Det er åpen løsning mellom kjøkken, spisestue og stue i andre etasje. Her er mye originalitet tatt vare på, for eksempel gulvet, panelveggene og trappen. Det er åpen løsning mellom kjøkken, spisestue og stue i andre etasje. Her er mye originalitet tatt vare på, for eksempel gulvet, panelveggene og trappen. Foto: Irene S. Lunde

To leiligheter ble til én i hagebyen: Da naboen skulle flytte, spurte de om å få kjøpe.

Familien Dørre slo sammen to leiligheter i firemannsboligen og tredoblet arealet. Nå har alle i familien hver sin etasje.

– Da vi skulle rive det gamle badet og kjøkkenet, måtte vi flytte ned i kjelleren som allerede var ferdig renovert, forteller Nina Dørre.

Hun snakker om hvordan det var å bo i et stort renoveringsprosjekt.

– Det ble relativt trangbodd for to voksne og to barn i et rom på 15 kvadratmeter der vi skulle både sove og oppholde oss. Og ganske primitivt med matlaging på verandaen. For ja, man kan faktisk steke pizza og egg og bacon på grillen. Heldigvis var det sommer og høst, så vi kunne være mye ute.

Vis fakta ↓
Hvem, hva, hvor
Kjelleretasjen var tidligere kun en råkjeller med boder. Da Nina og Ketil Dørre tok over den nederste leiligheten i bygget, pigget de ned hele gulvet. Nå er det et stort, deilig bad, vaskerom, walk in-garderobe og soverom der nede. Foto: Privat
Underveis i renoveringen. Foto: Privat

Kjøpte leiligheten under

Da Nina og ektemannen Ketil flyttet inn i firemannsboligen på Holtet hageby noen år tidligere, fungerte leiligheten på 80 kvadratmeter fint.

Etter hvert som sønnene Magnus og Eirik kom til og ble større, fikk de behov for å utvide.

– Den gamle leiligheten hadde bare to soverom, og det begynte å bli trangt. Vi vurderte å flytte, men fikk tilfeldigvis greie på at naboen under oss hadde tenkt å selge leiligheten sin. Etter å ha tatt kontakt fikk vi kjøpe den, sier Nina.

Da den opprinnelige arbeiderboligen ble bygget i 1927, delte leilighetene loft og kjeller.

En gjennomgående trapp bandt enhetene sammen, og kun en låst dør skilte dem fra hverandre.

Men leiligheten nederst var ikke pusset opp på mange år, og kjelleren hadde lavere takhøyde enn det som krevdes for være godkjent som bolig. En omfattende renovering måtte derfor til.

Både kjøkkeninnredningen, flisene, tak og vegger er hvite, men interiøret oppleves likevel som lunt. Varme detaljer i naturmaterialer og tekstil er tilført. Foto: Irene S. Lunde
Nina hadde lenge drømt om et kjøkken fra Kvänum. Da de skulle renovere hele boligen, gikk drømmen endelig i oppfyllelse. Kjøkkenet er klassisk hvitt og tidløst og ble førende for resten av stilen i huset. En praktisk kjøkkenøy gir rom for raske frokoster. Foto: Irene S. Lunde
Den koselige spiseplassen i stua rammes inn av grønne planter, tekstiler og personlig interiør. Nina liker å blande nytt interiør med brukt og arvet, og hun handler gjerne via Finn.no. Serviset på bordet har hun arvet, og hun har gode minner fra tiden da bestemoren serverte kakao med snerk fra porselenskannen. Foto: Irene S. Lunde
Benken ved vinduet på kjøkkenet er favorittplassen til Nina Dørre. Her er det godt å slappe av med en kaffekopp og et interiørblad når sjansen byr seg. Puten hun sitter på, har hun spesialbestilt på mål hos en skinnmaker på Grünerløkka i Oslo. Foto: Irene S. Lunde

Råtten bærebjelke og dynamitt

Med hektiske jobber og små barn fant Nina og Ketil det best å benytte et byggefirma som prosjektledelse.

– Byggefirmaet styrte alt, og det er det lureste vi har gjort! De hadde god erfaring med å renovere gamle hus og ikke minst samarbeid med andre dyktige håndverkere. Deres egen snekker var veldig dyktig og kom med gode forslag til løsninger på problemer som dukket opp etter hvert, sier Nina.

For noen utfordringer ble det. Blant annet måtte de sprenge vekk en del fjell rett inntil veggen ved inngangspartiet, noe som både forsinket og fordyret prosjektet.

I kjelleren måtte det også borres vekk en del fjell da de pigget opp gulvet, samt legges inn pumpe for drenering.

– Vi fikk også hjertet i halsen da vi trodde at vi måtte sette inn nye bærebjelker i første etasje. Da vi rev det gamle tilbygget, viste det seg at det hadde gått råte i veggen og i én av bærebjelkene der bygget var oppført. Det hadde heldigvis ikke gått for langt, og det var mulig å fjerne det uten en altfor omfattende operasjon.

Spa i kjelleren

Det var viktig for familien å skape en helhet med god materialflyt og en plan for hvordan den nye utvidet boligen skulle brukes.

En interiørarkitekt kom inn tidlig i prosessen og hjalp til med planleggingen.

– Interiørarkitekten kom med forslag og ga meg inspirasjon. Basisen hun tegnet, ble veldig viktig for valgene jeg tok etter hvert. Vi hadde ikke nok penger til å bruke interiørarkitekten fullt ut til fargevalg og lignende, men grunnlaget var viktig for valgene vi tok, for kommunikasjonen med entreprenøren, og for en detaljert plan jeg utarbeidet for hvert rom der kontaktpunkter, lyspunkter, gulvvalg og veggmaterialer ble beskrevet, sier Nina.

Nina har valgt å holde vegger i lyse farger og spriter heller opp med fargerike malerier og møbler. Foto: Irene S. Lunde
Baderommet er stort, og for å bryte opp rommet i soner, kom interiørarkitekt Taran Grønlie frem til løsningen med å bygge badekaret midt i rommet. Foto: Irene S. Lunde
Firemannsboligen i Holtet hageby var opprinnelig en gammel arbeiderbolig bygget i 1927. Familien Dørre har bodd her siden 2001 og hadde da leiligheten øverst til venstre. I 2012 kjøpte de leiligheten under og slo den sammen med sin egen samt lagde et påbygg over entreen. Nå har familien fire etasjer å boltre seg på. Foto: Irene S. Lunde

Det var også interiørarkitektens idé å lage et stort spa-bad i kjelleren. Badekaret ble plassert i midten av rommet bak en halvvegg, noe som er med på å skape mer intime soner på badet.

Hjemmekontoret ble bygget i forbindelse med renoveringen. For å finne plass til det lagde de et påbygg over entreen i første etasje og utnyttet takhøyden til fulle. Store vinduer sørger for masse lysinnslipp og fin utsikt fra kontorpulten. Foto: Irene S. Lunde
I trappen er originale detaljer, som håndløperen, beholdt i originalt treverk. – Jeg får meg liksom ikke til å male den, sier Nina. Ektemannen Ketil jakter, og ett av trofeene hans får henge i trappeoppgangen. Foto: Irene S. Lunde
– Jeg liker naturmaterialer, og med en jeger i huset har jeg også hjortegevir og villsvinhode på veggen. Jeg hadde aldri trodd at det skulle opp på veggen, og det hadde nok ikke mannen min trodd heller, sier Nina. Foto: Irene S. Lunde

Hver sin etasje

Innenfor badet finner vi et praktisk vaskerom og en walk-in-garderobe i sammenheng med hovedsoverommet.

Den tidligere råkjelleren er nå Nina og Ketils private sone, mens første etasje og loftsetasjen er sønnenes område.

– Vi ville lage en egen TV-stue, eller «guttestue», slik at Magnus og Eirik kunne ha venner på besøk med god plass til å leke og spille uten at vi forstyrret hverandre. I loftsetasjen har de treningsrom, og så har de fått hver sitt bad tilknyttet soverommene sine, forteller Nina.

Fruen i huset har dessuten fått kjøkkenet hun drømte om i mange år, og den åpne løsningen i andre etasje med kjøkken, stue og spisestue, er blitt familiens samlingspunkt.

I det nye tilbygget over entreen er det blitt hjemmekontor, og sårt tiltrengt oppbevaringsplass er bygget inn overalt i huset der det var mulig.

Hus med sjel og sjarm

Med fokus på å ta vare på det nesten 100 år gamle husets sjel og sjarm valgte ekteparet Dørre å beholde og tilbakeføre en del originale materialer.

– Vi liker at ting er varige og tidløse, så på noen av veggene beholdt vi samme type panel som det var opprinnelig. Listene rundt vinduene og langs gulvet er basert på originalen som vi fant frem til. Her var entreprenøren dyktige på tips og å finne frem til gode løsninger, sier Nina.

– Noe jeg også liker veldig godt i huset, er gelenderet i trappen som har sin opprinnelig farge – med litt slitasje. Jeg får meg ikke til å male over og gjøre det perfekt. Planen var egentlig å legge nytt gulv også, men økonomien satte en stopper for det. Det er vi i grunnen veldig fornøyde med i dag, fastslår hun.

Dette må du tenke på når du skal slå sammen to leiligheter eller totalrenovere

Interiørarkitekt Taran Grønlies beste råd:

  1. Tenk helhet for å få best mulig flyt i boligen og en god romløsning. Alle rom kan flyttes på.
  2. Tenk fremover i tid. Familiens behov endrer seg fra småbarnsårene til det er ungdommer i hus. Sørg for en løsning som gjør at det ikke blir behov for en større ombygging om ytterligere ti år.
  3. Tenk over hvordan dere lever, og lag en romløsning som er tilpasset livsstil og hobbyer.
  4. Husk at det alltid er et stort behov for lagringsplass.