Dette er de vanligste skadene folk får i hagene sine

Gressklipper-ulykker topper statistikken, ifølge svensk undersøkelse.

Gressklipperen står for 35 prosent av hageulykkene i Sverige, stige for 17 prosent og uhell eller feil bruk av hekk- og hagesaks står for 10 prosent, ifølge tall fra svenske myndigheter. Gressklipperen står for 35 prosent av hageulykkene i Sverige, stige for 17 prosent og uhell eller feil bruk av hekk- og hagesaks står for 10 prosent, ifølge tall fra svenske myndigheter. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

I Sverige havner over 4500 mennesker hvert år på akutten etter skader ved hagearbeid, ifølge tall fra Myndigheten for samhällskydd og beredskap (MSB).

De har laget en oversikt over hva slags redskaper som forårsaker flest ulykker i hagen. Gressklippere står for 35 prosent av hageulykkene i Sverige, stiger for 17 prosent og uhell eller feil bruk av hekk- og hagesaks står for 10 prosent.

Ifølge en fersk amerikansk studie fra Nationwide Children´s Hospital, sendes det i snitt tretten amerikanske barn daglig til akutt legebehandling som følge av gressklipperulykker. Det betyr at omkring 4800 barn skader seg årlig i forbindelse med gressklippere, skriver ScienceDaily.

Les også:

– Utbredt i Norge, også

– Vi fører ikke nøyaktig statistikk på ulykker med hageredskaper i Norge, men hageulykker er utbredt også her til lands, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for Næringsliv, produkter og farlige stoffer i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Blant hageredskaper er det motorgressklippere som oftest er involvert i ulykker. Kuttskader og skader etter gjenstander som kastes ut av klipperen i høy fart, er de mest vanlige, fortsetter hun.

Knivene under gressklipperen roterer i høy fart. Og dersom man kjørere over løse gjenstander som steiner eller pinner, kan disse med stor kraft kastes ut av klipperen og medføre alvorlige skader.

Gressklipperen står for 35 prosent av hageulykkene i Sverige, stige for 17 prosent og uhell eller feil bruk av hekk- og hagesaks står for 10 prosent, ifølge tall fra svenske myndigheter. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Fjern steiner i gresset

Men Rygh Pedersen påpeker at det er flere ting man kan gjøre for å unngå å havne på skadestatistikken. Det ene er å se over plenen som skal klippes, og rydde og fjerne eventuelle steiner, kvister eller leker som ligger i gresset.

– Sørg også for at gressklipperen er i god stand, og at sikkerhetsanordningene er på plass før du starter. Og klipp aldri gresset barbeint. Bruk solide sko som beskytter tær og føtter, sier hun.

Les også:

Dersom du har bensinklipper, bør du være påpasselig med å fylle bensin når motoren er kald. Går du tom for bensin underveis, bør du ta deg en pause mens motoren kjøler seg ned.

– Slå også av motoren når du skal justere klipphøyden underveis, avslutter avdelingsdirektøren.