Fra Tromsø via London til Arendelle

For den unge Lisa Stokke var en Disney-rolle kun en drøm, men den skulle vise seg å gå i oppfyllelse.
MUSIKKLINJA: Vi vet ikke helt hva Margrethe Lundquist, Maren Beate Hansen og Lisa STokke gjør på dette bildet, men vi kan vel slå fast at det har noe med trompet å gjøre.  
        
            (Foto: Helge Matland)

MUSIKKLINJA: Vi vet ikke helt hva Margrethe Lundquist, Maren Beate Hansen og Lisa STokke gjør på dette bildet, men vi kan vel slå fast at det har noe med trompet å gjøre.   Foto: Helge Matland

Man finner mye uventet i vårt bildearkiv, og dagens bilde var en gledelig overraskelse. Jeg aner ikke når det er tatt eller hva de tre jentene ønsket å formidle, men bildet stråler av energi og entusiasme. Det var egenskaper som kom greit med på Kongsbakkens musikklinje hvor Stokke begynte i 1991.

LES OGSÅ: Kjøpte grisehoder til konsert - ble utestengt fra Mydland

Sto på venteliste

– Jeg husker jeg var bekymret over karakterene mine og sto på venteliste en stund. Heldigvis gikk det jo bra til slutt, sier Stokke til iTromsø.

Hun har mange gode minner fra tida på Kongsbakken.

– Vi gjorde mye i lag, både på tvers av årslinjer og instrumentering. Vi arrangerte konserter på egen hånd, noe som jo var en god forberedelse til det virkelige livet. Jeg husker blant annet at vi spilte på Borti Natta (hvor Peppes Pizza nå holder hus, journ.anm.).

Lidenskap

Etter musikklinja gikk Stokke videre til folkehøyskolen på Ringerike hvor hun gikk på teaterlinja.

– På den tiden var jeg interessert i å finne ut om et var musikken eller teater jeg skulle satse på. Selv om musikken helt klart var en lidenskap følte jeg vel at jeg ville få en bredere bakgrunn med teaterlinja.

Og slik ble det altså. Stokke er utdannet skuespiller fra anerkjente Liverpool Institute for Performing Arts (også kjent som Paul McCartney-skolen) og gikk ut der ifra til hovedrollen i musikalen «Mamma Mia!» på Londons West End.

LES OGSÅ: Husker en forfyllet fiskemiddag

Mamma Mia!

– «Mamma Mia!» var helt klart et høydepunkt for meg. Jeg lærte utrolig mye det året.

Stokke hadde samtidig fått tilbudet om hovedrollen i en annen musikal, Hard Times basert på Charles Dickens roman, men denne takket hun nei til.

– Det er jeg glad for. Hard Times floppet og vi vet jo hvordan det gikk med Mamma Mia!, sier Stokke og ler.

Et annet høydepunkt Stokke gjerne snakker om er rollen som Elsa, snødronningen i Disney-filmen «Frost».

Barndomsdrøm

– Å få spille i en Disney-film var noe jeg hadde drømt om siden jeg var lita. Jeg har vært besatt av Disney siden jeg var fire år og besøkte Disney World. Så da jeg fikk den rollen var sirkelen komplett: Lille Lisa møtte Store Lisa. Jeg gråt meg gjennom innspillingen, så glad var jeg.

Men egentlig var hun tiltenkt rollen som Anna, men innså snart at Elsa ville få den beste sangen basert på hvem som spilte i den amerikanske filmen.

– Jeg tryglet om å få prøvespille for Elsa, noe jeg da også fikk da de ikke fant noen til å spille henne.

50 prosent flaks

Rollen i Frost var et utslag av flaks, noe man ikke skal kimse av innenfor underholdningsindustrien. Ifølge Stokke er suksess innenfor bransjen avhengig av 50 prosent flaks og 50 prosent egenskaper.

– Men som engelskmennene sier: You have to be prepared for luck. Som kunstner må man ta ansvar for egen karriere. Man starter på bar bakke for hver jobb man gjør. Det er det verste med denne bransjen. Jeg tenker ofte jeg må finne meg en annen jobb, men innser samtidig at jeg ville kjede meg fort. Også er jeg jo glad i jobben min!

LES OGSÅ: Landet i Tromsø uten sceneshow og instrumenter

Mange av høydepunktene i Stokkes karriere har faktisk funnet sted i Tromsø hvor hun nok må regnes som noe så sjeldent som en profet i eget land. Og kjærligheten er gjensidig.

Elsker hjembyen

– Jeg er lidenskapelig glad i byen og landsdelen og hadde en fantastisk oppvekst øverst i Tromsdalen. Det er kaldt, værbitt og av og til er det litt for mye snø, men ut av det hele kommer et spesielt folk.

– Og Tromsø er jo et kultursenter. Jeg tror mange besøkende blir sjokkert når de innser hvor mye som skjer. Det er en spennende plass. Jeg har reist mye og sett mange såkalte ferieparadis, men for meg er Tromsø paradiset, sier hun.

Stokke bor som kjent i småbyen Kingston Upon Thames i London sammen med ektemannen Tim Jolly og to barn, datteren Tallulah (7) og sønnen Jasper (12). Og en temmelig nyanskaffet bokserhund med navnet Poppy.

– Hun er vel på en måte det tredje barnet. Litt styggpen, men mest søt, ler Stokke.

Som Stokke selv sier så har kunstneren et ansvar for sin egen karriere og hun har som vanlig mange jern i ilden. Nå planlegger hun et juleshow og reiser snart til Island for å spille i den britiske TV-serien «Fortitude».

– Det er bare en liten rolle, men det er så gøy å være med.

Advarsel: Frost 2

Det som imidlertid vil glede flest av Stokkes unge fans (og drive mange foreldre til randen av vanvidd og økonomisk ruin) er vel at «Frost 2» er på vei. Forgjengeren ble faktisk den animasjonsfilmen som har tjent inn mest penger noensinne.

– Elsa er nok ikke lagt på is så jeg tror jeg får mer å gjøre på den fronten også, sier Stokke, vel vitende om at ordspillet om snødronningen Elsa ikke har gått upåaktet hen fra journalistens side.

– Jeg gjør jo hele jobben for deg, sier hun og ler.

Apropos jobb. Og apropos full sirkel:

– Har Store Lisa noen råd til Lille Lisa?

– Jeg tror ikke jeg har så mye råd å gi og tror jeg har gjort det jeg skulle gjøre. Og jeg føler vel egentlig at jeg har gjort det ganske bra.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.