

Regionale forskjeller


OmrådeEndring siste mndEndring siste årEndring siste fem år
Oslo-0,7%4,7%50,1%
Bergen-2,1%-0,3%14,6%
Trondheim-2,1%0,4%17,5%
Stavanger og omegn-1,1%0,3%-7,1%
Tromsø-1,9%2,2%31,2%
Kristiansand-1,4%1,7%11,6%
Hele Norge-1,5%2,0%28,7%
Kilde: Eiendom Norge og Finns boligprisstatistikk

De regionale forskjellene er mindre enn tidligere, ifølge Dreyer. Tilbudsside, salg og byggeaktivitet har mer til felles enn på lenge.

Oslo, prisnedgang på −0,7 prosent

– Dette er klart på nedsiden av hva vi har vært vant til i Oslo. 2014, 2015 og 2016 har hatt kraftig prisvekst, men det er ikke normalt, sier Dreyer.

Tolvmånedersveksten er solid, men vi har vært vant til tosifret vekst. Det er solgt 6,2 prosent flere boliger så langt i år.

Bergen, prisnedgang på −2,1 prosent

Endringen er høy for en enkeltmåned. Tolvmånedersveksten er negativ og veksten ligger nok på null når året summeres, tror Dreyer.

Utviklingen har vært moderat over lengre tid, men markedet er stabilt. Tilbudssiden har vært og er stor. Etterspørselen er såpass god at boligene tas unna, ifølge Dreyer.

Trondheim, prisnedgang −2,1

Det er unormalt i Trondheim. Det er den svakeste prisutviklingen de siste ti årene. Det har ikke hindret boligkjøperne. Nivået for antall solgte boliger er det høyeste på lenge. Tilbudssiden er fremdeles høy, og vil prege markedet fremover.

Stavanger, prisnedgang på −1,1 prosent

Det er en mer optimisme i regionen. Det er flere kjøpere enn før oljeprisfallet. Antallet solgte boliger er det høyeste siden 2012 i november. Tilbudssiden er stabil.

Tromsø, prisnedgang på −1,9 prosent

– I Tromsø har vi hatt en prisnedgang på minus 1,9 prosent, som ikke er så unormal. Vi vil nok lande rundt tolvmånedersveksten på 2,2 prosent, sier Dreyer.

Året har vært preget av mange boliger til salgs, men også mange salg. Det har vært et rekordhøyt nivå på antall salg. Det kan også prege 2019, mener Dreyer.

Kristiansand, prisnedgang på −1,4 prosent

– Kristiansand er ikke er så ulikt Tromsø. Veksten er på minus 1,4 og tolvmånedersveksten er på pluss 1,7 prosent. Moderasjonen har vart i ti år, så markedet oppleves nok likt som tidligere. Veksten de siste ti årene er likevel på 29 prosent, sier Dreyer.

Det er blitt solgt mange og lagt ut mange boliger for salg i Kristiansand i november.

Ålesund, prisnedgang −1,6 prosent

Tolvmånedersveksten er på 1,7 prosent og det er stabilt, ifølge Dreyer. I Ålesund har det vært lik utvikling på det som blir lagt og solgt, et marked i balanse.

– Samtidig oppleves det nok som litt tungt å få solgt. Det er nok blant de tregeste byene i landet, sier Dreyer.

Prisoppgang på OBOS-leiligheter

OBOS meldte tidligere i uken om at prisene steg i november. De to foregående månedene gikk prisene ned. Økningen er på tilsammen 8,3 prosent så langt i år.

I november var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger i Oslo-området 60.715 kroner. Det er 0,3 prosent høyere enn i oktober og 3,1 prosent høyere enn i november 2017.

For hele landet var kvadratmeterprisen 53.128 kroner, 0,1 prosent lavere enn i oktober og 3,1 prosent høyere enn samme tid i 2017.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

bolig