– Vi bruker tiden vår på en helt annen måte på hytta

Anne Berit og Vidar Thorsen følte seg hjemme med en gang de så den gamle fjellhytta. Og trivselen ble enda bedre da de fikk satt sitt eget preg på den.

Foto: Sondre Steen Holvik
Siden barna deres er voksne, er det stort sett Anne Berit og Vidar som reiser på hytta alene. Men paret inviterer gjerne med seg venner på tur. Foto: Sondre Steen Holvik

– Kom inn, jeg håper dere har fått med dere at det er ei trang og lita hytte dere nå besøker, sier Anne Berit Thorsen.

Hun ønsker oss velkommen inn i deres lille ferieparadis, halvannen times kjøring fra Kristiansand.

Anne Berit anser seg selv som over gjennomsnittet interessert i interiør, og også på hytta liker hun å pynte. Foto: Sondre Steen Holvik
Vidar og Anne Berit har lagt vekt på en lun interiørstil og at det skal være behagelig å komme på besøk. Foto: Sondre Steen Holvik

Den stemningsfulle, gamle hytta fra 70-tallet ligger i et naturskjønt område på Eikerapen. Hytta er svartmalt utenpå og har hvite vinduskarmer.

Umiddelbart vil man kanskje tenke at eierne nok har beiset den mørk inni og inn­redet med tradisjonelle hyttemøbler. Men sånn er det ikke. Når du kommer inn i hytta til Anne Berit og Vidar blir du møtt av en lys og nordisk stil.

Foto: Sondre Steen Holvik

– Jeg er veldig glad i det lyse og nordiske. Så jeg ønske at hytta skulle være lys, samtidig som den skulle være lun og koselig, sier Anne Berit.

Fargene i hytta er holdt i en lys og harmonisk fargepalett. Hvite og beige toner er elegant mikset med naturmaterialer Foto: Sondre Steen Holvik

Ikke tilfeldig

At det ble Eikerapen var langt fra tilfeldig. Paret ønsket seg ei hytte hvor man ikke trengte å sitte mange timer i bil for å reise til. At de tillegg hadde venner som allerede var etablerte hyttefolk i område spilte også inn.

– Vidar og familien har hatt familiehytte ved Oggevatn, men jeg har ikke vært vant til hyttelivet tidligere, så vi hadde bestemt oss for at hyttedrømmen ikke skulle bli noen dyr fornøyelse, forteller Anne Berit.

Den gamle vedovnen blir mye brukt i vintersesongen. Å komme opp på vinterstid, tenne fyr i ovnen, og sitte med dunjakka på mens det sprengfyres for å få hytta varm synes de bare er kos, sier Anne Berit. Foto: Sondre Steen Holvik
– Jeg er opptatt av interiør og synes det er moro å skape god stemning og gjøre det hyggelig rundt meg, forteller Anne Berit. Foto: Sondre Steen Holvik
Blomster og levende lys er med på å skape god stemning. Foto: Sondre Steen Holvik

Paret kikket på et par hytter i samme området før de falt pladask for den 46 kvadratmeter store hytta.

– Jeg kjent det med en gang jeg gikk innover veien mot hytta, og sa faktisk til Vidar allerede før vi var kommet inn, at det er denne hytta vi skal ha, minnes Anne Berit og fortsetter:

– Da vi kom inn så jeg potensialet med en gang og ble bare enda mer sikker på at dette var den perfekte starten på hyttelivet for oss forteller Anne Berit.

Umoderne og upraktisk

Da de overtok hytta hadde den stått tom i ett år, og var ikke klargjort til verken visning eller salg. Interiørmessig var det også lite som var gjort siden hytta var ny.

De tidligere eierne hadde heldigvis tatt godt vare på hytta. Både tak og kledning var i god stand. Men innvendig var den mindre imponerende med gulnede furuvegger over alt, og en upraktisk og liten kjøkkenkrok uten særlig kokemuligheter.

– Det første jeg tenkte var at her blir det mye å gjøre, smiler Vidar. Siden hytta hadde stått ubrukt i lengre tid kunne den overtas ganske umiddelbart. Og like kjapt gikk Vidar og Anne Berit i gang med oppussingen. De reiv ut kjøkkenet, kjøpte inn litervis med maling og begynte å male tak, vegger, vinduskarmer og dører, og så var det bare å installere seg.

Paret tok litt areal fra det ene soverommet for å få inn et større kjøkken. Foto: Sondre Steen Holvik
Opprinnelig besto det gamle kjøkkenet av noen små skap, lite benkeplass og en liten hybelkomfyr. Foto: Sondre Steen Holvik

Spesielt kjøkkenet ble prioritert. Opprinnelig besto det av noen små skap, lite benkeplass og en liten hybelkomfyr.

Anne Berit og Vidar tok litt av det ene soverommet for å utvide kjøkkenet. Med mer benkeplass, stekeovn, og en ordentlig kaffemaskin går det nå fint å stelle i stand middag for flere her.

– Det var ikke mer som skulle til for å sette vårt eget preg på hytta. Vi har byttet ut litt møbler, og gjort det til vårt eget, men noen av tingene vi har her i dag sto faktisk her da vi overtok, forteller Anne Berit.

Hun tenker blant annet på spisebordet og gyngestolen.

– De møblene var egentlig ganske fine, og med noen strøk maling passet de enda bedre inn her, forteller hun.

Anne Berit og Vidar er heldigvis utstyrt med en god dose pågangsmot og godt humør. De har utført all malejobben i hele hytta selv. Foto: Sondre Steen Holvik

Naturens farger

Når Anne Berit skulle innrede hytta ønsket hun å sette naturens farger i fokus; her skulle det finnes fargetoner fra skog og fjell. Fargene skulle ganske enkelt gjenspeile det flotte området hytta ligger i.

Området hytteeierne selv holder så høyt; både utsikten, roen og rekreasjonen det byr på.

Den gamle køyesenga har fått nytt liv med noen strøk maling. Foto: Sondre Steen Holvik

Hytta er på 46 kvadratmeter og har to soverom. Utenfor er det en stor og usjenert tomt, og parkeringsplassen ligger ett par minutters gange unna.

Anne Berit skryter av Eikerapen, og forteller at de trives like godt på hytta både sommer, høst vinter og vår.

– Det er noe av det som er så bra her oppe. På vinteren kan vi spenne på oss skiene rett utenfor hyttedøra, eller renne rett ned til hyttedøra fra skibakken. Det er kjemte fine turområder, badevann og badekulper i nærheten som vi bruker når snøen er borte, så her koser vi oss uansett årstid, forteller Anne Berit.

Anne Berit er glad i interiør og liker godt å gjøre litt ekstra stas på middagsgjestene med et pent dekket bord. Foto: Sondre Steen Holvik
Foto: Sondre Steen Holvik
Foto: Sondre Steen Holvik

Både Vidar og Anne Berit forteller at de elsker å tilbringe tid på hytta, gjerne så ofte som mulig.

– Hvis ikke det er noe spesielt som holder oss i byen, drar vi som regel opp.

Å komme opp på vinterstid, tenne fyr i ovnen, og sitte med dunjakka på mens det sprengfyres for å få hytta varm synes de bare er kos.

– Når vi kommer opp her etter ei hektisk uke på jobb, er det som alt stress blir lagt til side. Vi bruker tiden på en helt annen måte her, sier Anne Berit.

Foto: Sondre Steen Holvik
Foto: Sondre Steen Holvik

For på hytta finnes verken vaskemaskin eller oppvaskmaskin. Det er heller ingen huslige plikter som kaller. Men litt hverdagsluksus har de likevel unt seg. Parabolantennen er montert på taket slik at de kan få med seg fotballkampene i Premier League.

– Vi er begge ihuga Arsenal-fans, så når vi kan se fotball på tv sammen på hytta, da koser vi oss skikkelig, sier Anne Berit.

PS: Vil du se mer av hytta og hjemmet til Anne Berit kan du sjekke hennes Instagramprofil @thorsbu