I dag slipper den populære Tromsø-artisten Anneli Drecker den ferske musikkvideoen til låten «Ocean's Organ».

Se norgespremiere på musikkvideoen øverst i artikkelen!

Les også: Da Anneli Drecker nesten møtte David Bowie

Aktuelt tema

Sangen er basert på et dikt fra Arvid Hanssen, og handler om sjømenn som har gått tapt på havet og hvordan man kan høre stemmene deres i bølgene, forklarer Drecker i en e-post til iTromsø.

– I dag er temaet mer relevant enn noensinne, med alle flyktningbåtene som krysser Middelhavet, sier hun.

Det var tilbake i 2012 at Drecker var i Australia og New Zealand med Tromsø-duoen Röyksopp, og her fikk hun kontakt med en «kapa haka»-gruppe i Auckland, New Zealand.

– Det er en gruppe maorier som driver med tradisjonell sang og dans. Jeg hadde nemlig en idé om at det kunne være fantastisk å høre hvilken referanse de har til havet og hvilke tradisjonelle kapa hakaer som eventuelt kunne passe til «Ocean's Organ».

Les også: Bob Dylan til Bardufoss! ... eller vent nå litt

Fløy helt til Tromsø

Reisen i 2012 endte med at maoriene sang inn sin musikk om havet, som var en perfekt match for låtmaterialet til «Ocean's Organ». Musikkvideoen er filmet over to kalde septemberdager i fjor, i Grøtfjord og Ersfjord på Kvaløya, og de fire maoriene ble flydd opp for innspillingen.

– Akkurat da det var meldt storm i hele Nord-Norge. Lite var det å gjøre med det, for vi hadde flydd de fire maoriene opp hit helt fra New Zealand og hadde bare disse to dagene til rådighet. Men det skulle vise seg å være en velsignelse heller enn en forbannelse, for bildene ble spektakulære og havet har aldri vært mer azurblått og frådende, sier Drecker.

Les også: Kaizers Orchestra-vokalist lager musikken til HT-stykke

Gledelig gjensyn

Da filmingen endelig var i gang, hadde ikke Drecker møtt maoriene fra New Zealand siden 2012.

– Det var et gledelig gjensyn etter så lang tid og i mellomtiden har gjengen selvsagt fått høre på resultatet av «Ocean's Organ» og gått god for det. Som de sier «dette har ingen andre gjort før; å mikse maorienes tradisjonelle sang «kapa haka» med moderne pop-musikk!»

Martin Otterbeck og Vegar Aase står for foto og regi av musikkvideoen. Låten er en del av albumet «Rocks & Straws», som ble sluppet i fjor vår.

MYE VÆR: Under innspillingen av musikkvideoen var det meldt storm i hele Nord-Norge. Foto: Jon Marius Aareskjold
MAORI: I musikkvideoen til låten «Ocean's Organ» har Anneli Drecker fått hjelp fra urfolket på New Zealand. Foto: Jon Marius Aareskjold
INNSPILLING: Meihana Te Huia, Norbryn Alex, Anneli Drecker, Hana Aranga og Tūhoe Tamaiparea. Foto: Jon Marius Aareskjold