Vet du hva disse betyr på Snapchat?

– Du er veldig ivrig om du har låst opp alle trofeene.

LÅST OPP: Her ser du noen av emojiene på trofésamlingen på Snapchat. LÅST OPP: Her ser du noen av emojiene på trofésamlingen på Snapchat. Foto: Skjermdump fra Snapchat

Har du hørt om trofésamlingen på Snapchat? Det er en liste over de ulike emojiene du kan låse opp.

I samlingen kan du se hva du har gjort for å åpne dem, men ikke hva du må gjøre for å låse de resterende opp.

Du kan se en liste over de ulike emojiene og betydningen nederst i saken.

Jill Walker Rettberg, som er professor på digital kultur på Universitet i Bergen, mener trofésamlingen på Snapchat er et klassisk spill der man må oppnå ulike mål.

ENGASJERE: Jill Walker Rettberg mener trofésamlingen på Snapchat er en måte å engasjere brukeren på. Foto: Paul S. Amundsen for UiB

– Det kan være en måte å få til høyere engasjement. Du legger ikke merke til trofésamlingen din ved mindre du går inn på den. De ulåste trofeene blir en spenning, for du vet ikke hva du må gjøre for å låse opp de neste, sier professoren.

Vil beholde brukeren

Har du låst opp alle trofeene bruker du Snapchat mye, mener Rettberg.

Selv har hun 14 trofeer. Hun mener at trofésamlingen er en måte Snapchat beholder folk i sitt univers.

– Det blir som et spill hvor man vil beholde brukeren. Dette gjelder ikke bare på Snapchat, vi kjenner det igjen fra andre onlinespill. De vil lokke oss til å gjøre ting, bli værende, sier professoren.

IKKE STORT: Hans-Petter Nygård-Hansen mener trofésamlingen ikke er noe nytt og at det ikke har vært det store blant de yngre eller de eldre. Foto: Ingar Næss

Digitale belønninger

Hans-Petter Nygård-Hansen, som er kommunikasjonsrådgiver i kommunikasjonsbyrået KommFrem, mener slike trofeer ikke representerer noe nytt.

– Slike elementer kjenner vi igjen fra det virkelige liv, gjerne i form av stjerner på uniformer eller pins på OL-capser. Trofeer eller stickers er digitale belønninger som viser at du har mestret noe og kommet lenger enn andre.

Nygård-Hansen har stor sans for elementer der du blir belønnet for hvordan du bruker et sosialt nettverk eller spill. Han erfarer at troféjakten på Snapchat ikke har vært det store – hverken blant de yngre eller eldre.

– Nå er det hvor mange dager på rad du og dine venner har sendt hverandre Snapchat-meldinger som gjelder.

– Får deg til å komme tilbake

Trofésamlingen på Snapchat skaper en konkurranse som motiverer andre til å konkurrere mot deg. Snapchat vil ikke miste deg som bruker og samlingen kan bidra til å rekruttere nye brukere, mener han.

– Du er veldig ivrig om du har låst opp alle trofeene på Snapchat. Da er du best. Jeg har ikke sett på mine trofeer siden jeg registrerte meg på Snapchat. I dag besitter jeg 11 trofeer. Det er nok mange som ikke er klar over at Snapchat har en trofésamling.

– Bruker vi for mye tid på sosiale medier?

– De unge bruker mindre tid på å være passive foran en TV-skjerm i dag. Det synes jeg er bra. Jeg vil heller se ungdom være aktive i et sosialt nettverk hvor de skaper, formidler og kommuniserer med hverandre, fremfor at de ligger passive i sofaen foran en lineær TV-skjerm. Når det er sagt, er det altfor mange i dag som bruker sosiale medier til å spre falske nyheter, løgner, trusler og hat. Mange bruker sin energi på å tappe andre for energi. Mobbing og trolling et økende problem. Det er et samfunnsproblem som jeg tror vi vil slite med i flere tiår fremover, sier Nygård-Hansen.

Vis fakta ↓
Slik finner du trofésamlingen på Snapchat:

Dette betyr de ulike emojiene på trofésamlingen på Snapchat

ULÅSTE SIKKERHETSLÅSER: På bildet ser du ulåste sikkerhetslåser. Får å åpne dem må du gjøre ulike ting på Snapchat. Et eksempel er å sende en snap med fem eller flere fargepenner. Da låser du opp en slikkepinne. Foto: Skjermdump fra Snapchat
ÅPNET SYMBOLER: På bildet ser du ulike emojier som er blitt låst opp. Eksempel er e-posten og telefonen at du har verifisert din e-post og ditt telefonnummer. Foto: Skjermdump fra Snapchat

Kilde: Snapchat