Forbrukerombudet kaller produsenter av GPS-klokker inn på teppet

Mener to produsenter av GPS-klokker for barn bryter markedsføringsloven og ber dem forklare seg.

GPS-KLOKKER: Det er solgt titusenvis av GPS-klokker for barn i Norge. Sikkerheten på enkelte av klokkene har vært ekstremt dårlig bevart. Personvernet har også vært under enhver kritikk, viser en fersk undersøkelse. Fra venstre: Xplora, Viksfjord og Gator 2.   Foto: Morten Uglum

digital

– Vi lurer på i hvor stor grad foreldrene rent faktisk kan føle seg trygge på at klokkene gir korrekt informasjon om hvor barnet er. Hvis klokkene ikke kan angi for eksempel «trygge» soner 100 prosent korrekt, kan det gi foreldrene en falsk trygghet som potensielt kan sette barns sikkerhet i fare, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth til NTB.

De to produsentene Forbrukerombudet klager inn, er Gator og Xplora, som er to av de mest populære GPS-klokkene for barn.

Forbrukerombudet: – Bryter loven

«Forbrukerombudets vurdering er at markedsføringen og avtalevilkårene som Gator benytter i forbindelse med salg av Gator 3 GPS-klokker for barn, reiser en rekke spørsmål etter markedsføringsloven og også bryter loven på en rekke punkter», konkluderer Forbrukerombudet i brevet til Gator Norge.

Den samme formuleringen benytter ombudet i oppsummeringen av brevet sendt til Xplora.

Innkallingen kommer dagen etter at Forbrukerrådet gikk ut med nyheten om at det var funnet alvorlige sikkerhetsfeil i flere GPS-klokker for barn. Som følge av funnene, har Forbrukerrådet klaget produsentene inn til både Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven.

Produsentene av tre forskjellige GPS-klokker er allerede varslet om funnene i Forbrukerrådets test. To av dem sier at problemene er løst, mens en tredje vedgår at enkelte klokker fortsatt er sårbare og ber brukerne ta kontakt slik at dette kan rettes opp i.

PS! Forbrukerrådet i Norge har samarbeidet med forbrukerråd i mange andre land i etterkant av undersøkelse, og funnene kan få konsekvenser for leverendører av smartklokkene i flere land. Undersøkelser er omtalt av store internasjonale medier som BBC og CBS News.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

digital