Slik bevarer du urtene

Smakfulle urter kan løfte selv det kjedeligste måltidet til nye høyder. Her får du tips til hvordan du kan utnytte urtene på best mulig måte selv om sommeren er på hell.

Tørk urter i stekeovnen på lav varme og varmluft, eller heng dem opp til tørk et kjølig og tørt sted. Pass på at urtene er helt tørre før du knuser dem og legger på glass, hvis ikke så kan de mugne. Tørk urter i stekeovnen på lav varme og varmluft, eller heng dem opp til tørk et kjølig og tørt sted. Pass på at urtene er helt tørre før du knuser dem og legger på glass, hvis ikke så kan de mugne. Foto: Foto: NTB Scanpix

– De mest hardføre urtene er selvsagt mest takknemlige, og de kan man høste av lenge. Men det finnes mange måter å forlenge urtesesongen på også for de mer sårbare variantene, sier Hanne Slyngstad-Hægeland, innehaver av Hobbygartnerskolen.

Tørk urter i stekeovnen på lav varme og varmluft, eller heng dem opp til tørk et kjølig og tørt sted. Pass på at urtene er helt tørre før du knuser dem og legger på glass, hvis ikke så kan de mugne. Foto: Foto: NTB Scanpix

Mange opplever at urtene man har i hagen eller på terrassen begynner å se litt stusselige ut nå som ferien er over, i alle fall dersom man ikke har brukt så mye av dem eller klippet dem ned. For da har de gjerne gått i blomst og blitt både trevlete og hengslete.

– Urtene er selvsagt flottere på denne tiden dersom man har tatt vare på dem gjennom sommeren. Men basilikum som har gått i blomst kan man for eksempel ta stiklinger av, og lage nye planter. Fjern blomstene, klipp av noen skudd rett over et bladpar, sett dem i vann på en lys plass og vent til de får røtter.

I løpet av snaut 14 dager kan du sette stiklingene i god jord, putt gjerne 4-5 stiklinger i samme potte, og dermed har du laget din egen basilikumplante.

Tørk urter i stekeovnen på lav varme og varmluft, eller heng dem opp til tørk et kjølig og tørt sted. Pass på at urtene er helt tørre før du knuser dem og legger på glass, hvis ikke så kan de mugne. Foto: Foto: NTB Scanpix

– Denne planten vil være mye mer hardfør enn om du kjøper ny i matbutikken, men basilikum er uansett skjør og vil ikke klare seg utendørs til langt utpå høsten, forklarer hun.

Flere basilikumtips

Katrine Hesnes Jarnes, innehaver av Hesnes Gartneri i Grimstad, bekrefter at basilikum er en sart sjel, men forteller at basilikum kan brukes på måter kanskje ikke alle er klar over.

– Hvis du får mer basilikum enn du rekker å spise før den blir tatt av kulden, kan du for eksempel legger friske basilikumblader i gode oljer og bruke utover vinteren. Det er også lurt å lage pesto, og den kan gjerne fryses ned, tipser hun.

En annen mulighet er å tørke basilikum og legge på glass. Urter på glass er også flott å gi som gave.

Tørk urter i stekeovnen på lav varme og varmluft, eller heng dem opp til tørk et kjølig og tørt sted. Pass på at urtene er helt tørre før du knuser dem og legger på glass, hvis ikke så kan de mugne. Foto: Foto: NTB Scanpix

Koriander er en annen deilig urt, men den er heller ikke av den tøffeste sorten.

– Jeg pleier å si at man aldri må miste selvtilliten om man ikke lykkes med koriander. Det er virkelig en ferskvareurt og den går raskt over i blomst, men man kan selvsagt bruke det lille grønne som er igjen.

De hardføre klarer seg

Mer hardføre urter er det derimot enklere med. Oregano, timian, mynte, sitronmelisse, persille og gressløk er eksempler på urter som kan overvintre ute og som i alle fall er toårige urter. Men hvis de ser stusselige ute nå, har du flere muligheter. Bruk mest mulig så lenge som mulig, hvis vinteren blir mild så kan du faktisk være heldig å høste av dem helt til jul. En annen mulighet er å tørke dem.

– Noen henger dem opp i bunter, men det er også en del privatpersoner som har investert i tørkemaskiner til både urter, frukt og sopp. Men det går helt fint å tørke urtene i stekeovn, sier Hesnes Jarnes.

Hun anbefaler å tørke hele stilker av for eksempel timian og oregano i ovnen. Og når urtene er tørre, er det enkelt å dra bladene av stilken.

– Jeg må innrømme at jeg er litt slapp til å gjøre dette selv, men det er veldig enkelt og godt, fortsetter hun.

Tørk urter i stekeovnen på lav varme og varmluft, eller heng dem opp til tørk et kjølig og tørt sted. Pass på at urtene er helt tørre før du knuser dem og legger på glass, hvis ikke så kan de mugne. Foto: Foto: NTB Scanpix

30 grader på varmluft

Hanne Slyngstad-Hægeland er veldig glad i å bruke egentørkede urter hele vinterhalvåret.

– Det jeg ikke rekker å bruke ferskt, tørker jeg på 30 grader på varmluft og legger på glass når bladene er helt tørket. Jeg gjør det med de fleste urtetypene, og bruker for eksempel tørr basilikum og oregano til pizza og annen mat når ikke det er sesong for friske urter. Og tørket mynte er faktisk nydelig i te utover vinteren, sier hun.

Både hun og Hesnes Jarnes oppfordrer folk til å prøve seg fram og være villige til å feile litt innimellom, og sier det er spennende både å bevare og bruke urter på nye måter

– Man havner fort i det gamle, vante sporet. Men vintersar, som også kalles fattigmannspepper, er for eksempel en veldig spennende urt. Og har man mynte til overs, kan man for eksempel fryse hele mynteblader i vann i isbitformer, det blir veldig dekorativt i vannmuggen. Ellers er det bare å søke på oppskrifter på nett, for det finnes uante muligheten, og urter hever alltid smaken på et måltid, avslutter hun.